email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul 762/2021 pentru reglementarea unor aspecte contabile

Ordinul 762/2021 pentru reglementarea unor aspecte contabile
situatii financiarepersoane juridicelegea contabilitatii

In Monitorul Oficial nr.  697 din 14 iulie 2021 a aparut Ordinul 762/2021 pentru reglementarea unor aspecte contabile.

Iata care sunt noutatile introduse prin acest ordin in sfera contabilitatii.

Ordinul 762/2021: continutul actului normativ

In temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,

avand in vedere prevederile art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul finantelor emite urmatorul ordin:

Articolul I

– Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:1. La punctul 3, dupa litera h) se introduc doua noi litere, literele h^1) si h^2), cu urmatorul cuprins:

h^1) sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
h^2) persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania.

2. Dupa punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 5^1, cu urmatorul cuprins:

5^1. -
(1) Sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate au obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile cerute de legea contabilitatii.

(2) In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, situatiile financiare anuale si raportarile contabile cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. In acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent.

3. Dupa sectiunea 4.15 „Contabilitatea operatiunilor derulate de grupurile de interes economic“ se introduce o noua sectiune, sectiunea 4.15^1 „Contabilitatea operatiunilor derulate de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania“, cu urmatorul cuprins:

Sectiunea 4.15^1 Contabilitatea operatiunilor derulate de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania

427^1. -
(1) Informatiile raportate de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania corespund intregii activitati desfasurate de acestea, atat in Romania, cat si in strainatate.

(2) In primul exercitiu financiar de aplicare a prezentelor reglementari, persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania raporteaza informatii aferente doar perioadei curente. Pentru aceasta perioada se aplica prevederile pct. 22 alin. (1).

(3) In cazul entitatilor care au ales, potrivit legii, un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, situatiile financiare anuale corespunzatoare primului exercitiu financiar de raportare se intocmesc la sfarsitul primului exercitiu financiar astfel ales, care incepe ulterior datei de 1 ianuarie 2021.|

427^2. -

(1) In primul exercitiu financiar de aplicare a prezentelor reglementari, persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania raporteaza informatiile determinate potrivit reglementarilor contabile aplicabile in statul in care au fost infiintate si evaluate utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

(2) Pentru conversia soldurilor elementelor bilantiere, existente la data incheierii exercitiului financiar, se utilizeaza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar al perioadei curente.

(3) Pentru conversia rulajelor corespunzatoare operatiunilor derulate in exercitiul financiar de raportare se foloseste cursul de schimb de la data tranzactiilor. Atunci cand aceasta prevedere nu poate fi aplicata, se utilizeaza cursul mediu al perioadei de raportare. Diferenta dintre rezultatul determinat in functie de cursul mediu sau cursul de schimb de la data tranzactiilor si rezultatul la cursul de inchidere se inregistreaza pe seama rezultatului reportat, analitic distinct.

(4) Informatiile prevazute la alin. (1) sunt grupate conform structurilor prevazute de situatiile financiare anuale intocmite potrivit pct. 427^1 alin. (2).

(5) In cazul elementelor reflectate prin bilant, informatiile determinate potrivit alin. (1) se considera valoare de intrare, in intelesul pct. 75 alin. (1).

427^3. -

(1) Prevederile cuprinse la pct. 427^1 si 427^2 nu se aplica persoanelor juridice straine care au avut locul de exercitare a conducerii efective in Romania si, dupa o perioada de intrerupere a acestui statut mai mica de 12 luni consecutive, au din nou locul de exercitare a conducerii efective in Romania. Aceste entitati nu se considera ca sunt in primul exercitiu financiar de aplicare a prezentelor reglementari.

(2) Persoanele juridice straine care au avut locul de exercitare a conducerii efective in Romania si, dupa o perioada de intrerupere a acestui statut mai mare de 12 luni consecutive, au din nou locul de exercitare a conducerii efective in Romania se considera ca sunt in primul exercitiu financiar de aplicare a prezentelor reglementari.

427^4. -

(1) Din al doilea exercitiu financiar de raportare, operatiunile derulate se contabilizeaza conform prezentelor reglementari.
(2) Pentru situatiile financiare anuale intocmite incepand cu al doilea exercitiu financiar de raportare se aplica prevederile pct. 22 alin. (2).

