Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Creantele neincasate au implicatii majore din punct de vedere fiscal! Cum le gestionezi

Data actualizarii: 16 Iulie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Creantele neincasate au implicatii majore din punct de vedere fiscal! Cum le gestionezi
creantecod fiscalinsolventa

Problema creantelor neincasate este o grija veche pe umerii contabililor, dar care necesita rezolvare fiindca exista implicatii majore din punct de vedere fiscal.

Gestionarea creantelor neincasate este un proces foarte anevoios pentru orice afacere, indiferent de domeniul de activitate. Si partea proasta este ca el a devenit si mai anevoios in perioada pandemiei, o perioada caracterizata de dificultati economice si de tot felul de circumstante sensibile (cazuri de forta majora). 
 
Astfel ca contabilii sunt nevoiti sa stapaneasca foarte bine notiuni ca inscrierea la masa credala in cadrul unei proceduri de executare silita sau inregistrarea in tabelul creditorilor in cadrul unei proceduri de insolventa sau faliment. 


 
Astfel de chestiuni au o importanta deosebita si genereaza implicatii semnificative din punct de vedere fiscal. Vestea buna este ca toate aceste situatii si implicatii sunt analizate si solutionate profesionist in lucrarea Regimul fiscal - contabil al creantelor neincasate.

Contabilul trebuie sa analizeze complexitatea fiecarei situatii cu o creanta neincasata, sa aprecieze impactul acesteia si sa propuna solutii rapide si eficiente, fara sa fie nevoie sa se apeleze la actiuni in Justitie, consumatoare de timp, resurse si nervi.
 
Si tot contabilul trebuie sa decida daca, de exemplu, se poate face ajustarea TVA sau este legala inregistrarea drept cheltuiala deductibila a unei creante pentru care societatea nu a participat la procedura de insolventa a debitorului. 

Cum se gestioneaza creantele neincasate? 

Lucrarea Regimul fiscal - contabil al creantelor neincasate iti arata exact:
 
-  cum sa organizezi corect inregistrarea, evidenta si administrarea creantelor;
- cum sa parcurgi procedurile administrative de participare la mecanismele colective de recuperare a creantelor;
- sa reflectezi in evidentele fiscale situatiile intervenite in practica, in deplina conformitate cu dispozitiile Codulul fiscal.
 
Evident, lucrarea prezinta in detaliu si temeiurile legale pentru masurile intreprinse si pentru identificarea tuturor documentelor justificative. 

Ghidul nostru ofera solutii la probleme precum urmatoarele: 

• Care sunt clauzele privind accesoriile ce trebuie analizate in contract pentru a asigura reflectarea acestora conform Legii contabilitatii fara a evita amenzi si alte consecinte fiscale;
• Ce evidente contabile si extracontabile sunt necesare pentru urmarirea creantelor; 
• Unde si cum se poate urmari situatia unui debitor aflat in procedura insolventei pentru a incadra corect in evidenta creanta;
• Care sunt documentele justificative cerute de administatia fiscala pentru a proba stingerea unei creante si a o inregistra fiscal si contabil;
• Cum se realizeaza o compensare cu alte societati din Romania sau strainatate ori cu alte companii din cadrul grupului si ce obligatii de raportare exista;
• Cum se sting creantele fata de asociat si in raport cu alte persoane afiliate respectand si limitele privind operatiunile cu numerar;
• De unde si cum se obtin informatiile privind solutia cu privire la un debitor aflat in insolventa sau care a fost radiat. 

Gasesti AICI rezolvarea tuturor dilemelor! 






Articole Similare