Fiscul a schimbat recent modul de abordare a situatiilor in care identifica neconcordante fiscale in relatia cu persoanele fizice, dar si cu firmele.
Amintim ca OUG 188/2022 a adus modificari importante Codului de procedura fiscala. Mai exact, a introdus o noua etapa preliminara verificarii situatiei fiscale personale, respectiv, notificarea in scris, a persoanelor fizice identificate cu risc fiscal, potrivit art. 138 alin. (2) lit. a) din Codul de Procedura Fiscala.
Citeste si: Notificarea de conformare. Firmele care nu respecta termenul de 30 de zile au obligatoriu inspectie fiscala
Aceasta etapa se face inainte de selectarea pentru verificarea situatiei fiscale personale, prin care contribuabilii au posibilitatea de a reanaliza situatia fiscala personala, inclusiv de a depune sau de a corecta declaratiile fiscale.
Prin notificare se transmite persoanei fizice ca in termen de 30 de zile de la data comunicarii notificarii are posibilitatea depunerii sau corectarii declaratiei/declaratiilor fiscale, iar in aceasta perioada nu se intreprinde nici o actiune in vederea selectarii pentru verificarea situatiei fiscale personale.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Calea de comunicare a notificarilor de conformare este prin Spatiul Privat Virtual in cazul persoanelor fizice inrolate sau prin posta cu confirmare de primire in cazul persoanelor neinrolate in SPV.
Dupa implinirea termenului de 30 de zile, in conformitate cu prevederile art. 140^1 alin. (4) din Codul de Procedura Fiscala, persoanele fizice cu risc fiscal ridicat care nu au remediat riscurile fiscale pentru care au fost notificate sunt supuse obligatoriu unei verificari a situatiei fiscale personale sau a unei verificari documentare.
Cine poate primi notificarea de conformare?
1) Fac obiectul notificarii de conformare:
a) persoanele fizice din lista persoanelor fizice propuse pentru efectuarea verificarii situatiei fiscale personale conform art. 11 lit. b);
b) persoanele fizice pentru care in cadrul analizelor de risc efectuate in cazurile prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a) se stabileste un risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile conform art. 138 alin. (2) lit. a) din Codul de procedura fiscala, propuse pentru efectuarea verificarii situatiei fiscale personale.
Citeste si cum se face selectarea persoanelor fizice, potrivit Ordinului 417/2023. ►