AFM (Administratia Fondului pentru Mediu) lanseaza, incepand cu 24 martie 2023, Programele Rabla si Rabla Plus, astfel persoanele fizice si firmele vor putea accesa aplicatia pusa la dispozitie de institutie.
Incepand din 24 martie 2023, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producatorilor validati, in vederea indeplinirii formalitatilor de inscriere in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus, iar persoanele juridice pot incarca in aplicatia informatica documentele necesare participarii in cadrul celor doua programe.
Persoanele juridice care doresc participarea in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national (Rabla Clasic) si a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus) vor putea accesa aplicatia informatica pusa la dispozitie de AFM, incepand din 23 martie 2023, doar pentru crearea conturilor de utilizator. Conturile deja create si utilizate pentru inscrierea in cadrul programelor AFM, raman valabile si pot fi utilizate pentru inscrierea in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus 2023.
”Am ajuns deja la a 19-a editie de derulare a Programului de stimulare a inoirii Parcului Auto national, Rabla Clasic fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale si la al 8-lea an de cand acordam subventii pentru achizitionarea de autovehicule electrice in cadrul Programului Rabla Plus. Consider ca aceste programe contribuie la dezvoltarea unui transport mai putin poluant si la imbunatatirea calitatii aerului in aglomerarile urbane. Sumele acordate, precum si modificarile ghidurilor de finantare din acest an, sunt menite sa incurajeze toate categoriile de beneficiari sa-si achizitioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care ofera o alternativa mai ecologica, economica si convenabila pentru transport, in special in contextul in care se doreste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a dependentei de combustibili fosili.”, a declarat presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Laurentiu Adrian Neculaescu. Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2023 este de 560 de milioane de lei si pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 780 de milioane de lei.
Cum se vor desfasura programele Rabla 2023
Programele se vor desfasura in doua etape, in limita sumelor alocate, prima etapa fiind organizata in perioada 24 martie – 30 iunie 2023, astfel:
Rabla Clasic:
- Persoane juridice – 130.000.000 lei
- Persoane fizice – 235.000.000 lei
- UAT-uri si institutii publice – 27.000.000 lei
- Rabla Plus:
- Persoane juridice – 200.000.000 lei
- Persoane fizice – 300.000.000 lei
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
- UAT-uri si institutii publice – 46.000.000 lei
Calendarul de desfasurare a sesiunilor de inscriere in cadrul celor doua programe si sumele alocate solicitantilor sunt disponibile pe site-ul AFM. In editia de anul acesta, programele vin cu o serie de modificari. In ceea ce priveste Programul Rabla Clasic, prima de casare a fost majorata la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei in cazul predarii a 2 autovehicule uzate. Prima de casare se acorda pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 155 g CO_2/km in sistem WLTP.
Ce ecobonusuri se pot adauga la prima de casare
La prima de casare se pot adauga urmatoarele ecobonusuri, astfel:
- ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP;
- ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
- ecobonus in valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
- ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.
Pentru achizitionarea de motociclete noi al caror sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO_2/km in sistem WMTC, in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, se acorda o prima de casare de 7.000 lei, la care se pot adauga:
- ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km in sistem WMTC;
- ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara. Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare in cuantum de 7.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat. In situatia in care opteaza pentru achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul casarii a doua autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.
Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou. In cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiaza de ecotichet la achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul predarii spre casare a cel putin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum doua autovehicule uzate.
Cuantumul finantarii este de:
- 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptand motocicleta, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, in schimbul casarii unui autovehicul uzat;
- 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen si 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care genereaza maximum 80 g CO2/km in sistem WLTP, pentru achizitionarea unui autovehicul nou, in schimbul casarii a doua autovehicule uzate;
- pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara casat, se adauga un ecobonus de 1.500 lei. Ecotichetul se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul electric a carui valoare nu depaseste suma de 75.000 euro, cu TVA inclus. Institutiile publice si unitatile administrativ-teritoriale beneficiaza de ecotichet in cuantum de 120.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, fara a fi obligate sa predea spre casare un autovehicul uzat.
Ecotichetul pentru achizitionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adauga un ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara. Valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Plus este de 120 de zile de la data emiterii, timp in care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a autovehiculului nou.
Sursa: AFM