email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se corecteaza inregistrarea de doua ori a aceleiasi facturi?

Cum se corecteaza inregistrarea de doua ori a aceleiasi facturi?
inregistrare factura eronatcorectare erori contabilestornare factura

Sunt situatii in care se intampla sa inregistram in mod eronat de doua ori aceeasi factura. Cu toate acestea, exista modalitati de rezolvare a acestei probleme, asigurand in acelasi timp ca evidenta financiara este precisa si conforma cu normele fiscale. In cele ce urmeaza vom clarifica situatia si, de asemenea, veti afla cum sa evitati eventualele consecinte negative.

In primul rand, este important sa recunoastem ca oricine poate comite erori, chiar si in procesele contabile si financiare. Problema inregistrarii eronate a unei facturi de doua ori poate fi cauzata de mai multi factori, cum ar fi greselile umane sau probleme tehnice in software-ul de contabilitate. In oricare dintre aceste cazuri, prima actiune pe care trebuie sa o luati este sa identificati si sa confirmati cu certitudine ca s-a produs o inregistrare dubla.

Inregistrarea  de doua ori a aceleiasi facturi - cum procedam?

Firma SRL platitoare de TVA si impozit pe profit primeste o factura fiscala de la un furnizor din tara cu taxare normala. Este inregistrata in contabilitate pe cont de servicii 628, dar din greseala este inregistrata de 2 ori, pe 31.03.2023 si pe 03.04.2023. Toate lunile sunt inchise inclusiv luna iulie si am depus si D406.

Ce implicatii fiscale are si cum pot corecta aceasta eroare?

Raspuns: in functie de politicile contabile ale societatii aprobate de conducere si elaborate in conformitate cu Ordinul 1802 /2014.

Baza legala: Ordinul 1802/2014

2.5.2. Corectarea erorilor contabile

65. (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

In baza unui referat prin care se mentioneaza inregistrarea in mod eronat de doua ori a aceleiasi facturi faceti stornarea inregistrarii duble.

Stornare suma gresita prin inregistrare in rosu:


% = 401 - suma in rosu
6xx
4426

Veti veni cu declaratie rectificativa (710) pentru impozitul pe profit la trimestrul II. Pentru TVA suma va fi trecuta pe regularizari la decontul lunii curente.

In ceea ce priveste fisierul SAF-T:
Baza legala:

CODUL DE PROCEDURA FISCALA din 20 iulie 2015 (Legea nr. 207 din 20 iulie 2015)

Articolul 105

Corectarea declaratiei fiscale

(1) Declaratia de impunere poate fi corectata de catre contribuabil/platitor, pe perioada termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale.

(2) Declaratia informativa poate fi corectata de catre contribuabil/platitor indiferent de perioada la care se refera.

(3) Declaratiile prevazute la alin. (1) si (2) pot fi corectate prin depunerea unei declaratii rectificative.

Asa cum se mentioneaza si in textul legal transmis, veti depune o declaratie rectificativa pentru D 406, termenul pana la care poate fi depusa o declaratie rectificativa la fisierul standard de control fiscal (SAF-T) - fara a fi considerata contraventie, este termenul legal de depunere a urmatorului fisier, cu mentiunea ca nu au fost identificate in legislatia aplicabila, faptele neimputabile aferente persoanei impozabile, acestea urmand a fi posibil constatate de catre organul fiscal, eventual in urma informarii efectuate de catre societate.

Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inregistrare factura eronatcorectare erori contabilestornare factura


Data aparitiei: 08 Septembrie 2023

Votati articolul "Cum se corecteaza inregistrarea de doua ori a aceleiasi facturi?":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X