Dupa cum s-a stabilit prin OUG 110/2021, parintii pot solicita zile libere platite de la angajatori pentru supravegherea copiilor. Ministerul Muncii a publicat vineri in Monitor formularele (cererea si declaratia pe proprie raspundere) necesare pentru solicitarea zilelor libere - Ordinul 920/2021 (M.O. 964 din 8 octombrie 2021).
Masura permite acordarea unei indemnizatii de 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi libera acordata.
Se acorda zile libere platite doar unuia dintre parinti pentru supravegherea copiilor cu varsta de pana la 12 ani inclusiv. De aceeasi masura beneficiaza si parintii care au in intretinere copii sau adulti cu handicap in varsta de pana la 26 de ani, cuprinsi intr-o forma de invatamant, respectiv inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant preuniversitar, inclusiv de educatie timpurie anteprescolara.
Citeste care sunt toate conditiile in care parintii pot primi zile libere platite pentru supravegherea copiilor.
"Zilele libere platite se acorda la cererea parintelui care indeplineste conditiile prevazute la art. 1 alin. (3), depusa la angajatorul acestuia. Zilele libere se acorda de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de data la care se decide limitarea sau suspendarea activitatilor didactice.", se arata in OUG 110/2021.
Cererea este insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte, de o copie a certificatului/certificatelor de nastere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atesta calitatea de parinte, precum si, dupa caz, de urmatoarele documente:
a) copie a certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului ori adultului in varsta de pana la 26 de ani;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea Verde a Contabilitatii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
b) copie a adeverintei eliberate de medicul de familie/medicul specialist, pentru situatia prevazuta la art. 1 alin. (6).
Declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte prevazuta la alin. (3) va contine elemente din care sa rezulte ca, pentru aceeasi perioada, acesta nu a solicitat la locul sau de munca zile libere ce i s-ar cuveni potrivit dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, ca nu a beneficiat de majorarea salariala acordata in conditiile art. 7 alin. (4) si ca nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 3. In cazul in care parintele se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 3 din Legea nr. 277/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, declaratia pe propria raspundere a celuilalt parinte nu este necesara.
Descarca documenetele atasate:
Modelul de cerere pentru parinti
Declaratia pe proprie raspundere pentru parinti