Orice contabil care activeaza in domeniu trebuie sa stie ce este autofactura, cand se foloseste si ce noutati au aparut in Codul fiscal. Autofacturarea este utilizata pe scara larga de comercianti, astfel ca procedura nu poate fi neglijata, mai ales daca te afli la inceput de drum in domeniul fiscal-contabil.
Citeste in continuare ce este autofactura, cand se foloseste si alte informatii pretioase prevazute in legislatia aflata in vigoare.
Ce este o autofactura?
Autofactura este un act justificativ reglementat de Codul fiscal care se utilizeaza pentru livrarile de bunuri sau prestari de servicii catre sine, fiind facuta de beneficiar in numele furnizorului.
Acest document se regaseste doar in legislatia fiscala cu privire la TVA, motiv pentru care se emite doar in scopuri de TVA
In cazul in care este obligatorie ajustarea bazei impozabile conform art. 287 lit. a)-c) si e), daca furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2), beneficiarul trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a)-c) si e).
Important!
Codul fiscal nu prevede posibilitatea autofacturarii in scopul deducerii TVA decat pentru operatiunile pentru care persoana obligata la plata TVA este beneficiarul livrarii/prestarii.
De exemplu, daca se receptioneaza fara factura marfuri de la un furnizor din Romania, achizitia este una locala, pentru care persoana obligata la plata TVA este furnizorul.
Beneficiarul livrarii/prestarii nu poate autofactura operatiunea respectiva si nu poate deduce TVA prin autofacturare.
Cand se foloseste o autofactura?
Daca nu stii cand se foloseste o autofactura, afla ca acest document se emite in diverse situatii precum cele de mai jos:
Persoana impozabila are obligatia de a emite autofactura in urmatoarele situatii:
-
la depasirea plafonului pentru bunurile acordate in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol conform art. 270 al. (8) lit c) din Codul fiscal;
-
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
pentru fiecare transfer efectuat in alt stat membru conform art. 270 al. (10) din Codul fiscal si pentru fiecare operatiune asimilata unei achizitii intracomunitare de bunuri efectuate in Romania in conditiile prevazute la art. 273 al. (2) lit a) din Codul fiscal;
-
in cazul desfiintarii contractului, refuzurilor totale sau partiale privind bunurile livrate/serviciile prestate, a reducerilor de pret si a returnarii de ambalaje conform art. 287 lit a) -c) si e) din Codul fiscal. In cazul in care furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie, beneficiarul trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii taxei deductibile cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit a) -c) si e);
-
pentru fiecare livrare de bunuri/prestare de servicii catre sine, livrare catre sine are semnificatia prevazuta la art 270 al. (4) din Codul fiscal.
Ce informatii contine o autofactura?
De regula, o autofactura contine aceleasi informatii ca o factura normala, insa exista si cazuri in care pot fi necesare date suplimentare.
Iata mai jos cateva exemple utile despre ce informatii contine o autofactura:
Autofactura intocmita pentru fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii catre sine
Potrivit art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, persoana inregistrata conform art. 316 trebuie sa autofactureze, in termenul prevazut la alin. (16), fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii catre sine.
Conform pct. 92 alin. (5) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in cazul depasirii plafoanelor stabilite pentru cheltuielile efectuate in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de pro to col/re pre - zentare persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal au obligatia sa intocmeasca autofactura numai in scopuri de TVA.
Autofactura va cuprinde la rubrica Cumparator numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale persoanei impozabile, iar in cazul bunurilor acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, sponsorizare, mecenat, in loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate se poate mentiona, dupa caz: depasire plafon protocol, sponsorizare sau mecenat.
Informatiile din factura emisa prin autofacturare se inscriu in jurnalele pentru vanzari si sunt preluate corespunzator in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal, ca taxa colectata.
Autofactura pentru transferuri efectuate in alt stat membru
Potrivit art. 319 alin. (9) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa emita o autofactura, in termenul prevazut la alin. (15), pentru fiecare transfer efectuat in alt stat membru, in conditiile prevazute la art. 270 alin. (10), si pentru fiecare operatiune asimilata unei achizitii intracomuni tare de bunuri efectuate in Romania in conditiile prevazute la art. 273 alin. (2) lit. a).
