In conformitate cu prevederile art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;
b) pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o, in conditiile art. 132 alin. (2) si (3) din Codul fiscal;
c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri scutite de TVA in conditiile art. 143 alin. (2) lit. a) -c) din Codul fiscal;

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manual de politici contabile - Stick USB

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Asadar, persoana impozabila care incaseaza avansuri in legatura cu o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA cu drept de deducere conform art. 143 alin. (2) lit. a) – c) din Codul fiscal nu are obligatia de a emite facturi conform art. 155 din Codul fiscal pentru avansurile incasate.
Emiterea facturii nu este insa interzisa, fiind optiunea persoanei impozabile de a factura operatiunile efectuate. In situatia in care factura este emisa, aceasta trebuie sa contina cel putin informatiile obligatorii prevazute la art. 155 din Codul fiscal.
In situatia in care persoana impozabila opteaza pentru facturarea avansurilor acestea se raporteaza corespunzator in Decontul de TVA si in Declaratia - 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare". In declaratia 390 la rubrica de Livrari intracomunitare de bunuri se inscrie suma totala a livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de la plata taxei in conditiile art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal, pe fiecare cumparator, pentru care exigibilitatea taxei ia nastere in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile pentru incasari de avansuri pentru livrari intracomunitare de bunuri, scutite.
Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI