Specialistul nostru explica in continuare ce se intampla cu deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara, potrivit ultimelor noutati introduse in Codul fiscal.
Asadar, deducerile suplimentare pentru copii aflati in intretinere se aplica in continuare ambilor parinti si doar facilitatea de deducere de 100 lei se aplica unui singur parinte?
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara: raspunsul specialistului
Conform art. 77 din Codul fiscal, salariatii au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Deducerea personala cuprinde:
- deducerea personala de baza si
- deducerea personala suplimentara
Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentand deducerea personala de baza se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea caruia/carora se afla acestia.
Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai constribuabilului sunt considerati intretinuti.
Conform art. 77 alin. (1) din Codul fiscal, deducerea personala suplimentara se acorda astfel:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul prevazut la alin. (3);
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
In cazul in care copilul este intretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara prevazuta la alin. (10) lit. b) se acorda unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar.
In situatia in care parintele desfasoara activitate la mai multi angajatori, in plus fata de documentul care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar, parintele care beneficiaza de deducerea personala suplimentara prevazuta la lit. b) are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de deduceri de la un alt angajator.
In concluzie, deducerea personala de baza se atribuie fiecarui contribuabil in intretinerea carora se afla copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, in timp ce deducerea personala suplimentara se acorda unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar.
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.