email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studii de caz: Impozitul pe profit, Deductibilitate cheltuieli actionare in judecata creditor

studii de cazimpozitul pe profitdeductibilitate cheltuieli

╬ntrebare:

Dac─â cheltuielile ocazionate de ac┼úionarea ţn judecat─â a unui client al b─âncii, ţn scopul recuper─ârii ţmprumutului acordat, sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit. Ne referim la cheltuieli de timbru, cheltuieli cu onorariile avoca┼úilor ┼či exper┼úilor etc.

R─âspuns:

╬n conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare, Titlul II, art. 19, profitul impozabil este definit ca fiind diferen┼úa dintre veniturile realizate din orice surs─â ┼či cheltuielile efectuate ţn scopul realiz─ârii de venituri, dintr-un an fiscal. La suma ob┼úinut─â se adaug─â cheltuielile nedeductibile ┼či se scad veniturile neimpozabile.

Din formula de calcul a profitului impozabil rezult─â c─â baza impozabil─â a impozitului pe profit se determin─â pornind de la veniturile ┼či cheltuielile ţnregistrate de persoana juridic─â ţn contabilitate potrivit reglement─ârilor contabile date ţn baza Legii contabilit─â┼úii nr. 82/1991, republicat─â, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare.

Astfel, potrivit reglement─ârilor contabile veniturile sunt sumele sau valorile ţncasate sau de ţncasat ţn nume propriu din activitatea curent─â, cÔt ┼či cÔ┼čtigurile din orice alte surse. Veniturile sunt din exploatare, financiare ┼či extraordinare, ţn func┼úie de activitatea desf─â┼čurat─â de societate.

Contabilitate cheltuielilor se ┼úine pe feluri de cheltuieli, dup─â natura lor, ţn cheltuieli din exploatare, financiare ┼či extraordinare.

╬n vederea stabilirii bazei impozabile, potrivit reglement─ârilor Titlului II din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare, cheltuielile se ţmpart ţn trei grupe:

- deductibile

- cu deductibilitate limitat─â

- nedeductibile

Potrivit dispozi┼úiilor art. 21, cheltuieli deductibile sunt acele cheltuieli efectuate ţn scopul realiz─ârii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative ţn vigoare. Cheltuielile efectuate ţn scopul realiz─ârii de venituri impozabile sunt cheltuielile ţnregistrate cu realizarea ┼či comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucr─ârilor.

╬n ceea ce prive┼čte deductibilitatea cheltuielilor ocazionate de ac┼úionarea ţn judecat─â a unui client al unei b─ânci se pun dou─â probleme:

- cheltuielile sunt efectuate de banc─â,

- cheltuielile sunt efectuate de o societate care are ţn obiectul de activitate recuperarea sumelor pentru banca respectiv─â.

Dup─â cum se ┼čtie peste 95% din crean┼úele vÔndute de b─ânci sunt credite de nevoi personale, pentru c─â asupra lor banca nu are nici o garan┼úie, a┼ča cum este ţn cazul celor ipotecare. Companiile de colectare a crean┼úelor achizi┼úioneaz─â creditele neperformante pentru realizarea unui profit, iar b─âncile ţ┼či ôcur─â┼ú─âö ţn felul acesta bilan┼úul contabil.

╬n continuare, cel care nu a pl─âtit este ┼úinut de obliga┼úia sa de c─âtre firma care i-a cump─ârat datoria.

Cumpărarea creanţelor este in mod legal o parte a activităţii unui Cabinet de Avocatura.

In cele mai multe cazuri, societ─â┼úile comerciale care nu au leg─âtur─â cu profesia de avocat ┼či care se intituleaz─â ca fiind recuperatori de crean┼úe se bazeaz─â pe existenta ţn Codul CAEN a unor activit─â┼úi comerciale care se identifica cu acest obiect de activitate.

In general, in activitatea de colectare de creanţe există trei moduri de a acţiona:

- colectarea pe cale amiabila, care presupune contactarea debitorului prin telefon, fax, e-mail;

- colectarea pe teren, care presupune deplasarea la domiciliul debitorului;

- colectarea pe cale juridica, care presupune adresarea prin intermediul instan┼úelor judec─âtore┼čti, a executorilor ┼či avoca┼úilor.

Solu┼úionarea prin ac┼úiune ţn justi┼úie se face pe baza reglement─ârilor Ordonan┼úei Guvernului nr. 5/2001 privind procedura de urgen┼ú─â pentru soma┼úia de plat─â, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare.

Procedura soma┼úiei de plat─â se desf─â┼čoar─â, la cererea creditorului, ţn scopul realiz─ârii de bun─âvoie sau prin executare silit─â a crean┼úelor certe, lichide ┼či exigibile ce reprezint─â obliga┼úii de plat─â a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un ţnscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui ţnscris, ţnsu┼čit de p─âr┼úi prin semn─âtur─â ori ţn alt mod admis de lege ┼či care atest─â drepturi ┼či obliga┼úii privind executarea anumitor servicii, lucr─âri sau orice alte presta┼úii.

Suma ce reprezint─â obliga┼úia mai sus prev─âzut─â, precum ┼či dobÔnzile, major─ârile sau penalit─â┼úile datorate potrivit legii se actualizeaz─â ţn raport cu rata infla┼úiei aplicabil─â la data pl─â┼úii efective.

