email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Diferente intre balanta stocurilor si balanta de verificare. Cum facem corectia diferentelor?

balanta contabilaerori contabileomfp 1802/2014plusuriminusuri la inventar

Discutam mai jos despre situatia in care in anul 2010 in urma verificarilor efectuate intre balanta stocurilor si balanta contabila s-a observat ca exista o diferenta de valoare la mai multe conturi din clasa III. Pana in prezent aceste diferente nu au fost corectate.

La unele conturi balanta stocurilor este mai mare decat balanta contabila si invers. Daca se doreste reglarea acestor diferente, vom sabili ce cont contabil trebuie folosit la cheltuiala si daca pentru materii prime se fac inregistrarile 601 = 301 sau 6588 = 301 sau 301 = 7588, precum si care ar fi modalitatea de corectie a acestor diferente.

In mod normal, cauza acestor diferente trebuia clarificata cu prilejul inventarierii anuale, pentru a se stabili daca este vorba de plusuri sau minusuri de inventar ori daca sunt simple erori de aditie/preluare ori omisiuni.

Daca diferentele sunt considerate plusuri sau minusuri de inventar, atunci inregistrarile contabile sunt 371 "Marfuri" = 607 "Cheltuieli privind marfurile" (pentru plusuri) si, viceversa, 607 "Cheltuieli privind marfurile" = 371 "Marfuri" (pentru minusuri).

Daca diferentele provin din erori sau omisiuni se poate regulariza situatia si prin intermediul inregistrarilor 6588 "Alte cheltuieli de exploatare" = 371 "Marfuri" (pentru minusuri) si 371 "Marfuri" = 7588 "Alte venituri din exploatare" (pentru plusuri).

Inregistrarile contabile ce vor fi efectiv utilizate vor depinde si de ceea ce a stabilit societatea prin politicile contabile proprii.

De asemenea, avand in vedere ca este vorba de diferente constatate in anul 2010, in masura in care acestea sunt semnificative se considera erori ce pot fi corectate numai pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile"), dupa cum se prevede la pct. 67 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.

Astfel, daca se considera ca este vorba de o eroare semnificativa, inregistrarile contabile vor fi 371 "Marfuri" = 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" (pentru plusuri) si 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" = 371 "Marfuri" (pentru minusuri).

Daca eroarea nu este considerata nesemnificativa, poate fi corectata direct pe seama contului de profit si pierderi (adica in veniturile si cheltuielile curente) si nu neaparat pe seama rezultatului reportat.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa -  Economist


 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
balanta contabilaerori contabileomfp 1802/2014plusuriminusuri la inventar


Data aparitiei: 08 Martie 2016

Votati articolul "Diferente intre balanta stocurilor si balanta de verificare. Cum facem corectia diferentelor?":
Rating:

Nota: 3.72 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X