Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

6.3. Taxa pe valoarea adaugata

Data actualizarii: 07 Aprilie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
tvaautofacturareaCodul Fiscal

IMPORTANT:

Potrivit prevederilor Codului fiscal, aprobat prin Legea nr. 571/2003, transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing operational sau financiar se considera prestare de servicii fiind cuprinsa in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata (art. 129 alin. (2) lit. a) din Codul Fiscal).

 Daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/finantatorului sau o cesiune a contractului de leasing financiar prin care se schimba locatorul/finantatorul, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerand ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului. Operatiunea este considerata in continuare prestare de servicii, taxa pe valoarea adaugata fiind datorata de persoana care preia contractul de leasing in aceleasi conditii ca si cedentul.

ATENTIE!

De asemenea, trebuie remarcat faptul ca dobanzile percepute pentru operatiuni de leasing nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata.

In situatia in care rata de leasing financiar este compusa din cota-parte din valoarea de intrare a bunului la care se adauga dobanda de leasing, taxa pe valoarea adaugata va fi calculata numai asupra cotei-parti din valoarea de intrare a bunului.

INCIDENTA T.V.A. ASUPRA OPERATIUNILOR DE LEASING EXTERN

In cazul in care sunteti o persoana inregistrata ca platitori de T.V.A., se aplica urmatoarele reguli:

In cazul leasingului extern, sunt aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) lit. c) din Titlul Taxa pe valoarea adaugata al Codului fiscal care stipuleaza ca pentru operatiunile de leasing, precum si a intermediarilor care intervin in astfel de operatiuni, locul prestarii este considerat a fi locul unde beneficiarul are stabilit sediul activitatii sau, in lipsa acestuia, domiciliul beneficiarului sau resedinta obisnuita a beneficiarului.

a) Pentru operatiunile de leasing extern, acestea fiind considerate prestari de servicii efectuate de prestatori stabiliti in strainatate, pentru care beneficiarii au obligatia platii taxei pe valoarea adaugata, acestia din urma, daca sunt inregistrati ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, trebuie sa autofactureze operatiunile respective, prin emiterea unei facturi fiscale, la data stabilita prin contract pentru plata ratelor de leasing si/sau la data platii de sume in avans.

b) Informatiile din factura fiscala emisa prin autofacturare se inscriu si in jurnalele pentru cumparari si in jurnalele pentru vanzari si sunt preluate corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata, respectiv atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.

c) In cursul perioadei fiscale, persoanele inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata, care sunt beneficiari ai operatiunilor de leasing extern, reflecta taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor operatiuni pe baza facturilor emise prin autofacturare prin inregistrarea contabila:

4426                              = 4427

Taxa pe valoarea              Taxa pe valoarea

adaugata deductibila          adaugata colectata

d) Platitorii de taxa pe valoarea adaugata cu regim mixt aplica, in functie de destinatia pe care o dau mijloacelor fixe achizitionate in regim de leasing extern, urmatoarele reguli:

daca sunt utilizate numai pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere, acestia nu deduc taxa pe valoarea adaugata;

daca sunt destinate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere, contribuabilii deduc integral taxa pe valoarea adaugata;

daca sunt destinate realizarii atat de operatiuni care nu dau drept de deducere, cat si de operatiuni care dau drept de deducere, deduc taxa pe valoarea adaugata aplicand pro-rata.

La incheierea decontului de taxa pe valoarea adaugata, taxa ramasa nedeductibila se inregistreaza in conturile de cheltuieli ale perioadei fiscale curente, astfel:

635                             = 4426

Cheltuieli cu impozite     Taxa pe valoarea

si taxe datorate                adaugata deductibila

bugetului de stat

Exemplu:

Firma Corona datoreaza, conform contractului de leasing operational extern, redevente aferente lunii septembrie 2004 in suma de 420 euro, cu termen scadent 30 septembrie a.c. Cursul valutar valabil la data de 30 septembrie 2004 este de 41.500 lei/euro. Pentru indeplinirea obligatiilor fata de bugetul de stat, procedeaza astfel:

1) calculeaza T.V.A. datorata: 420 euro x 41.500 lei/euro = 17.430.000 lei (baza de impozitare T.V.A.)

