email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizarea fiscala versus amortizarea contabila. Care este diferenta?

Amortizarea fiscala versus amortizarea contabila. Care este diferenta?
amortizare fiscalaamortizare contabilamijloace fixe

Expertul nostreu explica, in continuare, care este diferenta dintre amortizarea fiscala si amortizarea contabila, dar si ce acte normative le reglementeaza.
 

Amortizarea fiscala versus amortizarea contabila: raspunsul specialistului

Ca regula generala, din punct de vedere contabil, societatea va inregistra amortizarea contabila in contul de cheltuiala cu amortizarea din luna urmatoare darii in folosinta a mijloacelor fixe, pe durata de viata stabilita prin politicile contabile, care poate fi diferita de durata de viata prevazuta de HG 2139/2004, utilizand metoda de amortizare prevazuta de politicile contabile.

Amortizarea fiscala se efectueaza pe durata normala de functionare (conform Catalog mijloace fixe respectiv HG 2139/2004), notiune distincta de durata de utilizare economica.
 

OMFP 1802/2014 reglementeaza amortizarea contabila:

238. (1) Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valorii reevaluate a imobilizarilor.

 (2) Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza  incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.

(3) Duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entitati pentru scopuri fiscale


Art. 28 alin. (2) din Codul fiscal defineste mijlocul fix amortizabil (fiscal) ca fiind orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

- este detinuta si utilizata in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriata tertilor sau in scopuri administrative;

- are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;

- are o durata normala de utilizare mai mare de un an.

Conform Ordinului nr. 1802/2014, trebuie sa amortizam un mijloc fix pe durata de viata utila a acestuia, adica pe perioada in care acesta este disponibil pentru utilizare de catre entitate (produce beneficii economice viitoare).

Aceasta durata de viata utila se va stabili, de regula, de catre entitate, in politicile si procedurile contabile ale acesteia.

Din punct de vedere contabil, nu se prevede o limita minima a valorii pentru care un mijloc fix poate fi amortizat.
 
De cele mai multe ori, entitatile utilizeaza un singur registru de amortizari, gasind punctele comune intre cele doua tipuri de prevederi – contabile si fiscale si utilizand duratele de viata prevazute de HG 2139/2004.
 

Concluzie

- Amortizarea contabila presupune repartizarea valorii activului imobilizat pe cheltuieli conform duratei de viata economica a acestuia – acea durata pe parcursul careia activul va fi exploatat pentru a produce beneficii economice. Aceste durate sunt stabilite de companie si sunt mentionate in Politicile Contabile.

- Amortizarea fiscala presupune repartizarea valorii activului imobilizat pe cheltuieli conform duratei normale de utilizare a acestuia. Aceasta durata se stabileste conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.

- In calculul rezultatului fiscal/profitului impozabil prin aceea ca cheltuielile cu amortizarea contabila din contul 6811 sunt nedeductibile , iar contravaloarea amortizarii fiscale, determinata extracontabil in registrul de evidenta fiscala este deductibila.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amortizare fiscalaamortizare contabilamijloace fixe


Data aparitiei: 01 Octombrie 2020

Votati articolul "Amortizarea fiscala versus amortizarea contabila. Care este diferenta?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X