Intrebare:
Avand in vedere prevederile Codului fiscal si a OMFP 3055/2009 este corect acest model de factura prin care se acorda o reducere la data emiterii facturii si o gratuitate promotionala?
ex.model factura
denumire cantitate pret unitar %reducere valoare neta
art.X 3buc (100) -20%

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
80 240
art.Y 5buc (200 ) -25%
150 750
art.z 4buc (300)
300 120
si o gratuitate (promotionala) acordata?
art.Z 10buc (30) 100%
0 0
total net 1110
24% TVA 266.40
TOTAL 1376.40
Este obligatoriu sa apara in factura valoarea absoluta a reducerii?
Raspuns:
In conformitate cu prevederile pct. 51 alin. 3 si 4 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura ajusteaza direct costul de achizitie al bunurilor, urmand a fi evidentiate distinct in contabilitate numai reducerile comerciale primite, respectiv acordate ulterior facturarii. In acelasi sens, pct. 254 din Reglementari prevede ca suma veniturilor rezultate dintr-o tranzactie este determinata in baza acordului intre vanzator si cumparator, tinand cont de suma oricaror reduceri comerciale.
In acelasi timp, potrivit art. 137 alin. 3 lit. a din Codul fiscal baza de impozitare a TVA nu cuprinde reducerile comerciale si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei.
In consecinta, daca reducerile comerciale sunt acordate la momentul livrarii bunurilor nu este obligatoriu ca aceste reduceri sa fie evidentiate distinct in factura (in valoare unitara sau valoare absoluta) pentru ca nici nu trebuie evidentiate distinct in contabilitate si nici nu intra in baza de impozitare a TVA. Pentru considerente de natura comerciala sau care tin de organizarea contabilitatii proprii (descarcare gestiune, program informatic de gestiune sau contabilitate, procedura emiterii facturilor) se poate opta pentru reflectarea in factura a valorilor brute, a reducerilor comerciale si a valorilor nete sau, direct, a valorilor nete.
Numai atunci cand reducerile comerciale sunt acordate ulterior livrarii si facturarii bunurilor (ulterior exigibilitatii taxei), ele trebuie evidentiate distinct intr-o alta factura uletrioara (cel putin in valoare absoluta), astfel incat pe baza acesteia sa se procedeze la corectarea sumei veniturilor prin intermediul contului 709 "Reduceri comerciale acordate" si la ajustarea bazei de impozitare in conformitate cu prevederile art. 138 lit. c din Codul fiscal .
Referitor la bunurile acordate cu titlu promotional (gratuit), acestea nu trebuie evidentiate in factura, ci intr-un aviz de insotire, asa cum rezulta si din Normele specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.