Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Amortizare contabila si fiscala: durate de utilizare si conditii

Data actualizarii: 01 Decembrie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Amortizare contabila si fiscala: durate de utilizare si conditii
amortizare contabilaamortizare fiscalacod fiscal

Specialistul nostru prezinta principalele reglementari privind amortizarea contabila si fiscala, cu accent pe duratele de utilizare si conditii.

Afla ce se ia in vedere la calculul amortizarii contabile, dar si la calculul amortizarii fiscale.


Citeste si: Amortizarea fiscala versus amortizarea contabila. Care este diferenta?
 

Amortizare contabila si fiscala: raspunsul specialistului

Potrivit prevederilor pct. 238 din Reglementarile contabile, amortizarea contabila se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valorii reevaluate a imobilizarilor.

Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor.

La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.

Duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entitati pentru scopuri fiscale.

Asadar, la calculul amortizarii contabile se are in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare ale imobilizarilor corporale, acestea se stabilesc de catre entitate prin politicile contabile.

Amortizarea fiscala consta in deducerea din punct de vedere fiscal a cheltuielilor generate de achizitia/productia de active imobilizate pe baza unui mecanism similar amortizarii contabile, insa cu unele diferente, calculandu-se conform duratelor normale de functionare incepand cu luna urmatoare celei in care imobilizarea corporala este pusa in functiune, conform prevederilor art. 28 alin1 respectiv alin. 12 din Codul fiscal


.

Astfel, la calculul amortizarii fiscale se are in vedere duratelor normale de functionare .

Asadar, trebuie facuta distinctia inre durata de utilizare economica- durata de viata utila si durata normala de functionare , care reprezinta durata legala si se stabileste in baza Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, in interiorul unei plaje de valori cuprinse intre o valoare minima si una maxima.

Conform prevederilor din Catalog, durata normala de functionare este mai redusa decat durata de viata fizica a mijlocului fix respectiv.
Conform catalog durata normala de functionare pentru autoturisme este intre 4-6 ani.

De asemenea potrivit prevederilor art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila

Prin urmare, se poate stabili durata de utilizare economica la nivelul duratei de normale de functionare respectiv de 4 ani.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X