email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Debirocratizare puternica pentru mediul de afaceri: simplificari, scheme de ajutor si alte masuri

Debirocratizare puternica pentru mediul de afaceri: simplificari, scheme de ajutor si alte masuri
pnrrmediul de afacerifinantare

Din documentul PNRR (Planul National de Relansare si Rezilienta) transmis Comisiei Europene reise ca Guvernul o debirocratizare puternica pentru mediul de afaceri din Romania.

Reformarea modului de aplicare a testului IMM si transparentizarea procesului de legislativ, Simplificarea procedurilor de infiintare/de iesire de pe piata a firmelor, de constituire si functionare a punctelor de lucru, Reformarea licentelor/ autorizatiilor/ sunt doar cateva dintre masurile luate in calcul de Guvern pentru urmatorii ani. 

Dialogul cu cetatenii, ONG-urile si IMM-urile va fi purtat prin platforme de tipul ”simplificare.gov.ro”. 

Prin PNRR sunt propuse:

- Scheme de ajutor de stat pentru transformare digitala – pentru ca un IMM sa fie finantat trebuie sa fie evaluat din punct de vedere al maturitatii digitale si pe baza evaluarii sa fie recomandate solutiile tehnice necesare acoperirii decalajului de digitalizare;

- Suplimentarea bugetului si orientarea schemei de ajutor de stat spre investitii semnificative, in special in zona de inovare si noi tehnologii aplicate in zona de productie - Schema ajutoare de stat - ai carei beneficiari finali sunt intreprinderi nou infiintate sau intreprinderi in activitate, IMM-uri sau intreprinderi mari, cu personalitate juridica, care solicita/au primit acord pentru finantare, dupa februarie 2020, in aza schemei de ajutor de stat administrate de Ministerul Finantelor;

- Proiect European de Interes Strategic (IPCEI) in domeniul microelectronicii. 

Prin POR este vizata digitalizarea activitatilor productive ale IMM-urilor.

Prin POEO, in Prioritatea privind Antreprenoriatul si economie sociala – sunt prevazute programe de sprijin antreprenorial (formare competente, sprijin pre-post infiintare, granturi infiintare/ dezvoltare) cu scopul cresterii ocuparii, fara a avea ca o conditie ca acestea sa fie inovative. 

Prin PNRR este creat cadrul institutional in vederea incurajarii si dezvoltarii start-up-urilor inovative prin oferirea instrumentelor necesare astfel incat sa se asigure tranzitia de la idee catre proof-of-concept si minimum viable product, acestea reprezentand domenii de nise, specializate.

Avand in vedere accesul la finantare al IMM-urilor inca foarte scazut (cauzat de fluxurile de numerar insuficiente si costuri de finantare ridicate, lipsa sau garantia limitata pe care acestea o puteau oferi bancilor, precum si o cultura antreprenoriala slab dezvoltata, durata redusa de viata a IMM-urilor, din ce in ce mai multe IMM-uri sunt axate pe servicii, in detrimentul activitatilor productive) este sprijinita realizarea de actiuni complementare in PNRR si in PO. Acest lucru se realizeaza prin sustinerea prin programele operationale a activitatilor productive, inclusiv digitalizare.

Domeniul este de asemenea complementar cu Digital Europe in domeniul finantarii digitalizarii companiilor, in special cu infrastructura de protectie impotriva atacurilor cibernetice. De asemenea, Programul InvestEU este complementar acestui domeniu pe zona finantarii IMM-urilor, inclusiv in domeniul digitalizarii si inovarii. Ambele surse de finantare ofera garantii si subventionari dedobanzi companiilor, scazand astfel costul creditarii si crescand gradul de bancabilitate al acestora.

In concordanta cu pilonii programului Orizont Europa, PNRR a inclus o serie de reforme in sinergie cu programul gestionat de CE, complementare prioritatilor instrumentelor EIC ACCELERATOR si GREEN DEAL.

InvestEU este complementar cu PNRR, sub aspectul mobilizarii investitiilor publice si private in UE, contribuind la reducerea deficitului de investitii inregistrat in prezent in Europa. Totodata, instrumentul financiar InvestEU sprijina finantarea investitiilor in infrastructura durabila si este complementar cu actiunile finantate prin PNRR.

Programul comunitar Piata Unica va imbunatati competitivitatea intreprinderilor, in special a IMMurilor prin punerea la dispozitie a unor masuri care sprijina accesul la finantare pentru IMM-uri, in complementaritate cu domeniul „Sector privat, cercetare, companii de stat” din pilonul III. 

Stimularea mediului de afaceri este realizata prin masurile de debirocratizare si simplificare procedurala, prin stimularea accesului la finantare cu instrumente de finantare diversificate si adaptate nivelului de dezvoltare si nevoilor acestora, conditionate concomitent de adaptarea activitatilor si contributia acestora la obiectivele privind schimbarile climatice, de mediu si de digitalizare. Crearea cadrului institutional national pentru derularea de instrumente financiare si, ulterior, facilitarea accesului la finantare pentru intreprinderi, prin operationalizarea Bancii Nationale de Dezvoltare, contribuie la dezvoltarea si consolidarea mediului de afaceri. 

 

Citeste si: PNRR este public: Fentarea fiscului va fi atat de complicata, incat aceia care o practica, vor renunta la ea


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pnrrmediul de afacerifinantare


Data aparitiei: 03 Iunie 2021

Votati articolul "Debirocratizare puternica pentru mediul de afaceri: simplificari, scheme de ajutor si alte masuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X