In analiza noastra, avem ca subiect o societate cu obiect de activitate achizitionarea autoturismelor second-hand. Acestea sunt cumparate din UE. Ce regim de TVA foloseste si ce autorizatii sunt necesare?
Societatea poate aplica regimul normal de TVA sau poate opta pentru Regimul special pentru bunuri second-hand reglementat la art. 152^2 din Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare ale acestui articol (punctul 64) sau le poate aplica pe amandoua.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Pentru aplicarea Regimului special nu sunt necesare autorizatii, trebuie doar indeplinite conditiile din Art. 152^2 si din Norme in sensul pastrarii evidentelor separate pentru aceste operatiuni.
In principiu, articolul mentionat reglementeaza :
in cazul aplicarii regimului special prevazut la art. 152 ^2 din Codul fiscal va calcula TVA aferenta livrarilor de autoturisme second-hand prin aplicarea cotei de 24%, la marja profitului.
Marja profitului se determina ca diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare.
Pretul de vanzare este suma obtinuta de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi comisioane, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret. Pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma platita de catre persoana revanzatoare furnizorului de la care a fost achizitionat bunul second hand.
Marja profitului nu cuprinde valoarea TVA. Obligatiile ce revin persoanei revanzatoare care aplica regimul special de TVA. La aplicarea taxarii bunurilor in regim special, revanzatorul nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile second hand achizitionate.
Pe facturile emise nu se va inscrie taxa aferenta livrarii, ci se va mentiona numai ca TVA este inclusa si se aplica regimul special de taxare potrivit prevederilor art. 152^2 din Codul fiscal.
Pentru revanzator va rezulta o taxa colectata de plata, care se va declara in fiecare perioada de raportare fiscala prin decontul 300 - Decont de taxa pe valoarea adaugata si se va plati la termenele stabilite la bugetul de stat.
Evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special se va tine in mod distinct de operatiunile pentru care se aplica regimul normal.
Evidenta trebuie sa asigure determinarea taxei colectate in cadrul regimului special pentru fiecare perioada de raportare.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manual de politici contabile - Stick USB
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Persoana impozabila revanzatoare va tine un jurnal de cumparari separat pentru bunurile second hand achizitionate supuse regimului special, distinct de jurnalul de cumparari utilizat pentru evidenta celorlalte achizitii efectuate.
Persoana impozabila revanzatoare va tine un jurnal de vanzari, distinct de jurnalul de vanzari in care se inscriu livrarile de bunuri efectuate in regim normal de TVA, in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special.
Va determina cu ajutorul unui registru intern, la finele fiecarei perioade de raportare a TVA, baza de impozitare a livrarilor efectuate precum si taxa colectata aferenta.
Baza de impozitare pentru livrarile de bunuri carora li se aplica aceeasi cota de taxa este diferenta dintre totalul marjei de profit realizate si valoarea taxei aferente marjei respective.
Baza impozitare = Marja profitului – TVA aferenta (Baza impozitare x 24%)
Baza impozitare = Marja profitului / (1+24%)
Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Comunitatii, de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil