ANAF deruleaza o serie de controale antifrauda fiscala la contribuabili ce au intermediat obtinerea unor polite/scrisori de garantie bancara pentru societati care detineau calitatea de beneficiari ai unor contracte incheiate cu diverse autoritati publice, avand ca presupusi emitenti o institutie bancara din Lituania si doua societati de asigurari din Franta, respectiv Cipru.
Controalele se realizeaza pe baza unor informatii furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Inspectorii antifrauda au analizat circuitele financiare si au constatat ca societatile implicate in operationalizarea mecanismului de intermediere a obtinerii acestor polite/scrisori de garantie bancara au incasat sume in cuantum de 3.496.919 de lei, iar o parte semnificativa din acestea au fost retrase in numerar din conturile bancare, prin intermediul bancomatelor.
In fapt, politele/scrisorile de garantie bancara (pentru buna executie si/sau participare) au fost utilizate de beneficiari pentru indeplinirea conditiilor prevazute de lege, in cadrul procedurii de achizitii publice a contractelor de executie diverse lucrari, cu posibila finantare a acestora din fonduri nationale sau europene.
Pentru crearea unei aparente de legalitate se proceda la realizarea unei corespondente electronice intre beneficiarii documentelor de garantare si persoane cu bonitate si notorietate in domeniul consultantei in cadrul procedurii de achizitii publice, prin intermediul careia erau transmise draft-ul scrisorilor de garantie sau al politelor de asigurare, documentele de infiintare ale emitentilor, documentele de decontare, precum si bilete la ordin avalizate.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In privinta persoanele juridice care sunt inscrise in documentele de garantare, au fost obtinute date si informatii de la societatile beneficiare, potrivit carora acestea nu au emis, respectiv intermediat astfel de operatiuni. Din accesarea surselor deschise au fost regasite informatii potrivit carora, de exemplu, institutia bancara din Lituania a fost sanctionata de catre Banca Nationala a Lituaniei intrucat nu a reusit sa asigure un sistem si proceduri de control interne eficiente in gestionarea riscurilor clientilor, neavand in aplicare masuri suplimentare pentru reducerea riscului de spalare a banilor si finantare a terorismului.