In analiza de mai jos, facem referire la o societate care colecteaza deseurile si care doreste sa incheie un contract de furnizare deseuri de lemn prin care firma sa accepte procedura de acceptare a facturilor emise de catre beneficiar in baza art. 319 alin. (17) din Legea 227/2015 (autofacturare).
Stabilim daca este legal in calitate de furnizor de deseuri sa nu factureze si sa primeasca autofactura de doua ori pe luna pentru livrare 01-15 cu data de 15 pentru aceleasi luni si o autofactura in ultima zi a lunii in curs pentru 16-30/31 ale lunii.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Autofactura se se emite conform prevederilor Codului fiscal, art. 155 acesta fiind un document justificativ pentru livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine, creata de beneficiar in numele furnizorului daca factura nu a fost emisa pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei. Vom vedea in ce masura furnizorul de deseuri risca sa fie sanctionat ca nu a emis factura si ca primeste autofactura de la beneficiar.
Iata raspunsul specialistului:
Emiterea facturilor catre fiecare beneficiar este obligatorie pentru toate livrarile de bunuri sau prestarile de servicii, asa cum se prevede la ART. 319 alin. (6) lit. a din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu exceptia urmatoarelor situatii, prezentate la alin. (10):
- Livrari de bunuri/prestari de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale;
- Livrari de bunuri/prestari de servicii catre persoane neimpozabile, pentru care este obligatorie emiterea de documente legal aprobate, precum bilete de calatorie sau abonamente, bilete la spectacole, muzee, targuri, etc;
- Livrari de bunuri/prestari de servicii catre persoane neimpozabile care, prin natura lor, nu permit identificarea beneficiarului, precum livrarile de bunuri prin automatele comerciale, servicii de parcari auto a caror incasare se efectueaza prin automatele comerciale, servicii de reincarcare electronica a cartelelor Telefonice preplatite.
Factura centralizatoare mentionata la art.319 alin. (17) nu reprezinta o autofactura, fiind emisa de care dvs., in calitate de furnizor, reprezentand un cumul al tuturor operatiunilor efectuate cu acelasi client in decursul unei perioade de o luna, avand anexate toate documentele emise catre client in intervalul acelei luni.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea Verde a Contabilitatii
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Asadar, nu este legala livrarea de bunuri sau prestarea de servicii fara emiterea unei facturi, deoarece nu va incadrati in niciuna din exceptiile prevazute de Codul fiscal. Va recomandam sa emiteti cate o factura pentru fiecare livrare de deseuri, sau o factura centralizatoare pentru tranzactiile cu acelasi client, in conditiile mai sus specificate.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriel Apostolescu