Conform pct. 92 alin. (6) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, persoana inregistrata sau care ar fi fost obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, conform art. 316 din Codul fiscal, este obligata sa emita facturi prin autofacturare, potrivit prevederilor art. 319 alin. (9) din Codul fiscal, pentru fiecare transfer pe care l-a efectuat in alt stat membru. Factura se emite numai in scopul taxei, fiind obligatorie mentionarea urmatoarelor informatii:
a) numarul facturii, care este un numar secvential acordat in baza uneia sau mai multor serii, ce identifica in mod unic o factura;
b) data emiterii;
c) la rubrica Furnizor, numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA din Romania ale persoanei impozabile, iar in cazul persoanei impozabile nestabilite in Romania, care si-a desemnat un reprezentant fiscal in Romania, se inscriu denumirea/numele persoanei care efectueaza transferul, precum si denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA prevazut la art. 316 din Codul fiscal acordat reprezentantului fiscal pentru persoana impozabila nestabilita pe care o reprezinta;
d) numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA acordat de autoritatile fiscale din alt stat membru persoanei impozabile care realizeaza transferul, la rubrica Cumparator;
e) adresa exacta a locului din care au fost transferate bunurile, precum si adresa exacta a locului in care au fost transferate bunurile;
f) denumirea si cantitatea bunurilor transferate, precum si particularitatile prevazute la art. 266 alin. (3) din Codul fiscal, in definirea bunurilor in cazul transferului de mijloace de transport noi;
g) data la care au fost transferate bunurile;
h) valoarea bunurilor transferate.
Informatiile din facturile emise prin autofacturare in baza acestor prevederi se inscriu in jurnalele pentru vanzari si sunt preluate corespunzator in decontul de taxa, formularul 300.
Autofactura pentru bunuri achizitionate supuse regimului special
Conform pct. 86 alin. (6) lit. d) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in scopul aplicarii art. 312 alin. (13) si (14) din Codul fiscal, persoana impozabila revanzatoare care aplica regimul special pentru bunuri second-hand va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura. Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
1. numarul de ordine si data emiterii facturii;
2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
3. numele si adresa partilor;
4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;
5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;
6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.
Autofactura - studii de caz care te ajuta sa gestionezi activitatea
Inspira-te din studiile de caz de mai jos referitoare la autofactura in numele furnizorului de fiecare data cand esti in dilema legislativa.
Studiul de caz 1. Autofactura la livrarea catre sine
Pentru vanzarea de lemn de foc catre sine, o SRL emite autofactura sau bon fiscal prin casa? La autofactura. aceasta este cu taxare inversa? In cazul in care vinde in cursul lunii catre un client si nu emite factura in luna respectiva, poate emite autofactura catre sine si luna urmatoare sa storneze autofactura si sa emita factura catre client?
Raspunsul specialistului
Autofactura este un document reglementat de Codul fiscal - se emite conform art 319, alin.8)-9) - iar scopul emiterii ei este unul pur fiscal (numai pentru operatiuni legate de TVA, in vederea reflectarii taxei deductibile/colectate).
Inregistrarea in contabilitate a autofacturii este similara cu inregistrarea facturii.
Autofactura este o factura emisa catre sine, atat la furnizor cat si la beneficiar apare aceeasi societate.
Art. 270(4) din Codul fiscal prevede:
Sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata urmatoarele operatiuni:
a) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi utilizate in scopuri care nu au legatura cu activitatea economica desfasurata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
b) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitia altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
Autofactura se mai intalneste si in cazul facturilor emise de beneficiar in numele si in contul furnizorului in conditiile prevazute de art. 319 al. (18) din Codul fiscal, documentul va purta obligatoriu mentiunea "autofactura".
In concluzie:
- in cazul livrarii de lemn de foc catre sine, se emite autofactura;
- daca se intocmeste bon fiscal din casa de marcat, inseamna ca lemnul de foc este vandut iar contravaloarea se incaseaza cu numerar, prin casa de marcat;
- la autofacturarea livrarii catre sine a lemnului de foc si intocmirea autofacturii nu se face taxare inversa;
Potrivit art. 331 din Codul Fiscal prin exceptie de la prevederile art. 307 alin. (1), in cazul operatiunilor taxabile, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul pentru operatiunile prevazute la alin. (2).
Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316.
Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:
a) livrarea urmatoarelor categorii de bunuri:
1. deseuri feroase si neferoase, de rebuturi feroase si neferoase, inclusiv produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;
2. reziduuri si alte materiale reciclabile alcatuite din metale feroase si neferoase, aliajele acestora, zgura, cenusa si reziduuri industriale ce contin metale sau aliajele lor;
3. deseuri de materiale reciclabile si materiale reciclabile uzate constand in hartie, carton, material textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticla si sticla;
4. materialele prevazute la pct. 1 - 3 dupa prelucrarea/transformarea acestora prin operatiuni de curatare, polizare, selectie, taiere, fragmentare, presare sau turnare in lingouri, inclusiv a lingourilor de metale neferoase pentru obtinerea carora s-au adaugat alte elemente de aliere;
b) livrarea de masa lemnoasa si materiale lemnoase, astfel cum sunt definite prin Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicata;
Asadar, lemnul de foc nu se incadreaza ca deseu/reziduu si nici ca masa lemnoasa/material lemnos potrivit definitiei din Codul silvic:
21. Materiale lemnoase - lemnul brut rotund sau despicat, chiar cojit si lemnul de foc sub forma de trunchiuri, butuci, craci, vreascuri sau forme similare; cherestelele tivite si netivite, capetele si flancurile bustenilor; traversele din lemn pentru cai ferate, mangalul, lemnul ecarisat si lemnul cioplit; lemnul sub forma de aschii sau particule, rumegusul, tocatura provenita din lemn, coaja arborilor si resturile de lemn. Materialele lemnoase nu sunt bunuri divizibile.
Opinia mea este ca pentru lemnul de foc se poate aplica cota redusa de 5% pentru TVA, fiind asimilat unor butuci destinate focului (principala conditie pentru aplicarea cotei de 5% este ca bunul respectiv sa fie destinat ca lemn de foc, si nu pentru prelucrare sau alte destinatii), asa cum prevede art. 291, alin. 3) din Codul fiscal:
m) livrarea de lemn de foc catre persoanele fizice, sub forma de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se incadreaza la codurile NC 4401 11 00 si 4401 12 00
n) livrarile de lemn de foc, sub forma de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se incadreaza la codurile NC 4401 11 00 si 4401 12 00, realizate catre persoane juridice sau alte entitati, indiferent de forma juridica de organizare a acestora, inclusiv scoli, spitale, dispensare medicale si unitati de asistenta sociala.
- in cazul in care se vinde lemn de foc fara sa se emita factura la momentul vanzarii, nu puteti intocmi autofactura-asa cum am aratat, aceasta se intocmeste numai pentru livrarea catre sine, nu pentru livrarea catre un tert.
Studiul de caz 2. Retur marfa. Emitere autofactura
Societatea noastra a achizitionat marfa de la un furnizor din Polonia. Ulterior, o parte din marfa a fost returnata furnizorului pe baza unui aviz de expeditie. Transportul a fost asigurat de furnizor. Societatea furnizoare nu a emis o factura de stornare si acum nu mai poate fi contactata. In acest moment nu detinem decat CMR-ul cu care a fost transportata marfa in Polonia (nu am primit avizul de expeditie confirmat).
Putem emite o autofactura pentru acest retur sau o factura de livrare (LIC)?
Raspunsul specialistului
Potrivit prevederilor de la art. 287 alin. 1 lit. b) din Codul fiscal, baza de impozitare se reduce in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate.
Potrivit prevederilor de la pct. 32 alin. (4) din NM, beneficiarii au obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial, potrivit prevederilor art. 304 alin. (1) lit. b) si art. 305 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal, numai pentru operatiunile prevazute la art. 287 lit. a)-c) si e) din Codul fiscal.
Prevederile acestui alineat se aplica si pentru achizitiile intracomunitare.
Potrivit prevederilor de la art. 284 alin. (2), in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul care transpune prevederile art. 222 din Directiva 112 sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (9) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva.
La art. 319 alin. (3) din Codul fiscal, se precizeaza ca in cazul in care este obligatorie ajustarea bazei impozabile conform art. 287 lit. a)-c) si e), daca furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2), beneficiarul trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a)-c) si e).
Prin urmare, aveti obligatia sa emiteti autofactura si sa ajustati TVA dedusa/colectata, pentru bunurile returnate.
Consulta mai multe studii de caz despre autofactura pe portalcontabilitate.ro.►