In ce categorie se incadreaza tichetele de masa, care sunt avantajele fiscale pe care le ofera, ce obligatii au angajatorul si angajatul si multe alte informatii utile, citeste in continuare.
Totodata, expertul nostru ne prezinta si o monografie contabila pentr acordarea tichetelor de masa.
Citeste si: Tichete cadou neimpozabile oferite de Craciun. Care sunt conditiile?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Tichete de masa - deductibilitate: raspunsul specialistului
Tichetele de masa nu sunt enumerate printre cheltuielile sociale ce intra in limita de 5%. Ele au deductibilitate limitata in sensul ca sunt deductibila daca sunt acordate in limita prevazuta de Legea 165/2018 a tichetelor de masa.
Astfel, tichetele de masa sunt deductibile limitat in limita prevazuta de Legea 165/2018, adica un tichet pentru fiecare zi lucratoare in care salariatul este prezent la lucru in unitate.
Conform articolului 25, alineatul (3), litera c) din Codul fiscal, cheltuielile reprezentand tichetele de masa acordate de angajatori potrivit legii sunt cheltuieli cu deductibilitate limitata la determinarea profitului impozabil. Cadrul legal al acordarii tichetelor de masa se regaseste in Legea nr. 165/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, si in normele de aplicare aprobate prin HG nr. 1045/2018.
Avantajele tichetelor de masa
Potrivit normelor legislative, tichetele de masa au urmatoarele avantaje fiscale:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- sunt scutite de la plata taxelor sociale salariale si patronale;
- sunt deductibile de la plata impozitului pe profit daca se acorda potrivit legii.
Tichete de masa - monografie contabila
Monografia contabila in cazul acordarii tichetelor de masa este:
6422 = 5328
Tichete de masa: alte informatii utile
Cheltuiala cu tichetele de masa acordate potrivit legii reprezinta cheltuiala deductibila integral sub conditia respectarii anumitor conditii la repartizarea acestora:
- in cazul cumulului de functii, tichetele de masa pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza
- salariatii pot beneficia de maxim un tichet de masa pentru fiecare zi in care isi desfasoara efectiv activitatea, fiind prezenti la locul de munca
- tichetele de masa se acorda in functie de numarul de zile lucratoare in care salariatul este prezent la lucru in unitate si nu in functie de numarul de ore lucrate.
- salariatii cu contract de munca cu timp partial, vor beneficia de maxim un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata, in conditiile in care au functia de baza la societatea dvs.
Din punct de vedere al impozitului pe venit, potrivit art. 76 alin. (3) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, tichetele de masa sunt considerate avantaje si se iau in calcul la stabilirea impozitului pe venitul din salarii.
Tichete de masa: care sunt obligatiile?
Acordarea tichetelor de masa se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare si a Normelor metodologice de aplicare a dispozitiilor acesteia aprobate prin HG nr. 1045/2018.
Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport hartie, sau valoarea corespunzatoare tichetelor de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic.
Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, tichete de masa nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale (conform art. 142 lit. o) din legea sus-mentionata), in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate (conform art. 157 alin. (2) din legea sus-mentionata) si in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca (conform art. 220 4 alin. (2) din legea sus-mentionata).
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.