17.430.000 x 19% = 3.311.700 lei (T.V.A. datorata)

2) evidentiaza contabil taxa calculata prin formula: 4426 TVA deductibila = 4427 colectata 3.311.700 lei 3) inscrierea operatiunii in coloanele 8 si 9 din jurnalul pentru vanzari

4) inscrie operatiunea in coloanele 7 si 8 din jurnalul pentru cumparari

5) intocmeste decontul lunii septembrie 2004 pe baza totalurilor generale preluate din jurnalul de vanzari si jurnalul de cumparari in care este inclusa si obligatia de plata aferenta contractului de leasing.

In situatia in care organele fiscale competente, cu ocazia verificarilor efectuate, constata ca nu s-au indeplinit obligatiile prevazute mai sus, vor proceda astfel:

a) daca prestarile de servicii respective sunt destinate exclusiv realizarii de operatiuni care dau drept de deducere, in perioada fiscala in care s-a finalizat controlul, dispun: emiterea facturilor fiscale prin autofacturare; inscrierea in jurnalele pentru cumparari si in jurnalele pentru vanzari si preluarea corespunzator in decontul de taxa pe valoarea adaugata respectiv, atat ca taxa colectata, cat si ca tax` deductibila a facturarilor fiscale emise prin autofacturare; reflectarea taxei pe valoarea adaugata aferenta acestor operatiuni pe baza facturilor emise prin autofacturare prin inregistrarea contabila:

                          4426                       =                     4427

Taxa pe valoarea adaugata deductibilaTaxa pe valoarea adaugata colectata

b) daca prestarile de servicii respective sunt destinate realizarii de operatiuni care sunt supuse pro-rata, vor calcula diferenta dintre taxa colectata si taxa dedusa potrivit pro-rata aplicabila la data efectuarii operatiunii. In cazul in care controlul are loc in cursul anului fiscal in care operatiunea a avut loc, pentru determinarea diferentei mentionate se va avea in vedere pro-rata provizorie aplicata sau, dupa caz, pro-rata lunara sau trimestriala. Daca controlul are loc intr-un alt an fiscal decat cel in care a avut loc operatiunea, pentru determinarea diferentei mentionate se va avea in vedere pro-rata definitiva calculata pentru anul in care a avut loc operatiunea sau, dupa caz, pro-rata lunara sau trimestriala. Diferentele astfel stabilite vor fi achitate in termenele prevazute de normele procedurale in vigoare;

c) daca prestarile de servicii respective sunt destinate realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, vor stabili taxa datorata bugetului de stat, care va fi achitata in termenele prevazute de normele procedurale in vigoare;

d) pentru neplata in termenul stabilit de lege a sumelor constatate la lit. b) si c) se datoreaza penalitati de intarziere si/sau dobanzi, dupa caz, calculate conform normelor procedurale in vigoare. Sumele respective nu se includ in deconturile privind taxa pe valoarea adaugata.

IMPORTANT:

In cazul in care, la expirarea contractului de leasing, bunurile care au facut obiectul acestuia trec in proprietatea beneficiarului, se datoreaza taxa pe valoarea adaugata pentru valoarea la care se face transferul de proprietate a bunurilor respective.

In cazul in care sunteti o persoana care nu este inregistrata ca platitori de T.V.A., se aplica urmatoarele reguli:

T.V.A. aferenta operatiunilor de leasing, corespunzatoare sumelor si termenelor de plata prevazute in contractele incheiate cu locatori/finantatori din strainatate, sunt achitate la bugetul de stat;

Totodata, persoanele care nu sunt inregistrate ca platitori de taxa pe valoarea adaugata care sunt beneficiare ale operatiunilor de leasing extern, trebuie sa intocmeasca un decont de taxa pe valoarea adaugata special, potrivit modelului stabilit de Ministerul Finantelor Publice, pe care il depun la organul fiscal competent numai atunci cand realizeaza astfel de operatiuni. Decontul special se depune pana la data de 25 a lunii urmatoare celei stabilite prin contract pentru plata ratelor de leasing si/sau celei in care au fost efectuate plati in avans.

IMPORTANT

In situatia in care, la expirarea contractului de leasing, bunurile care au facut obiectul acestuia trec in proprietatea firmei dvs., datorati T.V.A. pentru valoarea la care se face transferul de proprietate a bunurilor respective.

Daca omiteti sa achitati T.V.A. datorata pentru operatiunile de leasing, in cadrul verificarii de fond de catre organele fiscale, acestea sunt obligate sa procedeze la calcularea de dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatia de plata neachitata la termenul scadent de catre bugetul de stat.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X