email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sponsorizare efectuata de o societate platitoare de impozit pe profit. Completarea Declaratiei 100

Sponsorizare efectuata de o societate platitoare de impozit pe profit. Completarea Declaratiei 100
declaratia 100sponsorizariimpozit pe profit

Cheltuielile cu sponsorizarea efectuate pentru sustinerea entitatilor nonprofit si/sau unitatilor de cult sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal, insa se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de Codul fiscal.

Interesant pentru contribuabili nu este numai algoritmul de calcul al impozitului pe profit in cazul societatilor care efectueaza sponsorizari, ci si modul de evidentiere in declaratiile fiscale, mai exact in declaratia 100.

Trebuie retinut ca, in cazul platitorilor de impozit pe profit, formularul 100 nu evidentiaza in mod distinct cheltuielile
cu sponsorizarea, acest lucru fiind valabil numai in cazul formularului completat de platitorii de impozit pe veniturile
microintreprinderilor.

Expertul nostru ne explica in acest material daca o societate platitoare de impozit pe profit trimestrial are obligatia completarii in declaratia 100 a sponsorizarii efectuate, aferenta trimestrului respectiv.

Speta a fost publicata in ultima editie a Monitorului Contabil, o revista special gandita pentru tine. Aceasta publicatie cuprinde informatii cu privire la toate schimbarile fiscal-contabile ale momentului, intr-un format inedit si cu o structura usor de parcurs.

Sponsorizare efectuata de o societate platitoare de impozit pe profit: raspunsul specialistului

Ca regula generala, potrivit prevederilor art. 19 alin. (2) din Codul fiscal, rezultatul fiscal se calculeaza trimestrial, cumulat de la inceputul anului fiscal.

Totodata, trebuie retinut ca, in instructiunile de completare ale formularului 100, aprobat prin Opanaf nr. 587/2016, cu modificarile ulterioare, se prevede la rd. 1.2 lit. c) ca in cadrul obligatiilor trimestriale se declara impozitul pe profit datorat de persoanele juridice romane, altele decat cele care fac plati anticipate,  persoanele juridice straine si cele cu sediul social in Romania, pentru trimestrele I – III.

La pct. 3.1.2. se precizeaza ca la rd. 1, pentru trim. I-III ale anului 2020, impozitul pe profit datorat trimestrial se determina ca diferenta intre impozitul pe profit stabilit, la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe profit stabilit, cumulat de la inceputul anului, la sfarsitul perioadei precedente celei de raportare.

De ex., pentru trim. III suma datorata se stabileste prin scaderea din impozitul calculat la 30.09. a sumei reprezentand impozitul determinat pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie.
         
Normele metodologice emise in aplicarea art. 19 din Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 1/2016, prevad la alin. (5) ca limitele cheltuielilor deductibile se aplica trimestrial ”astfel incat la finele anului acestea sa se incadreze in prevederile titlului II privind impozitul pe profit”.
         
Cheltuielile cu sponsorizarea, efectuate potrivit dispozitiilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, sunt considerate initial nedeductibile si ulterior, dupa ce s-a calculat impozitul pe profit se scad din impozitul datorat la nivelul valori minime dintre urmatoarele:

0,75% aplicata asupra cifrei de afaceri,
20% din impozitul pe profit datorat.
Ceea ce depaseste impozitul pe profit datorat se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, la fiecare termen de plata al impozitului.
In formularul 100 cheltuielile cu sponsorizarea nu sunt evidentiate intr-un rand separat.

La rd. 1 se inscrie suma reprezentand impozitul datorat pentru trimestrul respectiv.
Rd. 1.1 se completeaza numai de catre platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor cu sumele reprezentand sponsorizarea, deoarece modul de determinare al impozitului nu este pe cumulat.

La rd. 2 se inscrie suma de plata trecuta la rd. 1.
Informatiile care se trec in formularul 100 se preiau din registrul fiscal, intocmit potrivit prevederilor art. 19 alin. (7) din Codul fiscal.


Completeaza formularul de comanda si primesti CADOU Proceduri contabile pentru societati comerciale si Manual de Politici Contabile. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 100sponsorizariimpozit pe profit


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2021
Ultima actualizare: 24 Martie 2021

Votati articolul "Sponsorizare efectuata de o societate platitoare de impozit pe profit. Completarea Declaratiei 100":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X