In randurile de mai jos, exemplul nostru il reprezinta o societate infiintata in luna octombrie 2011, microintreprindere - SRL-D, care a obtinut profit in anul 2013. Jumatate din profitul realizat in anul 2013 trebuia reinvestit in anul 2014, suma fiind de 37.000 lei si este inregistrata in contul 1068 insa societatea nu a reinvestit acest profit. In acest an, 2016 societatea doreste ca aceasta suma sa fie distribuita la dividende.
Vom vedea daca acest lucru este posibil si care ar fi, in acest caz, modalitatea, documentele aferente si monografia corespunzatoare.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Din luna ianuarie 2014 societatea nu mai este SRL-D si este SRL. Stabilim daca jumatate din profitul obtinut in anul 2012 in suma de 28.000 lei si neinvestit in anul 2013 se mai poate reinvesti in anul 2017, precum si care este monografia contabila.
Obligatia reinvestirii anuale a 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent este prevazuta la art. 4 lit. c din OUG 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri, iar conform art. 9 alin. 1 lit. b din ordonanta neindeplinerea acestei obligatii conduce la recuperarea facilitatilor acordate prin program, care se considera astfel ca fiind acordate necuvenit.
Prin urmare, nu poate fi posibila schimbarea destinatiei profitului obtinut, acesta trebuind sa fie repartizat si utilizat in proportie de 50% pentru investitii (inregistrarea repartizarii in contul 1068 – Alte rezerve, urmata de achizitia de mijloace fixe/active corespunzatoare obiectului de activitate al societatii). In caz contrar, toate facilitatile de care a beneficiat SRL-D vor fi recuperate de la societate, fiind considerate ca acordate necuvenit.
Reinvestirea profitului se face anual, pe baza profitului obtinut in anul fiscal precedent, conform art. 4 lit. c din ordonanta. Aceasta inseamna ca cei 50% din profitul anului 2012 trebuiau reinvestiti in anul 2013. Bineinteles, reinvestirea poate avea loc si in anul 2017 prin achizitia in echivalent de mijloace fixe specifice obiectului de activitate, dar aceasta nu inseamna ca obligatia reinvestirii anuale de la art. 4 lit. c din OUG 6/2011 a fost respectata.
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist