Vom analiza astazi cazul unei societati comerciale cu clienti neincasati din anul 2008. Sumele nu vor fi incasate niciodata si reprezinta servicii efectuate pentru suma contractata. Facturile au fost acceptate in momentul emiterii si decontate partial. Creantele respective nu sunt recunoscute de clienti, insa societatea detine extrasul extras de cont. Vom vedea astfel care sunt consecintele in cazul in care creantele respective nu vor fi scoase din evidenta si nici nu se va constitui provizion.
Solutia consultantului:
Pentru a formula un raspuns la intrebarea d-voastra facem apel la urmatoarele reglementari contabile:
- prevederile art. 6 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, potrivit carora orice operatiune economico-financiara efectuata trebuie inregistrata intr-un document justificativ care, la randul lui se inscrie in evidenta contabila proprie. Sunt responsabile de inregistrarea documentelor justificative atat persoanele care le-au intocmit, vizat si aprobat cat si acelea care le-au inregistrat;
- prevederile art. 14 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, conform carora creantele si datoriile se inregistreaza la valoarea nominala;

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2023 varianta tiparita
- prevederile OMFP 2861 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, pct. 28 care reglementeaza obligativitatea verificarii si confirmarii creantelor si datoriilor pe baza punctajelor periodice;
- dispozitiile OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Uniunii Europene, cu modificarile ulterioare, Capitolul II, pct. 11, care prevad ca situatiile financiare anuale trebuie sa ofere o imagine fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare, profitului sau pierderii;
- prevederile pct. 189 din OMFP 3055/2009 , cu modificarile ulterioare, care stabilesc ca atunci cand se constata ca sunt probleme de respectare a clauzelor contractuale, la intocmirea situatiilor financiare anuale se inregistreaza ajustari pentru deprecierea creantelor. In situatiile financiare creantele se prezinta la valoarea lor probabila de incasare. Atunci cand este cazul, creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate, inclusiv TVA aferenta.
Cheltuielile privind ajustarile sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal, dar, potrivit principiului prudentei trebuie sa se tina cont de deprecierea clientului, indiferent daca rezultatul exercitiului este influentat in sensul reducerii profitului contabil.
Situatiile financiare anuale trebuie publicate. Ele se adreseaza, in principal, asociatilor, angajatilor, potentialilor investitori, furnizorilor (in ceea ce priveste lichiditatea societatii, solvabilitatea, rentabilitatea etc ) si clientilor societatii (cu privire la continuitatea activitatii acesteia).
Pozitia financiara a societatii, asa cum rezulta din continutul situatiilor financiare, presupune si prezentarea structurii activelor si datoriilor.
Intocmirea situatiilor financiare are la baza aplicarea cu buna credinta a regulilor si procedurilor contabile, in functie de cunoasterea pe care responsabilii conturilor trebuie sa o aiba despre realitatea si importanta operatiilor, evenimentelor si situatiilor din intreprindere.
In ceea ce priveste intrebarea d-voastra consideram ca atunci cand se dovedeste ca o creanta nu poate fi incasata (datorita faptului ca aceasta nu a fost recunoscuta de clientul respectiv, din motive justificate) trebuie sa se inregistreze fie o depreciere a acesteia fie o scoatere din evidenta a clientilor pentru valoarea care nu va fi incasata.
In situatiile financiare creantele vor fi astfel prezentate la valoarea reala, adica la valoarea initiala mai putin ajustarea de valoare. Prin inregistrarea in anul 2008 a unor venituri si a unui profit distribuibil mai mari a rezultat o stare de fapt care trebuie pusa in situatia reala. In caz contrar, pot fi aplicate si prevederile art. 41 lit. h), pct. 3 din Legea contabilitatii si cele ale Titlului VIII "Contraventii si infractiuni" din Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare.