email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce reguli impune regimul special pentru operatiunile second-hand?

regim specialtvasecond-handachizitiiprofitlivrari bunuri

In analiza noastra, avem ca subiect o societate cu obiect de activitate achizitionarea autoturismelor second-hand. Acestea sunt cumparate din UE. Ce regim de TVA foloseste si ce autorizatii sunt necesare?

Societatea poate aplica regimul normal de TVA sau poate opta pentru Regimul special pentru bunuri second-hand reglementat la art. 152^2 din Codul fiscal si Normele metodologice de aplicare ale acestui articol (punctul 64) sau le poate aplica pe amandoua.

Pentru aplicarea Regimului special nu sunt necesare autorizatii, trebuie doar indeplinite conditiile din Art. 152^2 si din Norme in sensul pastrarii evidentelor separate pentru aceste operatiuni.

In principiu, articolul mentionat reglementeaza :

in cazul aplicarii regimului special prevazut la art. 152 ^2 din Codul fiscal va calcula TVA aferenta livrarilor de autoturisme second-hand prin aplicarea cotei de 24%, la marja profitului.

Marja profitului se determina ca diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare.

Pretul de vanzare este suma obtinuta de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi comisioane, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret. Pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma platita de catre persoana revanzatoare furnizorului de la care a fost achizitionat bunul second hand.

Marja profitului nu cuprinde valoarea TVA. Obligatiile ce revin persoanei revanzatoare care aplica regimul special de TVA. La aplicarea taxarii bunurilor in regim special, revanzatorul nu are dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile second hand achizitionate.

Pe facturile emise nu se va inscrie taxa aferenta livrarii, ci se va mentiona numai ca TVA este inclusa si se aplica regimul special de taxare potrivit prevederilor art. 152^2 din Codul fiscal.
Pentru revanzator va rezulta o taxa colectata de plata, care se va declara in fiecare perioada de raportare fiscala prin decontul 300 - Decont de taxa pe valoarea adaugata si se va plati la termenele stabilite la bugetul de stat.

Evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special se va tine in mod distinct de operatiunile pentru care se aplica regimul normal.

Evidenta trebuie sa asigure determinarea taxei colectate in cadrul regimului special pentru fiecare perioada de raportare.

Persoana impozabila revanzatoare va tine un jurnal de cumparari separat pentru bunurile second hand achizitionate supuse regimului special, distinct de jurnalul de cumparari utilizat pentru evidenta celorlalte achizitii efectuate.

Persoana impozabila revanzatoare va tine un jurnal de vanzari, distinct de jurnalul de vanzari in care se inscriu livrarile de bunuri efectuate in regim normal de TVA, in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special.  

Va determina cu ajutorul unui registru intern, la finele fiecarei perioade de raportare a TVA, baza de impozitare a livrarilor efectuate precum si taxa colectata aferenta.

Baza de impozitare pentru livrarile de bunuri carora li se aplica aceeasi cota de taxa este diferenta dintre totalul marjei de profit realizate si valoarea taxei aferente marjei respective.

Baza impozitare = Marja profitului – TVA aferenta (Baza impozitare x 24%)

Baza impozitare = Marja profitului / (1+24%)

Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Comunitatii, de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regim specialtvasecond-handachizitiiprofitlivrari bunuri


Data aparitiei: 11 Noiembrie 2015

Votati articolul "Ce reguli impune regimul special pentru operatiunile second-hand?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X