Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Ordonanta de Urgenta: Guvernul acorda o alocatie speciala pentru nastere

Data actualizarii: 11 Ianuarie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
alocatiecopilnastere

 

Ordonanta de urgenta privind instituirea alocatiei pentru nasterea copilului

Pentru sprijinirea familiilor in care se nasc copii, prin Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat s-a instituit alocatia pentru nou-nascuti acordata pentru primii 4 copii nou-nascuti vii.

De asemenea, in decembrie 2006 a fost instituit trusoul pentru nou-nascuti prin Legea nr.482/2006 privind acordarea de trusouri pentu nou-nascuti, potrivit careia toti copiii nou-nascuti beneficiaza de produse constand in haine, lenjerie si produse pentru ingrijire, in valoare de 150 lei. Deoarece procedura de achizitie a produselor pentru trusou in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare impune o perioada destul de lunga pentru realizarea tuturor demersurilor pentru achizitie, avand in vedere diversitatea produselor existente pe piata si volumul achizitiei, prin modificari legislative succesive, s-a stabilit ca pentru copiii nascuti in perioada ianuarie 2007 – decembrie 2009 sa fie acordata contravaloarea trusoului.

Intrucat pe baza evaluarilor realizate la nivelul autoritatilor administratiei publice locale exista inca dificultati in gasirea unui furnizor care sa asigure toate produsele ce vor compune trusoul pentru nou-nascuti, in prezent suntem in imposibilitatea acordarii dreptului persoanelor indreptatite, respectiv copiii nascuti dupa data de 31 decembrie 2009. Totodata, avand in vedere ca sunt reglementate doua prestatii sociale care sunt destinate aceluiasi scop, respectiv sprijinirea familiilor in care se nasc copii si tinand cont de faptul ca se realizeaza cheltuieli administrative duble pentru asigurarea celor doua prestatii, se impune modificarea actelor normative mentionate si instituirea unei singure alocatii destinate nasterii copilului.

In conformitate cu prevederile din Programul de Guvernare unul din obiectivele in domeniul familiei, protectiei copilului si egalitatii de sanse este acela de revizuire a conceptiei programelor de asistenta sociala si restructurarea acestora. Deoarece este necesara instituirea unei singure alocatii, care se va acorda tuturor copiilor nascuti, se impune abrogarea articolelor referitoare la alocatia pentru copiii nou-nascuti din Legea nr.416/2001 si Normele metodologice de aplicare a Legii nr.416/2001, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1010/2006, precum si abrogarea Legii nr.482/2006.

Tinand cont de faptul ca elementele mai sus-mentionate se refera la o situatie extraordinara, iar neadoptarea de masuri imediate in sensul celor preconizate, prin utilizarea procedurii de legiferare prin ordonanta de urgenta, determina consecinte negative in sensul afectarii unui interes public, respectiv interesul familiilor in care se nasc copii,

In temeiul art.115 alin.(4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta,

Art.1 – (1) Mamele au dreptul la o alocatie pentru nasterea copilului, acordata pentru fiecare copil nascut, in cuantum de 350 lei.

(2) Acordarea dreptului si plata alocatiei pentru nasterea copilului se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare, prin dispozitie a primarului localitatii in a carei raza domiciliaza mama sau, dupa caz, unde a fost inregistrata nasterea copilului.

(3) Alocatia prevazuta la alin. (1) se acorda o singura data pentru fiecare copil nascut, daca cererea este depusa in termen de maximum 12 luni de la nasterea copilului. Alocatia pentru nasterea copilului se acorda si in cazul copiilor nascuti morti sau decedati ulterior nasterii.

(4) Alocatia prevazuta la alin. (1) se poate acorda reprezentantului legal al copilului atunci cand mama nu este in situatia de a beneficia de acest drept.

(5) Cuantumul alocatiei prevazute la alin. (1) se indexeaza prin hotarare a Guvernului.

(6) Au dreptul la alocatia pentru nasterea copilului atat cetatenii romani, cat si cetatenii straini sau apatrizi cu domiciliul sau, dupa caz, resedinta in Romania.

Art.2 – (1) Cererea prevazuta la art.1 alin.(2) se inregistreaza la primarul comunei, orasului, municipiului sau, dupa caz, al sectorului municipiului Bucuresti in care domiciliaza mama sau, dupa caz, in care a fost inregistrata nasterea copilului.

