email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Primirea si descarcarea prin SPV a facturilor electronice: ce este important sa cunoasteti

Primirea si descarcarea prin SPV a facturilor electronice: ce este important sa cunoasteti
e-facturafacturi electronicelistare facturi electronicedescarcare SPV facturi electronice

Studiul de caz de mai jos va ofera clarificari privind obligatia primirii si descarcarii prin SPV a facturilor electronice.

Intrebare: "Incepand cu 01.06.2024 trebuie sa listam obligatoriu toate facturile din e-Factura, sa aiba sigla ANAF pe ele sau doar trebuie sa le avem salvate (.xml si eventual.pdf) si sa le putem pune la dispozitia oricui are nevoie de ele? Intrebarea este valabila pentru toate societatile comerciale, indiferent de domeniul de activitate sau platitor/neplatitor de TVA."

Raspuns: Conform prevederilor art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania emitentul facturii are obligatia transmiterii acesteia catre destinatar utilizand sistemul national "(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."

Implicit, destinatarul are obligatia primirii si descarcarii prin SPV, in format xml, a facturilor validate de sistem. Conform prevederilor art. 4 alin. (6) din O.U.G. nr. 120/2021 fisierul XML se considera exemplarul original al facturii
"(6) Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor."

Listarea facturilor descarcate din sistemul national RO e-factura nu este obligatorie.

Se recomanda ca fisierele XML primite si descarcate sa fie stocate/arhivate de catre destinatar.

Obligatia primirii si descarcarii prin SPV a facturilor electronice emise si transmise de catre furnizori/prestatori pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015 prin sistemul RO e-factura, revine fiecarei persoane impozabile destinatare, indiferent de:

  • faptul ca este sau ca nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316;
  • obiectul de activitate desfasurat.

Nerespecarea de catre destinatar a obligatiei de descarcare a facturii prin SPV asa cum este reglementara prin art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 120/2021 reprezinta contraventie, aspect reglementat prin art. 13^2 alin. (1) lit. b)
"(1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii infractiuni, urmatoarele fapte:



a) nerespectarea de catre emitentul facturii - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);

b) primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);"

Conform prevederilor art. 13^2 alin. (2), contraventia se sanctioneaza cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.

 

Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-facturafacturi electronicelistare facturi electronicedescarcare SPV facturi electronice


Data aparitiei: 24 Iulie 2024
Ultima actualizare: 25 Iulie 2024

Votati articolul "Primirea si descarcarea prin SPV a facturilor electronice: ce este important sa cunoasteti":
Rating:

Nota: 4.94 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Cum se tine evidenta contabila la o asociatie de proprietari

    • Contabilitatea asociatiilor de proprietari se organizeaza si se conduce in principal, in baza urmatoarelor acte normative: Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor; Legea nr. 82/1991 a contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; OMFP nr. 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele ju...» citeste mai departe aici

  • Controale fiscale: ce probleme a identificat ANAF in semestrul I din 2024

    • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2024. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili".   Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2024, iata, in randurile de mai...» citeste mai departe aici

  • Cod de TVA anulat pentru lipsa activitate economica: ce obligatii aveti pentru reinregistrarea in scopuri de TVA

    • Anularea codului de TVA din cauza lipsei activitatii economice reprezinta o situatie care necesita o abordare atenta. Pentru a deveni din nou platitor de TVA, contribuabilul trebuie sa urmeze un proces de reinregistrare. Cod de TVA anulat - cum ne reinregistram ca platitor de TVA Intrebare: "In cazul in care codul de tva a fost anulat ca urmare nerealizarii activitatii economice pe o perioada de 2 trimestre consecutive, ce obligatii...» citeste mai departe aici

  • Ce obligatii fiscale au companiile care platesc chirii persoanelor fizice

    • Incepand cu anul 2024, Codul fiscal prevede un tratament nou pentru chiria suportata de o societate comerciala in urma unui contract de inchiriere incheiat cu o persoana fizica. Astfel, persoana juridica va avea obligatia retinerii si platii catre bugetul de stat a impozitului pe venit, declararii prin intocmirea formularului lunar 100, precum si a formularului anual 205. In exemplul de mai jos, va prezentam tratamentul fiscal complet, inclusiv daca exista obligatii...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X