email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Explicatii contabile: Contributii sociale de plata pentru un avocat

avocatcontributii socialeCAS

de Gabriela Chirazof, valabil la 07-Aug-2010

Intrebare: Avem contract de prestari servicii cu un avocat. Din punctul de vedere al art. 7 din Codul Fiscal, activitatea lui este considerata dependenta.
Avocatul plateste CAS, asigurari de sanatate si impozit pe venit la Barou.
Cum se aplica prevederile art. 7 - pct. 2.2 in conditiile in care trebuie sa tinem seama de evitarea dublei impuneri (nu i se poate retine si pe stat contributiile si in acelasi timp acesta sa le plateasca si la barou).
Avand in vedere ca avocatul nu plateste la barou somajul i se poate retine doar aceasta contributie?

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.

Raspuns:

Art. 7 alin. (1) pct. 2 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, defineste  o serie de termeni astfel:
“2.activitate dependenta - orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare;


 
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a)beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b)in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c)beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d)platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e)platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
f)orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.
 
2.2. in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. in acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.”
 
In Monitorul Oficial, Partea I nr. 542 din 3 august 2010 a fost publicata HG 791/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, precum si pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale.
 
Potrivit acestor Norme metodologice “O activitate poate fi reconsiderata, potrivit criteriilor prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia.”
 
Totodata, “Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal.”
 
Veniturile obtinute din exercitarea profesiei de avocat constituie venituri din profesii libere in conformitate cu dispozitiile art. 46 alin. (3) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Prin urmare, activitatea desfasurata de catre avocat in mod independent nu poate fi reconsiderata ca activitate dependenta.
 
Art. 1 din Anexa nr.2 - Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin HG 791/2010, defineste veniturile de natura profesionala astfel:
“(1) Prin sintagma venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, denumite in continuare venituri de natura profesionala, prevazuta la art. III alin. (1) din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, denumita in continuare ordonanta de urgenta, se intelege veniturile realizate de o persoana fizica din orice alte activitati decat activitatile definite ca dependente potrivit art. 7 alin. (1) pct. 2 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, activitati desfasurate de aceasta persoana in afara unei relatii de angajare.
(2) Nu constituie venituri de natura profesionala in interesul alin. (1) urmatoarele:
a) veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
b) veniturile din investitii;
c) veniturile din pensii;
d) veniturile din activitati agricole;
e) veniturile din premii si din jocuri de noroc;
f) veniturile din transferul proprietatilor imobiliare;
g) veniturile din alte surse, definite conform art. 78 alin. (1) lit. a)—d) si alin. (2) din Legea 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si veniturile realizate primite de persoanele fizice din vanzarea bunurilor in regim de consignatie.”
 
Prin urmare, veniturile obtinute din exercitarea profesiei de avocat ar putea fi incadrate in categoria veniturilor de natura profesionala, supuse regimului fiscal prevazut in art. III din OUG 58/2010, in lipsa art. 2 din aceeasi anexa care dispune ca “Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile art. III din ordonanta de urgenta. “
 
Avocatii au propriul sistem autonom de pensii si asigurari sociale, neintegrat sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, sistem administrat de Casa de Asigurari a Avocatilor, prin urmare daca aceste persoane sunt  asigurate in acest sistem privat nu au obligatiile stipulate la art. III din OUG 58/2010.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
avocatcontributii socialeCAS

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 09 August 2010


Votati articolul "Explicatii contabile: Contributii sociale de plata pentru un avocat":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Vanzarea unui mij fix sub valoarea ramasa neamortizata este nedeductibila ?

Intrebare: Am urmatoarea situatie:
Un autoturism are valoarea de intrare 128029,85 lei, valoarea amortizata 66682,21 si valoarea reziduala 61347,64 lei.
Se vinde autoturismul cu valoarea de 38035,21.
461 = % 38035.21
7583 30673.56
4427 7361.65

%= 2133 128029.85
2813 66682.21
6583 61347.64
Diferenta dintre ct.7583 si ct.6583 adica 30674.08 este chelt nedeductibila la care se calculeaza 16% si 24% ? Multumesc anticipat.

Raspuns: Pentru diferenta de valoare ramasa neamortizata in urma vanzarii inregistrata pe cheltuiala si venit...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 09 August 2010 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X