(2) In cazul in care nasterea a fost inregistrata in alta comuna, alt oras, municipiu sau, dupa caz, alt sector al municipiului Bucuresti decat cea/cel in care domiciliaza mama, cererea va fi insotita de o adeverinta eliberata de primarul localitatii de domiciliu sau, dupa caz, al celei in care a fost inregistrata nasterea, din care sa rezulte ca nu a beneficiat de alocatia pentru nasterea copilului.

(3) Actele doveditoare pentru stabilirea si acordarea dreptului privind alocatia pentru nasterea copilului sunt certificatul de nastere, in original si in copie, al copilului pentru care se solicita alocatia, actul de identitate al mamei sau dupa caz al reprezentantului legal al acesteia ori al reprezentantului legal al copilului, documente din care sa rezulte calitatea de reprezentant legal al copilului, respectiv al mamei minore, iar in situatia copilului nascut mort sau decedat dupa nastere si certificatul de deces al acestuia.

(4) In situatia in care nasterea a fost inregistrata in alta tara, alocatia pentru nasterea copilului se acorda doar in cazul copiilor ai caror parinti au domiciliul sau resedinta in Romania si au certificat de nastere eliberat de autoritatile romane.

Art.3 – (1) Cererea prevazuta la art.1 alin.(2) se completeaza si se semneaza de catre mama copilului sau de reprezentantul legal al acestuia.

(2) In cazul mamei care nu a implinit varsta de 18 ani si a nascut, cererea se completeaza si se semneaza de catre aceasta daca are capacitatea deplina de exercitiu al drepturilor civile sau de catre reprezentantul legal al acesteia, in cazul in care mama nu are capacitate deplina de exercitiu al drepturilor civile.

(3) Prin reprezentant legal al copilului se intelege celalalt parinte sau persoana desemnata potrivit legii sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de copil.

(4) Modelul cererii privind acordarea alocatiei pentru nasterea copilului este prevazut in anexa.

Art.4 - (1) In urma analizei cererii si a actelor doveditoare primarul dispune, in cel mult 10 zile de la data inregistrarii cererii, dupa caz, acordarea sau neacordarea alocatiei, prin dispozitie scrisa.

(2) In cazul neacordarii alocatiei, dispozitia scrisa a primarului, cuprinzand si motivele de respingere, este comunicata solicitantului in termen de 5 zile de la data emiterii acesteia.

Art.5 - (1) Alocatia pentru nasterea copilului se acorda in cuantumul prevazut de actele normative in vigoare la data nasterii copilului.

(2) Fondurile necesare pentru plata alocatiei pentru nasterea copilului se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Art.6 - (1) Situatia centralizatoare cuprinzand dispozitiile primarului prevazute la art.4 alin.(1) privind acordarea alocatiei pentru natterea copilului se transmit lunar, pana pe data de 10 ale lunii, pentru luna anterioara, agentiilor pentru prestatii sociale teritoriale, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale.

(2) Pe baza situatiei centralizatoare dispozitiilor prevazute la alin. (1), agentia teritoriala solicita Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale necesarul de credite bugetare in vederea platii alocatiei pentru nasterea copilului. Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale solicita Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale creditele bugetare centralizate, pana pe data de 20 ale lunii.

Art.7 – (1) Sumele primite de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sunt transferate de Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale agentiilor teritoriale, iar acestea le vireaza in conturile deschise cu aceasta destinatie de catre primar, in vederea plaNti alocatiei pentru nasterea copilului.

(2) Plata alocatiei pentru nasterea copilului se efectueaza de primar, pe stat de plata, in termen de 10 zile de la data primirii sumelor prevazute la alin. (1).

Art.8 - (1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica incepand cu nasterile survenite in anul 2010.

(2) Pentru copiii nascuti pana la 31 decembrie 2009, solicitarea si/sau plata drepturilor de alocatie pentru copiii nou-nascuti si trusou pentru nou-nascuti se efectueaza in baza prevederilor legale in vigoare la data nasterii copilului, dar nu mai tarziu de 31 octombrie 2010. Dupa aceasta data drepturile se prescriu.

Art.9 – In aplicarea prezentei ordonante de urgenta pot fi emise instructiuni care se aproba prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.

Art.10 - Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga Legea nr.482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr.1028 din 27 decembrie 2006 si Ordonanta Guvernului nr.3/2007 privind unele masuri financiar-fiscale din domeniul protectiei sociale, cu modificarile ulterioare, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr.67 din 29 ianuarie 2007, precum si art.25 si 26 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.401 din 20 iulie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare si art.47-52 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1010/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.690 din 11 august 2006.

PRIM-MINISTRU
Emil BOC






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X