Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Preturi de transfer costuri intre societatile din grup. Ce tratament fiscal se aplica?

Data actualizarii: 05 Februarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Preturi de transfercosturisocietatigrupmarjafactura de plataD 390

In analiza de mai jos, facem referire la o societate comerciale care transfera si aplica metoda marjei nete, iar ca atare primeste o facture de plata catre societatea-mama din strainatate pentru a ajusta marja in functie de valoarea medie estimate.

In Dosarul Transfer pricing doar pentru vanzarea de produse se aplica metoda marjei nete.

Se declara aceasta factura in D 390 (intra in sfera TVA)?

Daca aceasta facture e interpretata ca fiind o ajustare a preturilor bunurilor - atunci consideram ca ar trebui declarata. In cazul in care consideram factura doar o factura de reglare - atunci nu intra.

Asa cum ati precizat si dvs., in situatia in care partenerul extern a emis o factura pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA aferenta bunurilor livrate in cursului anului 2014, valoarea operatiunii se raporteaza, cu semnul minus, atat prin decontul de TVA cod 300 cat si prin declaratia cod 390 VIES.

In cazul operatiunilor cu bunuri, partenerii externi emit fie documentul "credit note", daca are loc o diminuare a valorii bunurilor livrate sau un "debit note", daca are loc o crestere a valorii bunurilor livrate intr-o anumita perioada.

De regula, la sfarsit de an, societatea mama emite facturi pentru realocarea cheltuielilor administrative si de coordonarea a societatilor din grup, in functie de un anumit criteriu stabilit. De exemplu, cel mai uzual criteriu in cazul preturilor de transfer este  valoarea vanzarilor de bunuri realizata de catre fiecare membru din grup. In functie de acest criteriu, la sfarsit de an, are loc o redistribuire a cheltuielilor efective ale societatii mama. In acest caz, din punctul de vedere al TVA, regularizarea operatiunii  de repartizare a cheltuielilor efectiv inregistrate la sfarsit de an fata de cheltuielile estimate facturate pe parcursul anului si facturarea sumei rezultate din calcul, este tratata drept o  prestare de servicii efectuate de catre societatea mama in beneficiul fiecarei societati din grup. Acest serviciu se supune  impozitarii in Romania  prin aplicarea regimului de taxare inversa deoarece sunt aplicabile prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal.

Conform acestei reguli, locul prestarii serviciului se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului respectiv. Operatiunea este considerata o achizitie intracomunitara de servicii daca societatea mama este stabilita pe teritoriul comunitar. Valoarea acestei achizitii se raporteaza atat prin decontul de TVA la randul 7 si 20, cu report la randul 7.1 si 20.1 cat si prin declaratia informativa cod 390 VIES, cu simbolul S.
 
        Practic, orice operatiune economica se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 si declaratia informativa numai daca este de natura unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii deoarece se considera ca face parte din categoria operatiunilor impozabile din punctul de vedere al TVA. In acest context, am in vedere prevederile art. 126 alin. (1) din Codul fiscal. Astfel, pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, orice operatiune  trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele  patru conditii reglementate prin  articolul 126, alin. (1):

-    operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o  prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
-    locul de livrare a bunurilor sau de  prestare a serviciilor sa fie considerat  in Romania,  conform articolului 132 sau 133;


-    livrarea bunurilor sau prestarea serviciului  sa fie realizata de o  persoana impozabila care  actioneaza ca atare;
-    livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie  rezultatul desfasurarii unei activitati economice ;

    De asemenea, trebuie luate in considerare si  prevederile  pct.  2 alin. (1) din normele metodologice de aplicarea ale articolului 126 alin. (1) din Codul fiscal, prin care se reglementeaza faptul ca  operatiunea nu este impozabila in Romania daca cel putin una din cele patru conditii nu este indeplinita.
 
     Pentru ca operatiunea sa fie considerata reala, este recomandabil ca pe factura emisa sa se inscrie numarul contractului incheiat intre cei doi parteneri, de exemplu contractul de management si administrare, iar suma din factura sa fie justificata pe baza de calcule atasate.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 

 

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X