Operatorii economici nu vor mai avea obligatia sa respecte termenul de pastrare a memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice timp de 10 ani, dupa cum prevede Legea 36/2023 (M.O. nr. 36 din 12 ianuarie 2023). Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil Manualul Contabilului Incepator - stick USB Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Actul normativ prevede ca acest termen sa fie scazut la 5 ani de la 10, pentru a scuti companiile de cheltuieli suplimentare cu arhivarea.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 3 alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(4) Memoria fiscala este un dispozitiv unic inscriptibil din modulul fiscal, care trebuie sa permita obligatoriu acumulari progresive ale datelor, fara ca acestea sa poata fi modificate sau sterse, precum si conservarea in timp a acestora pe o perioada de 5 ani.”
2. La articolul 4, alineatele (8) si (9) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
”(8) Registrul special prevazut la art. 1 alin. (8) si raportul fiscal de inchidere zilnica sunt documente avute in vedere de catre organele fiscale cu ocazia verificarii veniturilor care stau la baza determinarii impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat. Registrul special prevazut la art. 1 alin. (8), precum si raportul fiscal de inchidere zilnica se arhiveaza si se pastreaza pe o perioada de 5 ani. Obligatia privind arhivarea si pastrarea raportului fiscal de inchidere zilnica pe o perioada de 5 ani nu se aplica operatorilor economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale care potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (2*) nu inglobeaza constructiv dispozitivul de imprimare.
(9) Operatorii economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (1) si (2), la umplerea memoriei fiscale, atunci cand aceasta trebuie inlocuita ca urmare a defectarii, ori cand nu mai poate fi folosita de catre utilizatori din diverse motive, precum si in cazul in care acestia isi inceteaza activitatea, sunt obligati sa asigure pastrarea si arhivarea memoriilor fiscale pentru o perioada de 5 ani.”
De asemenea, Legea 36/2023 mai prevede si modificarea Legii contabilitatii - Registrele de contabilitate obligatorii vor fi pastrate in arhiva timp de 5 ani, nu 10 ani.