email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Debirocratizare puternica pentru mediul de afaceri: simplificari, scheme de ajutor si alte masuri

Debirocratizare puternica pentru mediul de afaceri: simplificari, scheme de ajutor si alte masuri
pnrrmediul de afacerifinantare

Din documentul PNRR (Planul National de Relansare si Rezilienta) transmis Comisiei Europene reise ca Guvernul o debirocratizare puternica pentru mediul de afaceri din Romania.

Reformarea modului de aplicare a testului IMM si transparentizarea procesului de legislativ, Simplificarea procedurilor de infiintare/de iesire de pe piata a firmelor, de constituire si functionare a punctelor de lucru, Reformarea licentelor/ autorizatiilor/ sunt doar cateva dintre masurile luate in calcul de Guvern pentru urmatorii ani. 

Dialogul cu cetatenii, ONG-urile si IMM-urile va fi purtat prin platforme de tipul ”simplificare.gov.ro”. 

Prin PNRR sunt propuse:

- Scheme de ajutor de stat pentru transformare digitala – pentru ca un IMM sa fie finantat trebuie sa fie evaluat din punct de vedere al maturitatii digitale si pe baza evaluarii sa fie recomandate solutiile tehnice necesare acoperirii decalajului de digitalizare;

- Suplimentarea bugetului si orientarea schemei de ajutor de stat spre investitii semnificative, in special in zona de inovare si noi tehnologii aplicate in zona de productie - Schema ajutoare de stat - ai carei beneficiari finali sunt intreprinderi nou infiintate sau intreprinderi in activitate, IMM-uri sau intreprinderi mari, cu personalitate juridica, care solicita/au primit acord pentru finantare, dupa februarie 2020, in aza schemei de ajutor de stat administrate de Ministerul Finantelor;

- Proiect European de Interes Strategic (IPCEI) in domeniul microelectronicii. 

Prin POR este vizata digitalizarea activitatilor productive ale IMM-urilor.

Prin POEO, in Prioritatea privind Antreprenoriatul si economie sociala – sunt prevazute programe de sprijin antreprenorial (formare competente, sprijin pre-post infiintare, granturi infiintare/ dezvoltare) cu scopul cresterii ocuparii, fara a avea ca o conditie ca acestea sa fie inovative. 

Prin PNRR este creat cadrul institutional in vederea incurajarii si dezvoltarii start-up-urilor inovative prin oferirea instrumentelor necesare astfel incat sa se asigure tranzitia de la idee catre proof-of-concept si minimum viable product, acestea reprezentand domenii de nise, specializate.

Avand in vedere accesul la finantare al IMM-urilor inca foarte scazut (cauzat de fluxurile de numerar insuficiente si costuri de finantare ridicate, lipsa sau garantia limitata pe care acestea o puteau oferi bancilor, precum si o cultura antreprenoriala slab dezvoltata, durata redusa de viata a IMM-urilor, din ce in ce mai multe IMM-uri sunt axate pe servicii, in detrimentul activitatilor productive) este sprijinita realizarea de actiuni complementare in PNRR si in PO. Acest lucru se realizeaza prin sustinerea prin programele operationale a activitatilor productive, inclusiv digitalizare.

Domeniul este de asemenea complementar cu Digital Europe in domeniul finantarii digitalizarii companiilor, in special cu infrastructura de protectie impotriva atacurilor cibernetice. De asemenea, Programul InvestEU este complementar acestui domeniu pe zona finantarii IMM-urilor, inclusiv in domeniul digitalizarii si inovarii. Ambele surse de finantare ofera garantii si subventionari dedobanzi companiilor, scazand astfel costul creditarii si crescand gradul de bancabilitate al acestora.

In concordanta cu pilonii programului Orizont Europa, PNRR a inclus o serie de reforme in sinergie cu programul gestionat de CE, complementare prioritatilor instrumentelor EIC ACCELERATOR si GREEN DEAL.

InvestEU este complementar cu PNRR, sub aspectul mobilizarii investitiilor publice si private in UE, contribuind la reducerea deficitului de investitii inregistrat in prezent in Europa. Totodata, instrumentul financiar InvestEU sprijina finantarea investitiilor in infrastructura durabila si este complementar cu actiunile finantate prin PNRR.

Programul comunitar Piata Unica va imbunatati competitivitatea intreprinderilor, in special a IMMurilor prin punerea la dispozitie a unor masuri care sprijina accesul la finantare pentru IMM-uri, in complementaritate cu domeniul „Sector privat, cercetare, companii de stat” din pilonul III. 

Stimularea mediului de afaceri este realizata prin masurile de debirocratizare si simplificare procedurala, prin stimularea accesului la finantare cu instrumente de finantare diversificate si adaptate nivelului de dezvoltare si nevoilor acestora, conditionate concomitent de adaptarea activitatilor si contributia acestora la obiectivele privind schimbarile climatice, de mediu si de digitalizare. Crearea cadrului institutional national pentru derularea de instrumente financiare si, ulterior, facilitarea accesului la finantare pentru intreprinderi, prin operationalizarea Bancii Nationale de Dezvoltare, contribuie la dezvoltarea si consolidarea mediului de afaceri. 

 

Citeste si: PNRR este public: Fentarea fiscului va fi atat de complicata, incat aceia care o practica, vor renunta la ea


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pnrrmediul de afacerifinantare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 03 Iunie 2021


Votati articolul "Debirocratizare puternica pentru mediul de afaceri: simplificari, scheme de ajutor si alte masuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Declaratia 700: cine are obligatia depunerii la 31 martie 2023

    • AJFP Teleorman aduce in atentia microintreprinderilor care in anul 2023 devin platitoare de impozit pe profit urmare neindeplinirii conditiilor prevazute la art. 47 alin. (1) din Codul fiscal, ca au obligatia comunicarii organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2023, prin depunerea formularului 700 „Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative ...» citeste mai departe aici

  • Spatiul Privat Virtual: solicitarile se pot transmite numai prin Formularul de Contact

    • Spatiul Privat Virtual - SPV este un serviciu gratuit, accesibil permanent, care ofera o serie de beneficii utilizatorilor sai, cum ar fi informatii cu privire la obligatiile fiscale, posibilitatea de a primi acte administrativ fiscale si alte documente, informatii cu privire la contributiile sociale, acces si la alte servicii electronice pe care SPV le ofera. In acest sens, AJFP Ialomita informeaza contribuabilii persoane juridice, asocierile si alte entitati fara personalitate jur...» citeste mai departe aici

  • Profit reinvestit 2023: clarificari privind scutirea de impozit a profitului reinvestit

    • Ce inseamna profit reinvestit? Profitul investit in echipamente tehnologice, active utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folo...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X