email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avantaje in natura acordate salariatior. Care este tratamentul fiscal si contabil?

Avantaje in natura acordate salariatior. Care este tratamentul fiscal si contabil?
avantaje in naturarevisalact aditional

Multi angajatori ofera angajatilor avantaje in natura, asa cum sunt cafeaua, laptele, zaharul pentru cafea, sucurile, apa si alte produse de acest tip. Pe langa aceste beneficii, angajatorul mai doreste sa ofere si diferite bonusuri care variaza de la o luna la alta. Este important de precizat faptul ca angajatii sunt scutiti de impozit pe venit, fiind programatori.

Expertul nostru ofera informatii pretioase despre tratamentul contabil si fiscal, inclusiv tva.  De asemenea, va prezenta si care sunt documentele contabile si de munca ce ar trebui intocmite (act aditional la CIM, autofactura etc.) si cum se vor declara aceste date in Revisal.
 

Avantaje in natura acordate salariatior: raspunsul specialistului

 Daca destinatia acestor bunuri vizeaza proprii salariati, sumele respective vor fi considerate avantaje in natura la nivelul salariatilor fiind supuse impozitului pe salarii. Astfel. potrivit art. 76 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, avantajele primite in legatura cu o activitate dependenta includ printre altele si orice bunuri sau servicii oferite gratuit salariatilor sau la un pret mai mic decat pretul pietei.

Potrivit pct. 12 alin. (4) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, veniturile in natura, precum si avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.
 
Bineinteles, in cazul salariatilor care beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe salarii si asimilate salariilor, avantajele respective vor fi exceptate de la plata acestuia, insa nu si de la plata contributiilor sociale obligatorii, generand astfel diminuarea castigului net cu valoarea contributiilor datorate aferente acestor avantaje in natura.

In raport cu obligatiile privind contributiile sociale obligatorii, avantajele asimilate salariilor in vederea impunerii se includ in castigul brut realizat din salarii si in veniturile asimilate salariilor, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii datorate pentru veniturile din salarii, nefiind prevazute exceptii pentru avantajele acordate sub forma de astfel de servicii oferite gratuit salariatilor, chiar daca acestia sunt scutiti de la plata impozitului pe salarii potrivit art. 60 pct. 2 din Codul fiscal.
 
Din punct de vedere contabil va propunem urmatoarele inregistrari contabile:


- inregistrarea avantajului achitat
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 5311 Casa in lei

sau
4282 Alte creante in legatura cu personalul = 7588 Alte venituri de exploatare

- recunoasterea cheltuielii reprezentand avantajul in natura acordat
6421 Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 421 Personal - salarii datorate

- retinerea obligatiilor fiscale datorate de angajat
421 Personal - salarii datorate = %
                                               4315 Contributia de asigurari sociale
                                               4316 Contributia de asigurari sociale de sanatate

- inregistrarea decontarii avantajului acordat
421 Personal - salarii datorate = 4282 Alte creante in legatura cu personalul

- inregistrarea contributiei asiguratorii pentru munca
646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca
 
In raport cu deductibilitatea cheltuielilor cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit Titlului IV din Codul fiscal, potrivit art. 25 alin. (2) din Codul fiscal coroborat cu pct. 14 din Normele metodologice pentru aplicarea acestui articol, acestea sunt considerate cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice, exceptie facand doar cele deductibile limitat si nedeductibile reglementate la alin. (3) si (4) din art. 25 din Codul fiscal.
 
In ceea ce priveste acordarea unui bonus lunar pentru compensarea diferentelor fata de venitul net ca urmare a acordarii avantajelor in natura, precizam ca potrivit prevederilor art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, obligatiile privind infiintarea registrului general de evidenta a salariatilor si operarea inregistrarilor prevazute de lege decurgand din prevederile art. 34 si art. 40 alin. (1) lit. g) din Codul muncii.

Urmeaza, asadar, a fi intocmit un act aditional la contractul individual de munca care sa prevada beneficiile primite de salariat sub forma avantajelor in natura si algoritmul de calcul/nivelul bonusului lunar acordat cu scopul compensarii diminuarii venitului net ca urmare a acordarii avantajelor in natura.

In acest sens, art. 3 alin. (2) din HG 905/2017 detaliaza datele pe care angajatorii au obligatia de a le inscrie in Registrul de evidenta a salariatilor, fara a avea caracter limitativ, la lit. h) regasindu-se obligatia de a inscrie in registru salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.

