Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Primirea si descarcarea prin SPV a facturilor electronice: ce este important sa cunoasteti

Data actualizarii: 25 Iulie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Primirea si descarcarea prin SPV a facturilor electronice: ce este important sa cunoasteti
e-facturafacturi electronicelistare facturi electronicedescarcare SPV facturi electronice

Studiul de caz de mai jos va ofera clarificari privind obligatia primirii si descarcarii prin SPV a facturilor electronice.

Intrebare: "Incepand cu 01.06.2024 trebuie sa listam obligatoriu toate facturile din e-Factura, sa aiba sigla ANAF pe ele sau doar trebuie sa le avem salvate (.xml si eventual.pdf) si sa le putem pune la dispozitia oricui are nevoie de ele? Intrebarea este valabila pentru toate societatile comerciale, indiferent de domeniul de activitate sau platitor/neplatitor de TVA."

Raspuns: Conform prevederilor art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania emitentul facturii are obligatia transmiterii acesteia catre destinatar utilizand sistemul national "(1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."

Implicit, destinatarul are obligatia primirii si descarcarii prin SPV, in format xml, a facturilor validate de sistem. Conform prevederilor art. 4 alin. (6) din O.U.G. nr. 120/2021 fisierul XML se considera exemplarul original al facturii
"(6) Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor."

Listarea facturilor descarcate din sistemul national RO e-factura nu este obligatorie.

Se recomanda ca fisierele XML primite si descarcate sa fie stocate/arhivate de catre destinatar.

Obligatia primirii si descarcarii prin SPV a facturilor electronice emise si transmise de catre furnizori/prestatori pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform art. 275, 278 si 279 din Legea nr. 227/2015 prin sistemul RO e-factura, revine fiecarei persoane impozabile destinatare, indiferent de:

  • faptul ca este sau ca nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316;
  • obiectul de activitate desfasurat.

Nerespecarea de catre destinatar a obligatiei de descarcare a facturii prin SPV asa cum este reglementara prin art. 10 alin. (1) din O.U.G. nr. 120/2021 reprezinta contraventie, aspect reglementat prin art. 13^2 alin. (1) lit. b)
"(1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii infractiuni, urmatoarele fapte:



a) nerespectarea de catre emitentul facturii - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);

b) primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);"

Conform prevederilor art. 13^2 alin. (2), contraventia se sanctioneaza cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.

 

Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X