Cheltuielile cu sponsorizarea efectuate pentru sustinerea entitatilor nonprofit si/sau unitatilor de cult sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de Codul fiscal.
Interesant pentru contribuabili nu este numai algoritmul de calcul al impozitului pe profit in cazul societatilor care efectueaza sponsorizari, ci si modul de evidentiere in declaratiile fiscale, mai exact in declaratia 100.
Trebuie retinut ca, in cazul platitorilor de impozit pe profit, formularul 100 nu evidentiaza in mod distinct cheltuielile
cu sponsorizarea, acest lucru fiind valabil numai in cazul formularului completat de platitorii de impozit pe veniturile
microintreprinderilor.
Expertul nostru ne explica in acest material daca o societate platitoare de impozit pe profit trimestrial are obligatia completarii in declaratia 100 a sponsorizarii efectuate, aferenta trimestrului respectiv.
Sponsorizare efectuata de o societate platitoare de impozit pe profit: raspunsul specialistului
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ca regula generala, potrivit prevederilor art. 19 alin. (2) din Codul fiscal, rezultatul fiscal se calculeaza trimestrial, cumulat de la inceputul anului fiscal.
Totodata, trebuie retinut ca, in instructiunile de completare ale formularului 100, aprobat prin Opanaf nr. 587/2016, cu modificarile ulterioare, se prevede la rd. 1.2 lit. c) ca in cadrul obligatiilor trimestriale se declara impozitul pe profit datorat de persoanele juridice romane, altele decat cele care fac plati anticipate, persoanele juridice straine si cele cu sediul social in Romania, pentru trimestrele I – III.
La pct. 3.1.2. se precizeaza ca la rd. 1, pentru trim. I-III ale anului 2020, impozitul pe profit datorat trimestrial se determina ca diferenta intre impozitul pe profit stabilit, la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe profit stabilit, cumulat de la inceputul anului, la sfarsitul perioadei precedente celei de raportare.
De ex., pentru trim. III suma datorata se stabileste prin scaderea din impozitul calculat la 30.09. a sumei reprezentand impozitul determinat pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie.
Normele metodologice emise in aplicarea art. 19 din Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 1/2016, prevad la alin. (5) ca limitele cheltuielilor deductibile se aplica trimestrial ”astfel incat la finele anului acestea sa se incadreze in prevederile titlului II privind impozitul pe profit”.
Cheltuielile cu sponsorizarea, efectuate potrivit dispozitiilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, sunt considerate initial nedeductibile si ulterior, dupa ce s-a calculat impozitul pe profit se scad din impozitul datorat la nivelul valori minime dintre urmatoarele:
0,75% aplicata asupra cifrei de afaceri,
20% din impozitul pe profit datorat.
Ceea ce depaseste impozitul pe profit datorat se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, la fiecare termen de plata al impozitului.
In formularul 100 cheltuielile cu sponsorizarea nu sunt evidentiate intr-un rand separat.
La rd. 1 se inscrie suma reprezentand impozitul datorat pentru trimestrul respectiv.
Rd. 1.1 se completeaza numai de catre platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor cu sumele reprezentand sponsorizarea, deoarece modul de determinare al impozitului nu este pe cumulat.
La rd. 2 se inscrie suma de plata trecuta la rd. 1.
Informatiile care se trec in formularul 100 se preiau din registrul fiscal, intocmit potrivit prevederilor art. 19 alin. (7) din Codul fiscal.