Acest act normativ derog─â de la dreptul comun ţn ceea ce prive┼čte litigiile comerciale ce au la baza neachitarea obliga┼úiilor asumate prin contract sau comenzi, ┼či are termene mai scurte decÔt procedura obi┼čnuit─â. Aceasta solu┼úie se impune ţn cazul ţn care nu se reu┼če┼čte recuperarea pe cale amiabila a debitelor.

In cazul acesta trebuie achitate taxe de timbru ┼či timbru judiciar, onorariul ┼či/sau taxele percepute de executorul judec─âtoresc, taxele po┼čtale ┼či orice alte taxe ce sunt necesare recuper─ârii debitului.

Aceste taxe sunt suportate de firma care a ac┼úionat ţn judecat─â debitorul.

╬n cazul solu┼úion─ârii prin justi┼úie, de c─âtre societatea bancar─â, toate taxele aferente recuper─ârii debitelor sunt recunoscute la calculul profitului impozabil dac─â exist─â documente din care s─â rezulte sumele achitate.

╬n situa┼úia ţn care se apeleaz─â la firme specializate ţn acest domeniu, se ţncheie un contract care prevede ┼či comisionul perceput pentru sumele recuperate.

┼×i ţn acest caz sumele reprezentÔnd comisionul sunt cheltuieli deductibile pentru banc─â ┼či venituri impozabile pentru societatea recuperatoare.

La nivelul societ─â┼úii specializate, cheltuielile efectuate cu recuperarea crean┼úelor, conform contractului ţncheiat cu banca creditoare, sunt cheltuieli efectuate ţn scopul realiz─ârii de venituri impozabile, respectiv a veniturilor din comision.

NOUTATI Contabile 2023

Cunoasteti noile modificari si explicatii aferente Mijloacelor FIXE?


1 Dificultati la incadrarea unui obiect in categoria corecta - mijloc fix sau obiect de inventar?
2 Dubii in alegerea tratamentul fiscal-contabil corect aplicabil acestuia?
3 Ezitari la aplicarea noilor reguli de impozitare a profitului reinvestit?
4 Nu stiti cum sa evitati inregistrarile eronate aducatoare de amenzi consistente?

Consultati acum lucrarea actualizata: Mijloace fixe. Manual actualizat. Legislatie explicata. Studii de caz.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
studii de cazimpozitul pe profitdeductibilitate cheltuieli


Data aparitiei: 13 Noiembrie 2009

Votati articolul "Studii de caz: Impozitul pe profit, Deductibilitate cheltuieli actionare in judecata creditor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari

  • In vederea cresterii operativitatii acordarii creditelor, experienta bancara a condus la dezvoltarea unor metode de incadrare a firmelor solicitante in clase de risc, cu ajutorul unei note medii sau punctaj. In functie de clasa de risc in care este pozitionata, firma solicitanta va primi sau nu creditul cerut. Credit-scoringul poate fi exprimat ca o notatie prin care banca evalueaza performantele economice ale firmei solicitante in vederea acor...» citeste mai departe aici

 • Controale fiscale: problemele identificate de ANAF in semestrul I din 2023

  • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2023. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili". Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2023, iata, in randurile de mai jos, care sunt princi...» citeste mai departe aici

 • Sistemul fiscal sub semnul intrebarii: Guvernul pregateste terenul pentru schimbari rapide

  • Dupa ce a facut publice masurile fiscale si bugetare pentru asigurarea stabilitatii financiare pe termen lung a Romaniei, Ministerul Finantelor a adus la cunostinta tot in acea zi un alt proiect de Ordonanta de Urgenta ce vizeaza modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscalÔÇő.  As...» citeste mai departe aici

 • Arhivare documente justificative: 5 conditii care trebuie respectate

  • In lumea moderna, in care tehnologia a devenit o parte esentiala a vietii noastre personale si profesionale, pastrarea documentelor justificative in format electronic a devenit o practica tot mai raspandita si importanta. Aceasta transformare in modul in care gestionam si pastram documentele are un impact semnificativ asupra eficientei, accesibilitatii si sigurantei informatiilor financiare.  Vom afla in cele ce urmeaza daca documentele justificative (regi...» citeste mai departe aici

 • Transporturi rutiere de bunuri: se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu. Care sunt sanctiunile?

  • Conform proiectului pentru care Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea in Parlament, in vederea asigurarii respectarii trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul Romaniei se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu.  e-Sigiliu, un nou sistem ce vizeaza transporturile rutiere de marfuri Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice care permite autoritatilor competente de...» citeste mai departe aici

 • De ce sa alegi cutii de arhivare din carton in locul celor din plastic?

  • In lumea moderna, organizarea si stocarea eficienta a documentelor si obiectelor sunt esentiale atat in mediul de afaceri, cat si in viata de zi cu zi. Una dintre cele mai bune solutii pentru a gestiona cu succes aceasta sarcina este utilizarea cutiilor de arhivare. Acestea sunt disponibile intr-o varietate diversa de materiale, dar in ultimii ani, cutiile de arhivare din carton au castigat popularitate in fata celor din plastic. De ce ar trebui sa alegi variantele din carton in locul...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X