Expertul nostreu explica, in continuare, care este diferenta dintre amortizarea fiscala si amortizarea contabila, dar si ce acte normative le reglementeaza.
Amortizarea fiscala versus amortizarea contabila: raspunsul specialistului
Ca regula generala, din punct de vedere contabil, societatea va inregistra amortizarea contabila in contul de cheltuiala cu amortizarea din luna urmatoare darii in folosinta a mijloacelor fixe, pe durata de viata stabilita prin politicile contabile, care poate fi diferita de durata de viata prevazuta de HG 2139/2004, utilizand metoda de amortizare prevazuta de politicile contabile.
- Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Amortizarea fiscala se efectueaza pe durata normala de functionare (conform Catalog mijloace fixe respectiv HG 2139/2004), notiune distincta de durata de utilizare economica.
OMFP 1802/2014 reglementeaza amortizarea contabila:
238. (1) Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valorii reevaluate a imobilizarilor.
(2) Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.
(3) Duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entitati pentru scopuri fiscale
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Art. 28 alin. (2) din Codul fiscal defineste mijlocul fix amortizabil (fiscal) ca fiind orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- este detinuta si utilizata in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriata tertilor sau in scopuri administrative;
- are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
- are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
Conform Ordinului nr. 1802/2014, trebuie sa amortizam un mijloc fix pe durata de viata utila a acestuia, adica pe perioada in care acesta este disponibil pentru utilizare de catre entitate (produce beneficii economice viitoare).
Aceasta durata de viata utila se va stabili, de regula, de catre entitate, in politicile si procedurile contabile ale acesteia.
Din punct de vedere contabil, nu se prevede o limita minima a valorii pentru care un mijloc fix poate fi amortizat.
De cele mai multe ori, entitatile utilizeaza un singur registru de amortizari, gasind punctele comune intre cele doua tipuri de prevederi – contabile si fiscale si utilizand duratele de viata prevazute de HG 2139/2004.
Concluzie
- Amortizarea contabila presupune repartizarea valorii activului imobilizat pe cheltuieli conform duratei de viata economica a acestuia – acea durata pe parcursul careia activul va fi exploatat pentru a produce beneficii economice. Aceste durate sunt stabilite de companie si sunt mentionate in Politicile Contabile.
- Amortizarea fiscala presupune repartizarea valorii activului imobilizat pe cheltuieli conform duratei normale de utilizare a acestuia. Aceasta durata se stabileste conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.
- In calculul rezultatului fiscal/profitului impozabil prin aceea ca cheltuielile cu amortizarea contabila din contul 6811 sunt nedeductibile , iar contravaloarea amortizarii fiscale, determinata extracontabil in registrul de evidenta fiscala este deductibila.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.