De asemenea, la art. 14 alin.(2) din HG 905/2017 se stabileste faptul ca pana la data achizitionarii noului sistem informatic, angajatorii transmit datele in registru conform aplicatiei informatice existente pe portalul Inspectiei Muncii la data intrarii in vigoare a HG 905/2017.

In acest sens, incepand cu data de 1 iunie 2019, Inspectia Muncii a pus la dispozitia angajatorilor o versiune actualizata a aplicatiei Revisal pentru transmiterea registrului de evidenta a salariatilor in format electronic, versiunea 6.0.7 a aplicatiei Revisal. Totodata, din indrumarile privind completarea registrului, in versiunea revizuita la data de 01.06.2019, Inspectia muncii precizeaza ca sporurile, indemnizatiile si alte adaosuri salariale care se introduc in aplicatia Revisal sunt cele acordate de catre angajator conform contractului individual de munca. Pentru introducerea unui spor, a unei indemnizatii sau a unui adaos la salariu care nu se regaseste in lista predefinita, se acceseaza butonul „Adaugare” din grupul „Sporuri, indemnizatii si alte adaosuri” al meniului „Angajator” al aplicatiei Revisal.

In aceasta situatie, intrucat adaosul respectiv la salariul inclus in contractul de munca aplicabil face obiectul inscrierii in Revisal si intrucat in lista predefinita a „Sporurilor, indemnizatiilor si altor adaosuri” nu se regaseste si cel acordat de societate prevazut in contractul de munca aplicabil, societatea va adauga adaosul respectiv selectand in meniul aplicatiei „Angajator”/„Adaugare”/„Adaugare spor/indemnizatie/alt adaos” inscriind in casuta „Nume” denumirea adaosului, iar la descriere explicatia adaosului. Adaosul urmeaza a fi adaugat selectand din meniul „Contracte”/„Salariu, sporuri, indemnizatii si alte adaosuri” tipul adaosului nou salvat cu valoarea prevazuta in contractul de munca aplicabil.

Prin urmare, consideram ca societatea are posibilitatea sa declare nivelul acordat in contextul noii versiuni 6.0.7 a aplicatiei Revisal.

Cu toate acestea, in raport cu nivelul adaosului/bonusului declarat, in masura in care nivelul lunar al acestuia se modifica de la o luna la alta si nu este identificata o solutie pentru evaluarea avantajelor la o suma fixa (de exemplu, societatea acorda lunar produsele la nivelul unei sume fixe pentru fiecare salariat), consideram ca si nivelul declarat in Revisal trebuie sa suporte o modificare.

Din acest punct de vedere alocarea sumelor reprezentand avantaje in natura urmeaza a fi stabilit de angajator in modul cel mai eficient in raport cu numarul de salariati care beneficiaza de aceste tratatii. Se poate recurge la punctaj sau evidenta a produselor respective intocmita de o persoana desemnata, in masura in care nu exista exceptii de la accesul la bunurile respective se poate avea in vedere o distribuire egala a avantajului la nivelul tuturor salariatilor admitandu-se insa posibilitatea exceptarii pentru acei salariati care refuza accesul la facilitatea acordata.
 
In raport cu regimul TVA, intr-adevar, societatea poate intocmi autofactura in scop de TVA daca la momentul achizitiei are drept de deducere a TVA. De referinta este art. 271 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, potrivit caruia, serviciile prestate in mod gratuit de catre o persoana impozabila pentru uzul propriu sau al personalului acesteia ori pentru uzul altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata.

Cu toate acestea, apreciem ca TVA inscrisa in factura emisa de catre furnizorii de bunuri/servicii achizitionate cu scopul de a fi acordate salariatilor nu poate fi dedusa de catre angajator in calitatea sa de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA. Astfel, consideram ca persoana impozabila are dreptul de a deduce TVA aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul operatiunilor enumerate la art. 297 alin. (4) lit. a) - e) din Codul fiscal. In cazul analizat, nu va putea fi exercitat dreptul de deducere a TVA intrucat bunurile achizitionate de societate nu sunt destinate utilizarii in folosul unor operatiuni taxabile sau scutite de TVA, aceasta neputand fi recuperata prin exercitarea dreptului de deducere.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
avantaje in naturarevisalact aditional

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 20 Februarie 2020


Votati articolul "Avantaje in natura acordate salariatior. Care este tratamentul fiscal si contabil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 20 Februarie 2020 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X