Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Sfatul expertului Robert Gearba: Deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile si diferentele de curs valutar la calculul impozitului pe profit

Data aparitiei: 09 Noiembrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
robert gearbacheltuielile cu dobanzilecodul fiscalcurs valutarimpozitul pe profit

Pentru a determina deductibilitatea cheltuielilor cu dobanzile si diferentele de curs valutar la calculul impozitului pe profit, trebuie sa aplicati prevederile articolului 23 al Legii 571/2003 (Codul Fiscal).

Cheltuieli cu dobanzile integral deductibile

In conformitate cu acest articol, sunt integral deductibile dobanzile generate de urmatoarele imprumuturi:

  •  imprumuturile obtinute de la institutiile de credit romane sau straine;
  •  imprumuturile obtinute de la institutiile financiare nebancare (de exemplu, dobandirea unor active in regim de leasing financiar);
  •  imprumuturile garantate de stat;
  •  imprumuturile obtinute de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii;
  •  imprumuturile obtinute de la banci internationale de dezvoltare si organizatii similare; si
  •  obligatiunile admise la tranzactionare pe o piata reglementata.

Si cheltuielile cu dobanzile generate de alte imprumuturi decat cele de mai sus pot fi integral deductibile la calculul impozitului pe profit, dar doar daca Gradul de Indatorare a Capitalului este intre 0 si 3 (vedeti in continuare).

Atentie! Cheltuielile cu pierderea neta din diferentele de curs valutar sunt doar cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea Gradului de Indatorare a Capitalului. Celelalte cheltuieli din aceasta categorie (de exemplu cele generate de furnizorii sau imobilizarile in valuta) sunt considerate deductibile, fara a mai aplica limitarile prezentate in continuare.

Cheltuieli cu dobanzile partial deductibile

Pentru determinare deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile, altele decat cele de mai sus, va trebui sa procedati astfel:

Pasul 1 - Ajustarea in functie de valoarea dobanzii

Prima operatiune pe care trebuie sa o faceti este sa determinati daca dobanzile la  imprumuturile obtinute de la alte entitati decat cele mentionate mai sus, sunt mai mari sau mai mici decat limitele legale.

Astfel, cheltuielile cu dobanzile sunt deductibile limitat dupa cum urmeaza:

  • pentru imprumuturile in valuta, rata dobanzii este de maxim 6%; incepand cu 01.01.2016, aceasta va fi de maxim 4%;
  • pentru imprumuturile in lei, nivelul maxim este cel al ratei dobanzii de referinta a BNR, aferenta ultimei luni din trimestrul in care se determina impozitul pe profit (in prezent, 1,75%).

Limitele de mai sus se aplica separat pentru fiecare imprumut contractat de firma dvs. si nu cumulat. Valoarea cheltuielilor cu dobanda care depaseste nivelul de deductibilitatea permis in aceasta etapa este considerata nedeductibila si nu mai este luata in considerare in perioadele urmatoare.
 


Pasul 2 - Calculul gradului de indatorare

Pentru stabilirea deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile este necesar sa calculati Gradului de Indatorare a Capitalului, dupa ce ati aplicat limita de deductibilitatea de la etapa anterioara.

Gradul de Indatorare a Capitalului se determina ca raport intre media capitalului imprumutat si media capitalului propriu, tinandu-se cont de valorile existente la inceputul anului si la sfarsitul perioadei (trimestru/an) pentru care se determina impozitul pe profit.

Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale. In valoarea capitalului imprumutat nu se includ imprumuturile prezentate in prima parte a materialului, pentru care cheltuielile cu dobanda sunt deductibile integral. Dar, el include si imprumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, daca exista prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curenta, insumata cu perioadele de rambursare anterioare ale imprumuturilor pe care le prelungesc, depaseste un an.

Capitalul propriu cuprinde capitalul social, rezervele legale, rezervele din reevaluare, alte rezerve, rezultatul nedistribuit, rezultatul exercitiului si alte elemente de capital propriu constituite de firma dvs.

Atentie! Rezultatul exercitiului financiar luat in calcul la determinarea capitalului propriu pentru sfarsitul perioadei este cel inregistrat inainte de calculul impozitului pe profit

Pasul 3 – Analiza deductibilitatii in functie de Gradul de Indatorare a Capitalului

In functie de Gradul de Indatorare a Capitalului, cheltuielile cu dobanzile ºi cu pierderea netă din diferenÅ£ele de curs valutar pot fi:
- integral deductibile, daca GIC este intre 0 si 3,
- daca GIC este negativ sau mai mare de 3, ele sunt nedeductibile in perioada curenta. Acestea se reporteaza in perioadele urmatoare, devenind subiect al limitarii in perioada in care se reporteaza, pana la deductibilitatea lor integrala.

Nu uitati! Cheltuielile cu pierderea neta din diferentele de curs valutar sunt cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea Gradului de Indatorare a Capitalului.




Auditor, Expert Contabil Mondo Conta Consult
Membru CECCAR & INPACT International
www.mondoconta.ro

Coautor "Consilier Management Financiar" (editura Rentrop&Straton)
Coautor "Manualul Specialistului in Fiscalitate" (editura Irecson)

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X