Continuam seria articolelor care raspund intrebarilor dumneavoastra in ce priveste
split TVA.
Iata, asadar, cum procedam cand avem incasari facturi partiale emise catre companii platitoate de TVA, incasari cu card pentru vanzari cu cote diferite de TVA si la plata TVA in vama:
a. incasari partiale
Potrivit art 3 alin (4) din
OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA:
"Pentru determinarea TVA care se plateste in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, in cazul platii partiale a contravalorii livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, precum si in cazul platii unui avans, fiecare plata se considera ca include si TVA aferenta care se determina prin aplicarea procedeului sutei marite, respectiv 19 x 100/119, in cazul cotei standard, si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, in cazul cotelor reduse. Beneficiarii care platesc partial o factura in care sunt inscrise operatiuni supuse mai multor cote de TVA si/sau mai multor regimuri de impozitare sunt obligati sa aloce sumele platite cu prioritate pentru operatiunile supuse regimului normal de taxare, in ordinea descrescatoare a cotelor".
Asadar, in cazul incasarilor partiale, determinarea sumei de TVA care trebuie virata in contul unic se va face prin procedeul sutei marite respectiv 19 x 100/119, in cazul cotei standard, si 9 x 100/109 sau 5 x 100/105, in cazul cotelor reduse.
b. incasari cu cardul
Potrivit art 15 alin 1 lit a din OG 23/2017 privind plata defalcate a TVA , persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar;
c. plata TVA in vama
La art 9 alin 1 lit b si l regasim debitarea conturilor de TVA prin:
" b) TVA achitata la bugetul de stat;
"l) alte sume rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al presedintelui ANAF, cu acordul organului fiscal".
TVA achitata in vama ar putea fi incadrata fie la lit b, considerand ca este vorba de TVA care se va transfera la bugetul de stat, fie la lit l (alte sume rezultate din operatiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al presedintelui ANAF).
Asteptam si in acest caz normele metodologice care sa explice mai bine cum se face plata TVA in vama (din ce conturi si care este procedura, avand in vedere mofificarile aduse prin OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA).
Cititi si:
Raspuns oferit pentru Contabilul.ro de Ionut Jinga, Consultant fiscal, specialist in consultanta TVA, impozit profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii