Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Metode pentru descarcarea stocului de marfa. Ce optiuni corecte aveti?

Data aparitiei: 28 August 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
descarcare gestiunestocuricomert cu amanuntulfarmacie

In analiza de mai jos, s-a preluat de curand contabilitatea unei societati care are 2 farmacii. Au existat probleme la descarcarea stocului de marfa si s-a folosit metoda coeficientului K la descarcarea stocului de marfa, dar sa- constatat ca valoarea adaosului comercial la descarcarea gestiunii este mult mai mica decat valoarea adaosului comercial care rezulta din programul de gestiune al farmaciilor.

Exista insa si pareri contradictorii privind metoda de descarcare a gestiunii. Fostul contabilul la descarcarea gestiunii nu a folosit metoda coeficientului k si a scazut din pretul de vanzare al marfurilor valoarea marjei brute (valoare preluata din programul de gestiune intern al farmaciilor si pe care administratorul il considera corect). 

Stabilim daca la gestiunea cu amanuntul se a folosi obligatoriu metoda descarcarii gestiunii cu coeficietul k sau daca se poate folosi in continuare medota folosita de fostul contabilul care a calculat costul bunurilor vandute prin deducerea marjei brute din pretul de vanzare al stocului. De asemenea, vom vedea care este procedura in cazul in care se schimba metoda de descarcare a gestiunii.

Iata raspunsul specialistului:

Pct. 286 din OMFP 1802/2014 prevede ca in functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, in activitatea de productie sau metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul.  Diferentele de pret fata de costul de achizitie sau de productie trebuie evidentiate distinct in contabilitate, fiind recunoscute in costul activului.

Repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient de repartizare.

K = (Si 378 + Rc 378) / [ (Si 371 – Si 4428) + (Rd 371 – Rc 4428) ]
Acest coeficient K se inmulteste cu valoarea marfurilor vandute din care s-a scazut cota aferenta de TVA.
Adaosul comercial = K x Rulajul lunar al contului 707
   
Avand in vedere ca desfasurati o activitate de comert cu amanuntul, marfurile vor fi inregistrate la pret de vanzare ce cuprinde adaosul comercial si TVA neexigibila.

La calculul coeficientului K nu se ia in considerare valoarea TVA, prin urmare coeficientul obtinut trebuie sa reflecte valoarea adaosului comercial.

In masura in care marja bruta este mai mare decat cea rezultata din aplicarea coeficientului K este posibil ca in contul de diferente de pret 378 sa nu fie inregistrata aceeasi valoare ca in programul intern de gestiune al farmaciilor, motiv pentru care apar diferente intre sumele inregistrate in programul intern si cele rezultate din aplicarea coeficientului.
Metoda de descarcare gestiune folosita trebuie sa reflecte realitatea economica Daca este mai precisa, poate fi utilizata in continuare metoda utilizata.
   
Modificarile de politici contabile pot fi determinate de:
a) initiativa entitatii, caz in care modificarea trebuie justificata in notele explicative la situatiile financiare anuale;
b) o decizie a unei autoritati competente si care se impune entitatii (modificare de reglementare), caz in care modificarea nu trebuie justificata in notele explicative, ci doar mentionata in acestea.
   
Modificarea de politica contabila la initiativa entitatii poate fi determinata de:
- o modificare exceptionala intervenita in situatia entitatii sau in contextul economico-financiar in care aceasta isi desfasoara activitatea;
- obtinerea unor informatii credibile si mai relevante.
 
Efectele modificarii politicilor contabile aferente exercitiilor financiare precedente se inregistreaza pe seama rezultatului reportat (contul 1173 "Rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile"), daca efectele modificarii pot fi cuantificate.

Efectele modificarii politicilor contabile aferente exercitiului financiar curent se contabilizeaza pe seama conturilor de cheltuieli si venituri ale perioadei.
Daca efectul modificarii politicii contabile este imposibil de stabilit pentru perioadele trecute, modificarea politicilor contabile se efectueaza pentru perioadele viitoare, incepand cu exercitiul financiar curent si exercitiile financiare urmatoare celui in care s-a luat decizia modificarii politicii contabile.

In cazul modificarii politicilor contabile pentru o perioada anterioara, entitatile trebuie sa ia in considerare efectele fiscale ale acestora.
 
Prin urmare, daca se efectueaza modificarea politicii contabile efectele acestei modificari trebuie cuantificate atat pentru perioada curenta cat si pentru perioadele anterioare ca si cum metoda de descarcare a gestiunii ar fi fost aplicata si in exercitiile anterioare.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - auditor financiar

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X