email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepand din 2022, sumele neutilizate din impozitul pe profit/venit pentru sponsorizari vor putea fi redirectionate oricand intr-un interval de 7 ani

Incepand din 2022, sumele neutilizate din impozitul pe profit/venit pentru sponsorizari vor putea fi redirectionate oricand intr-un interval de 7 ani
sponsorizaricod fiscalimpozit pe profit

Sumele neutilizate din impozitul pe profit/venit pentru efectuarea sponsorizarilor s-ar putea reporta in urmatorii 7 ani consecutivi, potrivit unei initiative legislative care a trecut luna trecuta de Senat, iar acum este trimisa la Camera Deputatilor pentru dezbatere. 


Contribuabilul va putea dispune asupra acestor sume oricand in aceasta perioada, se mai specifica in proiectul de modificare a Codului fiscal. 

Iata ce noutati ar putea fi introduse in Codul fiscal de la 1 ianuarie 2022: 

1. La articolul 25 alineatul (4) punctul 2. al literei i) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

2.valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.

In cazul sponsorizarilor efectuate catre entitafi persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de prezenta litera, doar daca beneflciarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitafilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit alin. (4^1).
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. 

Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in acelea§i condifii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.



incepand cu data de 1 ianuarie 2022, sumele neutilizate din impozitul pe profit pentru efectuarea sponsorizarilor se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, contribuabilul putand dispune asupra acestora oricand in aceasta perioada. Procedura de redirectionare a sumelor neutilizate si platite potrivit art. 41 se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.

2. La articolul 56 alineatele (1^2) si (1^3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(1^2) Sumele care nu sunt scazute potrivit prevederilor alin. (1^1) din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe
veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi condifii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, sumele neutilizate din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru efectuarea sponsorizarilor, situate sub valoarea prevazuta la alin (1') se reporteaza in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, contribuabilul putand dispune asupra acestora oricand in aceasta perioada. Procedura de redirecfionare a sumelor neutilizate platite potrivit prevederilor alin. (1) se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.

(1^3) Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, microintreprinderile care exercita optiunea prevazuta la art. 48 alin. (3^1) sau depasesc limita veniturilor, conform art. 52, scad sumele aferente sponsorizarilor din impozitul pe profit. Prevederile art. 4 alin. (25) lit. i) privind reportarea sumelor care depasesc valoarea impozitului pe profit datorat, respectiv ale sumelor neutilizate sau utilizate sub nivelul prevazut se aplica in mod corespunzator.”

3. La articolul 56, alineatele (1^4) si (1^5) se abroga.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata."

 

Potrivit expunerii de motive, initiativa legislativa propune ca, incepand cu anul 2022 partea din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe venitul micromtreprinderilor datorat de firme si permis de lege sa poata fi redirectionat oricand intr-un interval de 7 ani beneflciarilor de sponsorizari (entitati non-profit, institufii publice sau persoane fizice activand in domeniile educafie, cercetare, sanatate, cultura, sport, drepturile omului, protectia mediului, etc.). Aceste sume ar constitui un fond din care ar putea acorda sponsorizari, urmand ca anual firmele sa regularizeze sumele pe care le au la dispozitie. Masura este beneflca atat pentru donatori deoarece i§i pot elabora un plan de sponsorizari si ii va stimula sa implementeze planuri pe termen lung de finantare a unor proiecte cat si pentru beneficiari, ONG-uri, unitati de cult, elevi, institutii publice deoarece vor putea avea acces la sume mai consistente, astfel sa raspunda cat mai multor nevoi.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sponsorizaricod fiscalimpozit pe profit


Data aparitiei: 03 Septembrie 2021
Ultima actualizare: 15 Decembrie 2021

Votati articolul "Incepand din 2022, sumele neutilizate din impozitul pe profit/venit pentru sponsorizari vor putea fi redirectionate oricand intr-un interval de 7 ani":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X