Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Termen de plata dividende nete. Ce prevede legislatia?

Data aparitiei: 19 Iulie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Termen de plata dividende nete. Ce prevede legislatia?
dividendeasociatisrl

Dezbatem situatia unei SRL care repartizeaza dividende asociatilor conform hotararii AGA. Se inregistreaza in contabilitate repartizarea si retinerea la sursa a impozitului datorat.

Expertul nostru ne prezinta mai jos daca legislatia prevede un termen limita pentru plata efectiva a sumei nete cuvenita asociatilor. 

Termen de plata dividende nete: raspunsul specialistului

In prezent, nu exista o prevedere legala expresa privind termenul de plata al dividendelor nete distribuite. Singura prevedere clara este cea legata de stabilirea, declararea si plata impozitului pe dividende.

Potrivit prevederilor art. 67 alin. 2 din Legea 31/1990, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.

Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat, deci legea prevede o perioada clara de restituire a dividendelor constatate ca fiind incasate in plus.

Astfel, dividendele distribuite si neplatite reprezinta un drept de creanta al asociatilor, care se poate supune regulilor privind prescriptia.

Ca regula generala, termenul de prescriptie a unei datorii este de 3 ani de la data cand a fost constituita acea obligatie (hotarare AGA in cazul dumneavoastra).

Prescriptia nu opereaza de la sine, ci trebuie invocata la prima infatisare in fata instantei daca este cazul. Prescriptia poate fi opusa numai de cel in folosul caruia curge, respectiv in situatia de fata, prescriptia poate fi invocata numai de catre societate, cand i se solicita dividendele.

Daca societatea isi recunoaste in continuare obligatia de plata, plata dividendelor este valabila chiar daca se efectueaza dupa termenul de prescriptie.

In cazul in care se efectueaza prescriptia dividendelor, societatea va inregistra contravaloarea acestora in contul 7588. analitic distinct care este venit impozabil.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia, expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X