Incepand de la 1 iulie 2022, sistemul national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport devine obligatoriu, conform OUG 41/2022.
Importatorii si exportatorii sunt vizati direct de noul sistem national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Mai exact, sistemul Ro e-Transport va monitoriza transportul bunurilor cu risc ridicat provenite din achizitii intracomunitare, al bunurilor care fac obiectul livrarilor intracomunitare, precum si transportul bunurilor provenite din import sau al celor care fac obiectul exportului.
Expertul contabil Vera Constantin spune ca sistemul vizeaza, in esenta, toti operatorii economici de la noi care vand sau cumpara produse riscante ce sunt transportate pe caile rutiere – persoane juridice, PFA-uri, II-urisau IF-uri.
Citeste si: Lista cu bunurile cu risc fiscal ridicat care trebuie declarate in RO e-Transport
Cine are obligatia de declarare in sistemul e-Transport?
Conform prevederilor ordonantei, vor avea obligatia de declarare in sistemul e-Transport a bunurilor cu risc fiscal urmatoarele categorii de persoane:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea Verde a Contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
- destinatarul mentionat in declaratia vamala de import;
- expeditorul mentionat in declaratia vamala de export;
- beneficiarul achizitiilor intracomunitare de bunuri, furnizorul in cazul livrarilor locale si intracomunitare de bunuri;
- depozitarul, in cazul bunurilor care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national.
ATENTIE! De la 1 iulie apar si amenzile!
Nerespectarea dispozitiilor de raportare se va putea sanctiona, incepand de la data de 1 iulie 2022, cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 100.000 lei, precum si cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
Materialul a aparut in a doua editie a lunii mai Taxe si Impozite Actual, o publicatie gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim.
Aboneaza-te acum la publicatia de specialitate Taxe si Impozite Actual si fii la curent cu toate noutatile din domeniu.