427^5. - Situatiile financiare anuale prevazute de prezenta sectiune sunt situatii financiare cu scop special, fiind destinate indeplinirii obligatiilor prevazute de Codul fiscal.

427^6. -
(1) Situatiile financiare anuale prevazute de prezenta sectiune sunt insotite de politicile contabile semnificative.
(2) Pentru persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania nu se aplica prevederile referitoare la obligatia de auditare si cele referitoare la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate, cuprinse in prezentele reglementari.

Articolul II

La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga art. 3 alin. (5) si pct. 5 alin. (4) din Anexa la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014.

Articolul III
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatii financiarepersoane juridicelegea contabilitatii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 19 Iulie 2021


Votati articolul "Ordinul 762/2021 pentru reglementarea unor aspecte contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

In ce consta avizul pe Dosarul de inventariere ?

Intrebare: Buna seara !

Va rog sa ma sfatuiti cum se procedeaza in urmatoarea situatie:

Dosarul complet de inventariere a fost inaintat de catre
presedintele comisiei de bunuri culturale
consilierului juridic al institutiei publice.

Conducatorul /directorul institutiei va aproba Procesul-verbal final
de inventariere, in urma avizului contabilului sef si al consilierului juridic
ai institutiei publice.

Ce va trebui sa faca, consilierul juridic ?

- sa-si puna doar semnatura ? pe care din documentele Dosarului ?
sau sa-i faca o Adresa oficiala presedintelui comisiei de inventariere ?
Sau sa se adreseze, in scris, in mod direct, directorului
si sa-i aduca la cunostinta ca ....?

- sa spuna ca toate etapele prevazute de lege
pentru inventariere au fost respectate sau nu
si sa semneze ?

- daca nu au fost respectate unele etape,
sa intoarca dosarul presedintelui comisiei de inventariere ?

- in ce consta acel aviz al consilierului juridic ?
Ce va trebui sa ii scrie consilierul juridic
presedintelui comisiei de inventariere ?

- daca a fost constatata lipsa unui bun cultural
in gestiunea comuna a 3 salariati ai institutiei,
ce va trebui sa faca consilierul juridic ?
Sa-i ceara presedintelui comisiei de inventariere sau contabilului sef al institutiei
ca unul din acestia sa aduca la cunostinta directorului acest fapt si
sa ceara sa se inregistreze in contabilitate acea lipsa /acel prejudiciu
si sa-i notifice pe cei 3 salariati vinovati ?Raspuns: Consilierul juridic trebuie sa avizeze raportul de inventariere din punct de vedere juridic, cu...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 19 Iulie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 9 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

  • Persoanele fizice care nu au declarat indemnizatiile de la stat vor fi impozitate din OFICIU de ANAF

    • Indemnizatiile acordate de stat, in contextul pandemiei, persoanelor fizice (PFA-uri, profesionisti, drepturi de autor) care si-au redus ori intrerupt activitatea trebuiau declarate in Declaratia unica.  In cazul persoanelor care nu au declarat si achitat impozitul aferent indemnizatiilor, ANAF are in plan impozitarea din oficiu, potrivit Ordinului nr. 1251/2021. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021. Pentru ve...» citeste mai departe aici

  • Cota redusa de TVA de 5% se va aplica si pentru incalzirea locuintei din 2022

    • Romanii vor beneficia de reducerea cotei TVA pentru energia termica incepand de anul viitor, stabileste Legea nr. 196/2021 (M.O. 693 din 13 iulie 2021). Legea 196/2021 a adus mai multe modificari si completari Legii serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, dar si Codului fiscal.  Singura modificare fiscala introdusa prin n...» citeste mai departe aici

  • Masuri in domeniul registrului comertului - Legea 206/2021

    • Legea nr. 206/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2020 privind masuri in domeniul registrului comertului a aparut in Monitorul nr. 715 din 20 iulie 2021. Iata care sunt noutatile introduse in activitatea registrului comertului prin Legea 206/2021.   Legea 206/2021 - registrul comertului: continutul actului normativ Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOL UNIC...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X