de Gabriela Dita, valabil la 12-Mai-2010
Intrebare: Se poate desfasura activitate independenta liberala (factura) pe perioada concediului postnatal catre alti contractori decat catre angajatorul la care ai contract de munca si la care duci la plata concediul medical postnatal?
Raspuns: Concediul de maternitate se acorda asiguratei insarcinate inainte si dupa nastere, in scopul asigurarii bunei evolutii a starii de sanatate a mamei si a copilului, obiectivul acordarii fiind acela al evitarii depunerii efortului prin activitatea desfasurata zi de zi.
In conformitate cu prevederile art. 31 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, introdus prin OUG 36/2010, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele prevazute la art. 1 trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de prezenta ordonanta de urgenta;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
c) sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Asadar, una din conditiile necesare pentru a beneficia de concediu si indemnizatia de maternitate este ca asigurata sa fie prezenta la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a ordonantei de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit art. 19 alin. (1) din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, PFA isi desfasoara activitatea folosind in principal forta de munca si aptitudinile sale profesionale.
Asa fiind, in perioada concediului de maternitate, asigurata nu poate sa desfasoare activitati in calitate de persoana fizica autorizata, intrucat aceste activitati sunt desfasurate prin forta sa de munca si aptitudinile sale profesionale. Or, scopul concediului de maternitate, de evitare a depunerii efortului, nu poate fi atins prin desfasurarea de activitati in calitate de persoana fizica autorizata intrucat aceste activitati, asa cum am aratat, sunt desfasurate prin forta sa de munca si aptitudinile sale profesionale.