Entitatile care sunt obligate in prezent sa transmita facturile in sistemul national RO e-Factura nu sunt obligate sa fie inscrise in Registrul RO e-Factura.
Spre exemplu, o microintreprindere este inregistrata in SPV. Vom afla daca pentru transmiterea facturilor de la 01.01.2024 este necesara completarea formularului 084.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Raspuns: Inregistrarea in acest registru a fost reglementata de OUG 120/2021 pentru entitatile care doreau prin optiune sa utilizeze sistemul RO e-Factura, nu si pentru cele care aveau obligatia de transmitere in sistemul RO e-Factura.
Formularul 084 - Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura, reglementat de Ordinul nr. 1713/2021, se completeaza si se transmite de catre operatorii economici, care emit facturi electronice catre alti operatori economici (relatii B2B) si care opteaza, in conditiile prevazute de OUG nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO eFactura si factura electronica in Romania, pentru transmiterea acestora catre destinatari folosind sistemul national privind factura electronica RO eFactura.
Prin art. LIX din Legea 296/2023 a fost instituita, pentru perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, obligatia transmiterii facturilor emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prevazut in OUG nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform sau art. 275 si art. 278-279 din Codul fiscal, efectuate in relatia B2B precum si in relatia cu institutii publice, astfel cum sunt definite la art. 5 lit. w) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, altele decat cele efectuate in relatia B2G, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) lit. m) din OUG nr. 120/2021, pentru care exista obligatia transmiterii de la 1 iulie 2022.
In aceasta perioada facturile se pot inregistra de catre beneficiari si daca sunt emise doar in format clasic, fara a fi transmise in sistemul RO e-Factura, sanctiunile prevazute de lege pentru perioada 1 aprile - 30 iunie 2024 fiind aplicabile doar emitentilor facturilor/furnizorilor de bunuri si servicii.
Incepand cu data de 1 iulie 2024, vor fi sanctionati beneficiarii care inregistreaza facturile ce nu sunt transmise in sistemul RO e-Factura, iar inscrierea in Registrul RO e-Factura va fi aplicabila doar operatorilor economici nestabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, pentru care ramane optionala utilizarea sistemului.
In urma modificarilor si completarilor aduse OUG 120/2021 prin art. LXV din Legea 296/2023, in vigoare de la data de 01 iulie 2024:
Art.10
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1).
(2) In situatia in care emitentul facturii electronice opteaza conform art. 13 pentru transmiterea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, acesta este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, denumit in continuare Registrul RO e-Factura.
(3) Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este inscris in Registrul RO e-Factura incepand cu data de 1 a lunii urmatoare exercitarii optiunii.
Art. 13
Operatorii economici nestabiliti in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pot opta pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in relatia comerciala B2B sau in relatia B2G, potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Articolul 13 2
(1) Primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1), constituie contraventie si se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu o amenda egala cu cuantumul TVA inscris in factura.
Avand in vedere reglementarile legale existente, concluzionez ca pentru indeplinirea obligatiei de transmitere a facturilor emise in sistemul RO e-Factura incepand cu data de 1 ianuarie 2024, societatea nu trebuie sa se inregistreze in Registrul RO e-Factura prin transmiterea formularului 084.
Pentru utilizarea sistemului informatic RO e-Factura, societatea trebuie sa fie inregistrata in Spatiul privat virtual (SPV) prin reprezentant legal ori prin imputernicit.
Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com