email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia Unica: model de completare pentru venituri din activitati independente

Declaratia Unica: model de completare pentru venituri din activitati independente
declaratia unicaactivitati independentevenituri activitati independentedeclaratia 212

Veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii si veniturile din profesii liberale, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente. 

Pentru declararea corecta, ANAF a pregatit un video dedicat modalitatii de completare a Declaratiei unice in situatia in care se realizeaza venituri din activitati independente.

Venituri din activitati independente - contributii sociale obligatorii

Pentru veniturile din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, se datoreaza in functie de nivelul veniturilor:
-Contributia de asigurari sociale (CAS)-cota de 25%
-Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)-cota de 10%

Contributia de asigurari sociale (CAS)
 

Potrivit OG 16/2022 incepand cu veniturile aferente anului 2023, se modifica baza de calcul al contributiilor sociale.
Astfel, baza de calcul al CAS persoanele care obtin venituri din activitati independente, drepturi de autor si contracte de activitate sportiva o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara (36.000 lei pentru anul 2023-CAS 9.000 lei), daca veniturile realizate au valoarea intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara (intre 36.000 lei si 72.000 lei)


- nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara (72.000 lei pentru anul 2023-CAS 18.000 lei), daca veniturile realizate au valoarea peste 24 de salarii minime brute pe tara (peste 72.000 lei)

In D212 se completeaza Subsectiunea II.2.1.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, se efectueaza prin cumularea normelor anuale de venit din activitati independente, care se estimeaza a se realiza in anul curent. Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii, pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)
 

Potrivit OG 16/2022 incepand cu veniturile aferente anului 2023, pentru veniturile realizate din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, contribuabilul datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca estimeaza pentru anul curent venituri din activitati independente a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara,
in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara (18.000 lei-CASS 1.800 lei), in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara (intre 18.000 lei si 36.000 lei)
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara (36.000 lei-CASS 3.600 lei), in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara (intre 36.000 lei si 72.000 lei)
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara (72.000 lei-CASS 7.200 lei), in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara (peste 72.000 lei)

In D212 se completeaza Subsectiunea II.2.2.

Declaratia Unica - completare si depunere

Va reamintim ca Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaratia se depune:
- in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal;
- pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;
- in termen de 30 de zile de la data incetarii activitatii sau intreruperii temporare, pentru recalcularea impozitului pe venit.

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor dindeclaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura
fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casuta "Declaratie rectificativa privind capitolul II", completandu-se, dupa caz capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit
a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul ..........."

Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.

La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:
- declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa
selectata;
- este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
- declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativanselectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
- o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate.
Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere, cu exceptia contribuabililor care nu au obligatia completarii capitolului I din declaratie si care rectifica declaratia in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Declaratia se depune:
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv: prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", disponibil pe portalul www.anaf.ro sau prin intermediul serviciului "Depunere declaratii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
- in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire.

 


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicaactivitati independentevenituri activitati independentedeclaratia 212


Data aparitiei: 30 Martie 2023

Votati articolul "Declaratia Unica: model de completare pentru venituri din activitati independente":
Rating:

Nota: 2.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X