email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din chirii si din activitati independente: studiu de caz privind contributiile sociale in 2024

Venituri din chirii si din activitati independente: studiu de caz privind contributiile sociale in 2024
venituri din chiriivenituri activitati independentecontributii sociale 2024

Incepand cu anul 2024, conform art. 174 din Codul fiscal, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza separat pentru veniturile din activitati independente de alte venituri extrasalariale realizate de persoana fizica.

Intrebare: "In anul 2024, o PFA estimeaza ca va realiza venituri sub 6 salarii minime pe economie, respectiv suma de 9.000 lei. Cat va trebui sa plateasca CASS si daca trebuie obligatoriu sa plateasca si CAS si impozit? Mentionam ca persoana respectiva nu este angajata si nici nu este pensionar. Mai are un apartament pe care il inchiriaza cu 1000 lei lunar. La acesta ce contributii plateste si daca se cumuleaza in D212? Totusi, doreste sa fie asigurata in sistemul de sanatate tot anul 2024, ce contributii va trebui sa declare si sa achite si la ce valoare?"

Raspuns: 

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente din una sau mai multe surse datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei privind veniturile estimate. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale.

In situatia in care baza de calcul, cumulata din veniturile din activitati independente realizata din una sau mai multe surse de venit corespunzatoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat retinerea la sursa in cursul anului, dupa caz, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei privind veniturile estimate, persoanele fizice datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei declaratiei privind veniturile estimate si depun declaratia declaratiei privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

Diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza in cazul in care, in anul fiscal precedent, persoana fizica a realizat venituri din:
a) salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile; sau
b) drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii, din alte surse  pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei privind veniturile estimate.
 
Astfel, persoana fizica din situatia expusa datoreaza contributie la sistemul de sanatate  pentru veniturile din activitati independente indiferent de nivelul veniturilor realizate la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat.  Baza de calcul a contributiei la sistemul de sanatate este plafonata atat inferior la 6 salarii de baza minime brute pe tara si superior la 60 de salarii de baza minime brute pe tara.
 


Cu alte cuvinte, daca realizeaza un venit net sub 6 salarii de baza minime brute pe tara asa cum este si cazul situatiei expuse, persoana fizica datoreaza contributie la sistemul de sanatate la 6 salarii de baza minime brute pe tara (10% x 19.800).  Prin exceptie. daca in anul fiscal precedent persoana fizica a realizat venituri din salarii si asimilate salariilor sau alt venit dintre cele mentionate la lit. b) de mai sus la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile, persoana fizica  datoreaza contributie la sanatate pentru veniturile din activitati independente la venitul net chiar daca este mai mic decat salariu de baza minim brut pe tara.

In consecinta, persoana fizica din situatia expusa datoreaza contributie la sistemul de sanatate calculata la 6 salarii de baza minime brute pe tara.
In cazul veniturilor din chirii, persoana fizica nu datoreaza contributie la sistemul de sanatate intrucat nu realizeaza din acest tip de venit 6 salarii de baza minime brute pe tara.

Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din chiriivenituri activitati independentecontributii sociale 2024


Data aparitiei: 23 Ianuarie 2024

Votati articolul "Venituri din chirii si din activitati independente: studiu de caz privind contributiile sociale in 2024":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X