Expertul nostru a elaborat un ghid cuprinzator despre baza de calcul pentru CAS, CASS si impozit in situatia unui angajat part-time. De asemenea, vom prezenta mai jos care sunt inregistrarile contabile necesare in situatia in care angajatorul suporta diferenta de contributii.
Impozit, CAS si CASS datorate pentru un angajat part-time: raspunsul specialistului
1. Impozit pe venit, pentru un salariat angajat cu timp partial (mai putin de 8 ore/zi)
Potrivit art. 77 din Codul fiscal, persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Impozitul pe venit este 10%, daca persoana fizica nu beneficiaza de vreo scutire (ex. incadrare intr-un grad de handicap).
2. Contributii sociale, pentru salariat angajat cu timp partial (mai putin de 8 ore/zi)
Cu privire la contributiile sociale, conform prevederilor de la art. 146 alin. (5^1) – (5^4) si art. 168 alin. (5^1) din Codul fiscal, in cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor obtinute in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, baza de calcul nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotelor de 25% si 10% asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Astfel, aceste categorii de salariati vor plati CAS si CASS pentru veniturile realizate iar diferenta dintre contributiile calculate asupra acestor venituri si
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Prevederile mai inainte mentionate, nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 de ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
Prin urmare, daca persoana respectiva se incadreaza in categoria persoanelor cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, contributiile sociale se vor calcula in functie de salariul realizat.
Desigur in aceasta situatie trebuie sa detineti documentele justificative (certificat incadrare grad de handicap, s.a).
In cazul in care nu se poate aplica nicio exceptie se retine CAS si CASS de la salariat pentru veniturile realizate iar diferenta dintre contributiile calculate asupra acestor venituri si contributiile sociale aferente salariului minim brut pe tara se va suporta de catre angajator.
3. Inregistrarile contabile, in situatia in care angajatorul suporta diferenta de contributii
641 = 421 cu salariul brut (timp partial)
421 %
4315 CAS 25% datorat de salariati, din salariul brut al acestiuia
4316 CASS 10% datorat de salariati, din salariul brut al acestiuia
444 impozit pe salarii 10%
Contributii datorate de angajator:
6458 = 4315 Diferenta CAS datorata de angajator
6458= 4316 Difereneta CASS datorata de angajator
646 = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
Prin urmare, pentru salariatul angajat cu timp partial se retin si se platesc:
- CAS 25%
- CASS 10%
- impozit pe venit 10%
Angajatorul datoreaza contributia de asiguratorie pentru munca 2,25%, calculata la nivelul salariului brut realizat de catre salariat.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar.