Sumele neutilizate din impozitul pe profit/venit pentru efectuarea sponsorizarilor s-ar putea reporta in urmatorii 7 ani consecutivi, potrivit unei initiative legislative care a trecut luna trecuta de Senat, iar acum este trimisa la Camera Deputatilor pentru dezbatere.
Contribuabilul va putea dispune asupra acestor sume oricand in aceasta perioada, se mai specifica in proiectul de modificare a Codului fiscal.
Iata ce noutati ar putea fi introduse in Codul fiscal de la 1 ianuarie 2022:
1. La articolul 25 alineatul (4) punctul 2. al literei i) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”2.valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit datorat.
In cazul sponsorizarilor efectuate catre entitafi persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul pe profit datorat, in limitele prevazute de prezenta litera, doar daca beneflciarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitafilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, potrivit alin. (4^1).
Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi.
Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in acelea§i condifii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
Examen Consultant Fiscal 2024 Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor Manual de politici contabile - Stick USB
incepand cu data de 1 ianuarie 2022, sumele neutilizate din impozitul pe profit pentru efectuarea sponsorizarilor se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi, contribuabilul putand dispune asupra acestora oricand in aceasta perioada. Procedura de redirectionare a sumelor neutilizate si platite potrivit art. 41 se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.
2. La articolul 56 alineatele (1^2) si (1^3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1^2) Sumele care nu sunt scazute potrivit prevederilor alin. (1^1) din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea acestor sume din impozitul pe
veniturile microintreprinderilor datorat, in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi condifii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, sumele neutilizate din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru efectuarea sponsorizarilor, situate sub valoarea prevazuta la alin (1') se reporteaza in urmatoarele 28 de trimestre consecutive, contribuabilul putand dispune asupra acestora oricand in aceasta perioada. Procedura de redirecfionare a sumelor neutilizate platite potrivit prevederilor alin. (1) se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.
(1^3) Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, microintreprinderile care exercita optiunea prevazuta la art. 48 alin. (3^1) sau depasesc limita veniturilor, conform art. 52, scad sumele aferente sponsorizarilor din impozitul pe profit. Prevederile art. 4 alin. (25) lit. i) privind reportarea sumelor care depasesc valoarea impozitului pe profit datorat, respectiv ale sumelor neutilizate sau utilizate sub nivelul prevazut se aplica in mod corespunzator.”
3. La articolul 56, alineatele (1^4) si (1^5) se abroga.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata."
Potrivit expunerii de motive, initiativa legislativa propune ca, incepand cu anul 2022 partea din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe venitul micromtreprinderilor datorat de firme si permis de lege sa poata fi redirectionat oricand intr-un interval de 7 ani beneflciarilor de sponsorizari (entitati non-profit, institufii publice sau persoane fizice activand in domeniile educafie, cercetare, sanatate, cultura, sport, drepturile omului, protectia mediului, etc.). Aceste sume ar constitui un fond din care ar putea acorda sponsorizari, urmand ca anual firmele sa regularizeze sumele pe care le au la dispozitie. Masura este beneflca atat pentru donatori deoarece i§i pot elabora un plan de sponsorizari si ii va stimula sa implementeze planuri pe termen lung de finantare a unor proiecte cat si pentru beneficiari, ONG-uri, unitati de cult, elevi, institutii publice deoarece vor putea avea acces la sume mai consistente, astfel sa raspunda cat mai multor nevoi.