email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare emitere factura pentru o licenta achizitionata de pe internet

facturaemitere factura

O persoana juridica din Romania achizitioneaza de pe internet o licenta valabila un an de la o persoana juridica din Germania.

Am cod valid de TVA pe factura. Cum se trateaza aceasta achizitie? Este un serviciu sau un bun? Operatiunea merge pe regula generala? B2B, adica societatea din Romania (beneficiarul) face taxare inversa si declara in 390? Am nevoie de contract cu furnizorul?

 

Solutie oferita de Serviciul de Consultanta al

Consilierului Taxe si Impozite pentru Contabili

...clic aici pentru a beneficia si tu de consultanta

Faptul ca licenta se poate utiliza pe o anumita peri oada determinata de timp nu poate reprezenta pentru firma dvs. un bun, ci o prestare de serviciu. Practic, dvs. achitati valoarea unui serviciu de acces pentru aceasta licenta, fara a efectua achizitia acesteia astfel incat sa intre in patrimoniu ca o imobilizare necorporala.

D.p.d.v. contabil, pentru utilizarea licentei efectuati inregistrarea contabila 628 "Cheltuieli servicii" = 401 "Furnizori" , fara a inregistra operatiunea prin formula 205 "Concesiuni, brevete, licente, .." = 404 "Furnizori din imobilizari".

Chiar daca este vorba despre o licenta, la prestari de servicii se incadreaza furnizarea electronica a urmatoarelor tipuri de programe:

* programele informatice software standard furnizate prin internet sau prin orice retea electronica, automatizata, care necesita o interventie umana minima. Programele informatice software standard reprezinta orice software produs ca un bun de folosinta generala care contine date preinregistrate si este comercializat ca atare.

* programe informatice software personalizate, indiferent de modalitatea de furnizare: prin internet, prin retea electronica sau pe baza unui suport electronic Programul software personalizat este un program electronic creat, sau deja existent dar adaptat cerintelor specifice ale clientilor.

* furnizarea de licente insotite de programele software standard aferente, salvate pe suporturi electronice care permit clientului instalare programelor respective pe diverse statii de lucru.

La livrari de bunuri se incadreaza furnizarea de programe informatice software standard sau personalizate stocate pe suport electronic (discheta, CD, etc.), insotita de licenta prin care:

- se interzice copierea si distribuirea programului furnizat;
- se permite instalarea programului pe un anumit numar de statii de lucru, egal cu numarul suporturilor electronice furnizate.

Aceste programe software se considera bunuri care se instaleaza, se implementeaza, se stocheaza si se utilizeaza ca atare, fara a suferi modificari. Programele software (stocate pe suport electronic) care cuprind la randul lor instructiuni de operare a programelor informatice standard, sunt considerate de asemenea bunuri iar furnizarea acestora se incadreaza la livrari de bunuri.

Sintetic, diferenta dintre licenta/soft (imobilizare necorporala) si licenta/soft prestare de serviciu se prezinta astfel:

* prestare de serviciu, daca:

Declaratia 390 explicata si comentata de specialisti in contabilitate
detalii aici

- este adaptat la nevoile firmei, soft specific;
- de obicei este transmis pe cale electronica;
- se considera serviciu chiar daca este pe suport material;
- se declara in decontul 300;
- se raporteaza in declaratia 390;
- locul prestarii se considera locul unde este stabilit beneficiarul.

* bun sau imobilizare necorporala, daca:

- este general, soft standard, de exemplu windows;
- este furnizat pe suport material: cd, memory-stick;
- se declara in decontul 300 ca achizitie intracomunitara;
- se raporteaza in declaratia 390;
- locul achizitiei: locul cumparatorului.

Deci, in functie de aceste detalii si de cerintele impuse prin comanda transmisa, numai dvs. puteti decide daca operatiunea respectiva reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii.

Totusi, dupa parerea mea, este vorba despre o licenta asupra unui program informatic, caz in care comercializarea licentelor este un serviciu electronic pentru care se aplica regula generala de taxare de la articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal.

Asa cum sunt enumerate in Codul fiscal la articolul 125^1 "Semnificatia unor termeni si expresii" la punctul 26, in categoria serviciilor furnizate pe cale electronica se cuprind:

1. furnizarea si conceperea de site-uri informatice;
2. mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor;
3. furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora;
4. furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date.

In situatia in care ati comunicat codul de inregistrare in scopuri de TVA in Romania al firmei din Romania, partenerul din Germania trebuie sa va emita o factura prin care nu colecteaza TVA, considerand operatiunea neimpozabila in Germania, dar impozabila in Romania. In acest caz se aplica regula generala de taxare B2B reglementata prin articolul 133 alineatul 2 care se materializeaza prin formula contabila 4426 = 4427.

Referitor la factura furnizorului, in conditiile in care serviciul a fost achitat si prestat in luna martie 2010, dar nu primiti factura furnizorului pana pe data de 15 aprilie 2010, aveti obligatia sa emiteti autofactura pentru achizitia intracomunitara a acestor servicii astfel incat operatiunea sa fie declarata si raportata prin decontul de TVA si declaratia cod 390 la data exigibilitatii TVA.

Data exigibilitatii taxei este data facturii emise de catre prestator (de exemplu 24 martie 2010) sau data autofacturii emise de catre firma dvs. (15 aprilie 2010). Raportarea operatiunii se face prin declaratia cod 390 completata si depusa pentru luna martie 2010, cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 15 aplrilie 2010.

De asemenea, operatiunea trebuie raportata si in decontul de TVA completat pentru luna martie 2010, cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 25 aprilie 2010. Raportarea operatiunii la urmatoarele randuri din decontul de TVA cod 300 aprobat prin O.A.N.A.F. nr. 77 din 21 ianuarie 2010 publicat in M.Of. nr. 67 din 29 ianuarie 2010, la urmatoarele randuri:

• la randul 7 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6, si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), " cu preluarea sumei la:

- randul 7.1 denumit "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" ;
- randul 7.1.1. daca prestatorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc prestarea intracomunitara.
Suma TVA se preia din rulajul creditor al contului 4427;

• randul 19 cu preluarea sumei la:

- randul 19.1;
- randul 19.1.1 .

Suma TVA se preia din rulajul debitor al contului 4426.
Pentru achizitia unui astfel de serviciu nu este obligatorie existenta unui contract. Pentru a dovedi realitatea serviciului achizitionat este suficienta doar:

1. comanda transmisa in format electronic;
2. confirmarea partenerului de primire a comenzii si transmiterea codului de acces;
3. dovada platii serviciului de care beneficiati.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facturaemitere factura


Data aparitiei: 21 Aprilie 2010

Votati articolul "Intrebare emitere factura pentru o licenta achizitionata de pe internet":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X