Valoarea de intrare a mijloacelor fixe va fi majorata de la 2.500 lei la 5.000 de lei, conform unei initiative legislative care a fost adoptata de Senat (inregistrare in 26 aprilie 2022). Proiectul este trimis la Camera Deputatilor pentru dezbatere.
In document se precizeaza ca valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe a fost stabilita la 2.500 lei, prin HG 276/2013, nemaifiind actualizata pana in prezent. Initiatorii sustin ca aceasta valoare ar putea fi actualizata anual, in functie de indicele preturilor de consum.
De asemenea, potrivit HG nr 276/2013, pentru mijloacele fixe cu valoarea de intrare cuprinsa intre 1.800 lei si 2.500 lei, operatorii economici trebuiau sa opteze pentru recuperarea valorii ramase neamortizate, ori integral la data intrarii in vigoare a acestei
hotarari, ori pe durata normala de functionare ramasa.
Indicele total al preturilor de consum in perioada curenta — martie 2022 fata de perioada de referinta — martie 2013, comunicat de catre Institutul National de Statistica este de 126,41%.
Astfel, valoarea de intrare a mijloacelor fixe va fi modificata, incepand cu data intrarii in vigoare a legii de la 2.500 de lei la 5.000 de lei, iar Hotararea Guvernului nr 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe va fi abrogata.
Astfel, pragul valoric pentru imobilizarile corporale va creste, la 5.000 de lei, dupa noua ani in care stagnat la valoarea de 2.500 de lei.
Initiatorii precizeaza ca “masura poate fi considerata o facilitate fiscala pentru ca permite deducerea fiscala imediata a cheltuielilor cu mijloacele fixe, daca valoarea lor se situeaza sub suma de 5.000 lei.”
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
De asemenea, acestia mai explica faptul ca aceasta modificare are in principiu doar impact fiscal, in sensul ca valoarea minima de 5.000 de lei se refera la obligatia platitorilor de impozit pe profit/venit sa deduca fiscal valoarea achizitilor de mijloace fixe ce depasesc aceasta suma doar prin intermediul amortizarii fiscale.
Practic, daca pana la intrarea in vigoare a actualei legi, orice mijloc fix cu o valoare mai mare de 2.500 de lei trebuia amortizat fiscal, dupa ce intra in vigoare modificarea legislativa, aceasta suma va fi majorata la 5.000 de lei. Astfel, cheltuielile cu mijloacele fixe achizitionate ulterior acestei date, care au o valoare de intrare mai mica de 5.000 de lei, vor putea fi deduse integral la
momentul achizitiei si punerii in functiune, fara a mai fi obligatorie recuperarea valorii acestora prin intermediul amortizarii fiscale.
Este importanta cresterea valorii de intrare a mijloacelor fixe, intrucat imobilizarile corporale produc beneficii economice in viitor. Acestea sunt proprietatea unei companii, care le detine pentru un interval de timp mai mare de un an. Mijloacele fixe sunt utilizate de organizatia respectiva pentru a produce alte bunuri, pentru a presta anumite servicii. De asemenea, ele pot fi inchiriate catre terti sau pot fi puse in atingerea unor scopuri administrative, dupa cum se precizeaza in expunerea de motive.