email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Platitor de impozit pe profit. Majorare capital social. Cum facem monografia contabila?

majorare capital socialimpozit pe profitinregistrari contabileimpozit microintreprindere

In randurile de mai jos, avem o societate platitoare de impozit pe profit la data de 31.12.2016 care a realizat o cifra de afacere de 2.190.000 lei. Majorand capitalul social de la 1000 lei la 45000 lei in ianuarie 2017, stabilim daca poate opta sa ramana platitor de impozit pe profit incepand cu trimestrul I 2017 sau nedepasind cifra de 500000 euro la 31.12.2016 si daca este obligatoriu sa treaca la impozit pe venit microintreprindere.

De asemenea, vom vedea daca majorarea capitalului social in suma de 44000 lei se poate face din contul 1068, precum si care este monografia contabila cu toate obligatiile fiscale.

Potrivit prevederilor  art. 48 alin. (5 indice 2) din Codul fiscal,  prin exceptie de la prevederile art. 47, microintreprinderile existente care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei pot opta sa aplice prevederile titlului II incepand cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul in care aceasta conditie este indeplinita.

Optiunea este definitiva, cu conditia mentinerii valorii capitalului social pentru intreaga perioada de existenta a persoanei juridice respective.
 
In cazul in care aceasta conditie nu este respectata, persoana juridica aplica prevederile prezentului titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea de 45.000 lei, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 47.

Avand in vedere aceste prevederi apreciez ca ramaneti platitor de impozit pe profit  in anul 2017. In mod normal acest articol se aplica microintreprinderilor . Practic dvs. de la 01.02.2017 ar trebui sa treceti la sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii.
 
 Tot la alin. (5 indice 2) se mai arata ca iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a optiunii se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala. Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice prevederile titlului II se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv. Astfel , dvs. nu aveti ce optiune sa depuneti,  decat in situatia in care va inregistrati ca platitor de venituri pe microintreprinderilor si ulterior sa iesiti din acest sistem de impozitare. Societatea dvs. este platitoare de impozit pe profit si in luna ianuarie 2017. Pana la aceasta data  nu au aparut norme pentru aplicarea acestor modificari, iar raspunsul este dat sub rezerva clarificarilor ulterioare.

 Majorarea capitalului social al unei societati cu raspundere limitata se poate realiza, din punct de vedere juridic, potrivit art. 210 coroborat cu prevederile art. 221 din legea 31/1990 a societatilor - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


Majorarea capitalului social se poate face si prin incorporarea rezervelor , cu exceptia rezervelor legale.

Din punct de vedere contabil, la pct.412 alin (3)  din Reglementarile contabile se arata ca principalele operatiuni care se inregistreaza in contabilitate cu privire la majorarea capitalului sunt: subscrierea si emisiunea de noi actiuni, incorporarea rezervelor si alte operatiuni, potrivit legii.
 
Majorarea capitalului social din alte rezerve se realizeaza prin formula:
1068 "Alte rezerve" = 1012 "Capital subscris varsat"
 
Din intrebarea dvs. inteleg, ca sumele inregistrate in contul 1068 sunt din repartizarea profiturilor  nete ale  anilor precedeti.

Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor art. 26 alin 5 din Codul fiscal, reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa, inclusiv rezerva legala, se include in rezultatul fiscal, ca venituri impozabile sau elemente similare veniturilor, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii sub orice forma, fuziunii contribuabilului sau oricarui altui motiv.
 
 Prin urmare, numai daca sumele inregistrate in alte rezerve provin din sume ce au fost anterior deductibile la calculul profitului impozabil, la reducerea/anularea sumelor din contul 1068 "Alte rezerve" are loc o schimbare de destinatie a rezervelor ce implica considerarea acestora drept venituri impozabile.

In situatia mentionata de dvs, apreciez ca nu aveti  nicio obligatie fiscala, avand in vedere ca aceste sume au fost impozitate la momentul inregistrarii in contul 1068 "Alte rezerve".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil Consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare capital socialimpozit pe profitinregistrari contabileimpozit microintreprindere


Data aparitiei: 25 Ianuarie 2017

Votati articolul "Platitor de impozit pe profit. Majorare capital social. Cum facem monografia contabila?":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X