email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nimic de la BNR? Din toate tarile, doar Romania nu vorbeste despre taxarea bancilor

bancifinanciartaxe
Bancile au intrat in vizorul guvernelor din mai multe tari central si est-europene care se gandesc sa le taxeze suplimentar, doar in Romania discutiile oficiale pe marginea acestui subiect fiind evitate pana in prezent.

Ratiunea de la care s-a pornit in cele mai multe cazuri a fost aceea ca bancile care au beneficiat in ultimii doi ani de sprijin financiar din partea statului trebuie sa contribuie acum la refacerea economica a tarilor respective.

Cum in Romania nu a fost nevoie ca statul sa intervina pentru salvarea vreunei banci, taxarea suplimentara a institutiilor financiare nu are acelasi fundament.
 
Exista insa voci care sutin contrariul. "Bancile au beneficiat direct de resursele din economie, din societate si este necesar ca acestea sa aiba un comportament etic, sa fie responsabile din punct de vedere social si sa ajute la relansarea economica a comunitatii din care fac parte, inclusiv prin suportarea unor costuri suplimentare", sustine profesorul de finante Dan Armeanu de la Academia de Studii Economice.

Pana acum doar Ungaria a adoptat proiectul de lege privind taxarea suplimentara a bancilor, in timp ce in Polonia si Austria proiectul se afla in stadiul de propunere a primului-ministru.

Romania este singura tara din regiune in care autoritatile au evitat discutiile oficiale pe tema impozitarii suplimentare a bancilor, in timp ce in Ungaria, Austria si Polonia propunerile pe marginea acestui subiect se afla in diferite stadii de implementare, iar in Cehia si Slovacia au existat initiative similare care au fost respinse in cele din urma.
Pe plan local discutiile privind introducerea unei taxe speciale platita de banci au fost firave si s-au purtat doar la nivel informal, dar economistii apreciaza ca o asemenea masura nici nu ar fi tocmai potrivita intr-o perioada in care institutiile de credit incep sa inregistreze pierderi tot mai mari.

"Ca idee suna interesant, dar in momentul de fata nu cred ca ne putem permite sa facem acest lucru. Ar fi o situatie sensibila pentru banci, mai ales ca multe dintre ele vor avea probabil pierderi la sfarsitul anului. In plus, daca vor fi nevoite sa plateasca o noua taxa, bancile ar putea avea probleme sa aduca capital suplimentar", comenteaza analistul financiar Dragos Cabat.

Sursa: MEDIAFAX.RO

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bancifinanciartaxe


Data aparitiei: 23 Septembrie 2010

Votati articolul "Nimic de la BNR? Din toate tarile, doar Romania nu vorbeste despre taxarea bancilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X