ANAF a publicat in Monitor Ordinul 2017/2022 pentru aprobarea subcriteriilor de risc dezvoltate din criteriile generale prevazute de art. 7 alin. (7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Actul normativ a aparut in Monitorul Oficial nr. 1112 din 17 noiembrie 2022.
In baza acestora, se va stabili cu exactitate situatia unui contribuabil si, daca vor fi constate nereguli in activitate, vor fi efectuate controale fiscale. Riscurile privesc inregistrarea fiscala, depunerea declaratiilor fiscale, nivelul de declarare si realizarea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si catre alti creditori.
Managementul riscurilor de neconformare fiscala are un rol determinant in cresterea eficientei si eficacitatii masurilor intreprinse de ANAF in scopul atingerii obiectivelor sale strategice, in special a celor referitoare la cresterea nivelului de conformare fiscala, reducerea evaziunii fiscale si economiei subterane, reducerea cheltuielilor de administrare, precum si in scopul modernizarii proceselor de activitate si al implementarii celor mai bune practici europene si internationale. Cartea verde a contabilitatii Manualul Contabilului Incepator - stick USB Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
In vederea ducerii la indeplinire a dezideratului subsumat prevederilor art. 7 alin.(5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, respectiv “in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, procedurile de administrare se realizeaza in functie de clasa/subclasa de risc fiscal in care sunt incadrati contribuabilii ca urmare a analizei de risc efectuate de organul fiscal”, este necesara implementarea prevederilor art. 7 alin (8) din acelasi act normativ, care precizeaza faptul ca dezvoltarea criteriilor generale in subcriterii se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
In procesul de management al riscurilor, activitatea de analiza de risc se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 1, pct.3 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, avand ca obiective identificarea, evaluarea, gestionarea si utilizarea, in scopul efectuarii activitatilor de administrare fiscala, a riscurilor de neconformare in ceea ce priveste indeplinirea de catre contribuabil/platitor a obligatiilor prevazute de legislatia fiscala.
Determinarea subcriteriilor de risc prevazute in Anexa proiectului de ordin s-a realizat prin raportare la categoriile de riscuri de neconformare fiscala ce corespund celor patru criterii generale prevazute de art.7 alin. (7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:
a)Riscurile privind inregistrarea fiscala;
b)Riscurile privind depunerea declaratiilor fiscale;
c)Riscurile privind nivelul de declarare;
d)Riscurile privind realizarea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si catre alti creditori.
Subriteriile de risc stabilite de ANAF
Subcriteriile de risc fiscal, dezvoltate pe baza criteriilor generale de risc fiscal, sunt urmatoarele:
a) pentru criteriul cu privire lainregistrarea fiscala:
1. subcriteriul privind neinregistrarea in scopuri de TVA;
2. subcriteriul privind neinregistrareaca platitor de impozit pe profit;
3. subcriteriul privindneinregistrareaca platitor de impozit specific;
4. subcriteriul privind neinregistrareaca platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor;
5. subcriteriul privind neinregistrareaca platitor de accize;
6. subcriteriul privind neinregistrareaca platitor de impozit pe impozitul pe venit, precum si a contributiilor sociale obligatorii;
7. subcriteriul privind neinregistrarea fiscala in cazul desfasurarii de activitati, obtinerii de venituri si altorsituatii prevazute de lege pentru care exista obligativitatea de inregistrare fiscala;
8. subcriteriul privind riscurile asociate actionarilor/ asociatilor/administratorilor/ altorpersoane, din perspectiva inregistrarii fiscale.
b) pentru criteriul cu privire la depunerea declaratiilor fiscale:
1. subcriteriul privind depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale;
2. subcriteriul privind nedepunerea declaratiilor fiscale;
3. subcriteriul privind depunerea eronata a declaratiilor fiscale;
4. subcriteriul privind riscurile asociate actionarilor/ asociatilor/ administratorilor/ altor persoane, din perspectiva depunerii declaratiilor fiscale.
c) pentru criteriul cu privire lanivelul de declarare:
1. subcriteriul privind incoerenta datelor din declaratiile fiscale fata de dateledin alte formulare prevazute de lege, depuse de contribuabil;
2. subcriteriul privind neconcordanta datelor din declaratiile fiscale sidin alte formulare prevazute de lege depuse de contribuabil, in comparatie cu datele si informatiile transmise de terti;
3. subcriteriul privind declararea incorecta a cotei si cuantumuluiimpozitelor, taxelor si contributiilor de catre contribuabil;
4. subcriteriul privind reducerea profitabilitatii;
5. subcriteriul privind riscurile asociate actionarilor/ asociatilor/ administratorilor/ altor persoane, din perspectiva nivelului de declarare.
d) pentru criteriul cu privire larealizarea obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat si catre alti creditori:
1. subcriteriul privind plata cu intarziere a obligatiilor fiscale;
2. subcriteriul privind neachitarea obligatiilor fiscale;
3. subcriteriul privind insolvabilitatea;
4. subcriteriul privind riscurile asociate actionarilor/ asociatilor/ administratorilor/ altor persoane, din perspectiva realizarii obligatiilor de plata.