email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul 762/2021 pentru reglementarea unor aspecte contabile

Ordinul 762/2021 pentru reglementarea unor aspecte contabile
situatii financiarepersoane juridicelegea contabilitatii

In Monitorul Oficial nr.  697 din 14 iulie 2021 a aparut Ordinul 762/2021 pentru reglementarea unor aspecte contabile.

Iata care sunt noutatile introduse prin acest ordin in sfera contabilitatii.

Ordinul 762/2021: continutul actului normativ

In temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,

avand in vedere prevederile art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul finantelor emite urmatorul ordin:

Articolul I

– Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:



1. La punctul 3, dupa litera h) se introduc doua noi litere, literele h^1) si h^2), cu urmatorul cuprins:

h^1) sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate;
h^2) persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania.

2. Dupa punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 5^1, cu urmatorul cuprins:

5^1. -
(1) Sediile permanente din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate au obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile cerute de legea contabilitatii.

(2) In situatia in care persoana juridica cu sediul in strainatate isi desfasoara activitatea in Romania prin mai multe sedii permanente, situatiile financiare anuale si raportarile contabile cerute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se intocmesc de sediul permanent desemnat sa indeplineasca obligatiile fiscale, acestea reflectand activitatea tuturor sediilor permanente. In acest scop, sediul permanent desemnat procedeaza la insumarea informatiilor corespunzatoare activitatii desfasurate de fiecare sediu permanent.

3. Dupa sectiunea 4.15 „Contabilitatea operatiunilor derulate de grupurile de interes economic“ se introduce o noua sectiune, sectiunea 4.15^1 „Contabilitatea operatiunilor derulate de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania“, cu urmatorul cuprins:

Sectiunea 4.15^1 Contabilitatea operatiunilor derulate de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania

427^1. -
(1) Informatiile raportate de persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania corespund intregii activitati desfasurate de acestea, atat in Romania, cat si in strainatate.

(2) In primul exercitiu financiar de aplicare a prezentelor reglementari, persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania raporteaza informatii aferente doar perioadei curente. Pentru aceasta perioada se aplica prevederile pct. 22 alin. (1).

(3) In cazul entitatilor care au ales, potrivit legii, un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, situatiile financiare anuale corespunzatoare primului exercitiu financiar de raportare se intocmesc la sfarsitul primului exercitiu financiar astfel ales, care incepe ulterior datei de 1 ianuarie 2021.|

427^2. -

(1) In primul exercitiu financiar de aplicare a prezentelor reglementari, persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania raporteaza informatiile determinate potrivit reglementarilor contabile aplicabile in statul in care au fost infiintate si evaluate utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

(2) Pentru conversia soldurilor elementelor bilantiere, existente la data incheierii exercitiului financiar, se utilizeaza cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar al perioadei curente.

(3) Pentru conversia rulajelor corespunzatoare operatiunilor derulate in exercitiul financiar de raportare se foloseste cursul de schimb de la data tranzactiilor. Atunci cand aceasta prevedere nu poate fi aplicata, se utilizeaza cursul mediu al perioadei de raportare. Diferenta dintre rezultatul determinat in functie de cursul mediu sau cursul de schimb de la data tranzactiilor si rezultatul la cursul de inchidere se inregistreaza pe seama rezultatului reportat, analitic distinct.

(4) Informatiile prevazute la alin. (1) sunt grupate conform structurilor prevazute de situatiile financiare anuale intocmite potrivit pct. 427^1 alin. (2).

(5) In cazul elementelor reflectate prin bilant, informatiile determinate potrivit alin. (1) se considera valoare de intrare, in intelesul pct. 75 alin. (1).

427^3. -

(1) Prevederile cuprinse la pct. 427^1 si 427^2 nu se aplica persoanelor juridice straine care au avut locul de exercitare a conducerii efective in Romania si, dupa o perioada de intrerupere a acestui statut mai mica de 12 luni consecutive, au din nou locul de exercitare a conducerii efective in Romania. Aceste entitati nu se considera ca sunt in primul exercitiu financiar de aplicare a prezentelor reglementari.

(2) Persoanele juridice straine care au avut locul de exercitare a conducerii efective in Romania si, dupa o perioada de intrerupere a acestui statut mai mare de 12 luni consecutive, au din nou locul de exercitare a conducerii efective in Romania se considera ca sunt in primul exercitiu financiar de aplicare a prezentelor reglementari.

427^4. -

(1) Din al doilea exercitiu financiar de raportare, operatiunile derulate se contabilizeaza conform prezentelor reglementari.
(2) Pentru situatiile financiare anuale intocmite incepand cu al doilea exercitiu financiar de raportare se aplica prevederile pct. 22 alin. (2).

427^5. - Situatiile financiare anuale prevazute de prezenta sectiune sunt situatii financiare cu scop special, fiind destinate indeplinirii obligatiilor prevazute de Codul fiscal.

427^6. -
(1) Situatiile financiare anuale prevazute de prezenta sectiune sunt insotite de politicile contabile semnificative.
(2) Pentru persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania nu se aplica prevederile referitoare la obligatia de auditare si cele referitoare la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate, cuprinse in prezentele reglementari.

Articolul II

La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga art. 3 alin. (5) si pct. 5 alin. (4) din Anexa la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014.

Articolul III
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatii financiarepersoane juridicelegea contabilitatii


Data aparitiei: 19 Iulie 2021

Votati articolul "Ordinul 762/2021 pentru reglementarea unor aspecte contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X