In analiza de mai jos, discutam despre incheierea unui contract de intermediere cu o persoana fizica in vederea identificarii, abordarii si negocierii cu potentialii clienti interesati sa incheie contracte de prestari servicii de colectare, transport. Durata de desfasurare a contractului este de 2 luni. Vom vedea daca acest contract trebuie declarat la ANAF, daca persoana fizica trebuie sa se inregistreze fiscal si daca este un venit cu retinere la sursa. Vom vedea, in caz afirmativ, ce contributii se retin si cum/cand se declara.
Iata raspunsul specialistului:
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Contractul/conventia civila incheiata cu o persoana fizica pentru prestarea de servicii (inclusiv contractul de intermediere) nu se inregistreaza la organul fiscal, neexistand niciun text de lege care sa oblige la asa ceva (spre deosebire, spre exemplu, de contractele de inchiriere, care trebuie inregistrate la organul fiscal odata cu declaratia de venit estimat – art. 120 alin. 2 Cod fiscal si care capata caracter de titlu executoriu prin inregistrarea la organele fiscale - art. 1.798 Cod civil + OPANAF 1985/2012).
Din punct de vedere fiscal, veniturile obtinute ocazional de persoanele fizice in baza unor contracte de intermediere, fara ca aceste persoane sa fie autorizate si inregistrate fiscal sunt considerate drept "alte venituri", dupa cum reiese din prevederile art. 114 alin. 2 lit. g din Codul fiscal si pct. 34 alin. 2 din Normele metodologice de aplicare.
In acest caz, societatea platitoare are obligatia sa retina doar impozitul pe veniturile din alte surse de 16% la veniturile brute cuvenite, impozitul fiind final si urmand a fi achitat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut conform art. 115 din Codul fiscal. Impozitul se declara cu ajutorul formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat" pana la termenul de plata al impozitului si, informativ, prin formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit",pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat potrivit art. 132 din Codul fiscal.
Societatea platitoare de venit nu are obligatia retinerii la sursa a niciunei contributii sociale obligatorii pentru veniturile incadrate in categoria "alte surse".
Daca persoana fizica prestatoare da societatii platitoare o declaratie pe proprie raspundere din care reiese ca este inregistrata fiscal pentru desfasurarea de activitati de intermediere (ca PFA, II etc.), atunci societatea nu mai are obligatia retinerii la sursa a impozitului de 16%, dupa cum se prevede expres la art. 115 alin. 1^1 din Codul fiscal.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Examen Consultant Fiscal 2024
In privinta persoanei fizice, daca aceasta presteaza serviciile cu caracter de continuitate, atunci trebuie sa se autorizeze conform legislatiei in materie (OUG 44/2008) si sa se inregistreze fiscal, veniturile urmand a fi tratate ca venituri din activitati independente, cu toate consecintele fiscale de rigoare. Dar aceasta nu este problema societatii platitoare, avand in vedere natura si durata contractului de intermediere incheiat, ci a persoanei fizice, care poate obtine astfel de venituri cu caracter regulat prin contracte incheiate cu diversi beneficiari.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist