Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Incredibil: Ziua in care romanii l-au sechestrat pe Ministrul de Finante

Data actualizarii: 14 Octombrie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
finantefiscprotest

>>Pentru a afla cele mai noi informatii descarcati programul Alerter de Aici<<

Cateva sute de functionari din Ministerul Finantelor Publice au declansat miercuri un protest spontan si s-au strans in holul principal de la intrarea in institutie, nemultumiti ca nu au primit sporurile salariale. Si angajatii unor Directii de Finante din tara au declansat proteste spontane, in semn de solidaritate fata de colegii din Bucuresti.

SI ASTAZI SUNT BLOCATE FINANTELE DIN 10 JUDETE.
CITESTE DETALII AICI

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat ca angajatii Ministerului Finantelor pot primi stimulente doar daca este atinsa tinta de venituri bugetare, insa dupa primele sase luni sumele colectate au fost sub planul de incasari.

"Potrivit Codului de Procedura Penala, stimulentele se acorda daca se depaseste planul de incasari, atunci cand se incaseaza sume suplimentare, atunci cand scade evaziunea. Din datele pe care le am, in primul semestru avem un grad de realizare a planului de venituri de 97%, dar aproximativ 28% din acest 97% nu sunt incasarile noastre, sunt incasari provenite de la alte institutii. Nu putem sa constituim stimulente cu bani de la alte institutii", a spus Blejnar.

In Minister, angajatii Ministerului de Finante au urcat pe holul de la primul etaj al institutiei, unde se afla cabinetul ministrului Gheorghe Ialomitianu.

Salariatii din sediul central al Ministerului Finantelor, dar si din Agentia Nationala de Administrare Fiscala reclama ca dupa eliminarea sporurilor veniturile lor au scazut drastic, dupa ce anterior salariile de baza le-au fost reduse cu 25%.

"Uitati-va, sa vada toata lumea cu ce salarii traim. Salarii nesimtite?! Nu poti sa traiesti cu 4-5 milioane de lei (vechi -n.r.). Am 20 de ani de munca in Ministerul Finantelor. Directorii nostri cu raspundere au 19 milioane de lei (vechi - n.r.). Ne spune lumea ca avem salarii nesimtite? Nesimtiti sunt cei care afirma asa ceva!", a declarat pentru MEDIAFAX unul dintre participantii la protest, care avea in mana fluturasul de salariu.

Cateva zeci de protestatari au intrat intr-o sala de intalniri din cadrul ministerului unde au prezentat nemultumirile pe un ton vehement secretarilor de stat Gheorghe Gherghina si Bogdan Dragoi, precum si presedintelui ANAF, Sorin Blejnar.

Blejnar a recomandat protestatarilor sa nu fie prezenti la discutii si reprezentantii mass-media , dar salariatii au refuzat, argumentand ca o parte din vina revine presei si ar fi mai bine ca ziaristii sa ramana in sala si sa afle adevarul.

"Auziti ce spun oamenii din sindicate si angajatii, ca dumneavostra ati manipulat (presa - n.r.) (...) Dumneavoastra, din presa, aveti o parte din vina la faptul ca acesti oameni sunt neplatiti. La Antena 3, de exemplu, am auzit urmatoarea fraza: Cei de la Ministerul Finantelor au trecut mai usor peste scaderea de 25%, pentru ca au avut salarii nesimtite", a afirmat Blejnar.

Ziaristii l-au intrebat pe presedintele ANAF daca apreciaza ca are la randul sau vreo vina pentru aceasta situatie.

"Pe partea mea, cred ca voi rezolva problema, omenii o sa-si primeasca banii pentru ce au lucrat", a raspuns Blejnar.

Angajatii MFP si ANAF protesteaza pentru ca nu au mai primit sporurile de doua luni.

Intalnirea dintre angajati si oficialii ministerului s-a terminat in scurt timp, fara ca partile sa ajunga la o intelegere, iar salariatii au continuat protestul, strigand printre altele: "hotii, hotii" si "banii, banii".

Protest spontan si la Directia Finantelor Timis

Peste 200 de angajati ai Directiei Finantelor Publice Timis au declansat, miercuri, un protest spontan, in sediul institutiei, acestia fiind nemultumiti de reducerea salariilor.

Cei peste 200 de angajati ai Directiei Finantelor Publice Timis au oprit lucrul la ora 14.00 si s-au adunat in holul de la intrarea in institutie.

Liderul sindicatului din cadrul Directiei Finantelor Publice Timis, Adrian Gavruta, a declarat ca protestul este unul spontan, cauzat de reducerea salariilor angajatilor Agentiei Nationale de Administratie Fiscala si structurilor subordonate.

Totodata, potrivit sursei citate, protestul a fost declansat in semn de solidaritate cu angajatii Ministerului Finantelor de la Bucuresti.

Protest spontan al angajatilor din Finante, si la Constanta

Peste o suta de salariati ai Directiei Judetene a Finantelor Publice (DJFP) Constanta au oprit lucrul, miercuri la pranz, si au iesit in curtea institutiei, intr-un protest spontan declansat fata de reducerile salariale si de pierderea stimulentelor.

Protestatarii spun ca au decis intreruperea lucrului dupa ce au auzit despre actiunea colegilor lor din Bucuresti si din alte judete ale tarii, astfel ca, miercuri, in jurul orei 13.00, au iesit in curtea DJFP Constanta.

Proteste similare se inregistreaza si la sediul Administratiei Finantelor Publice, de pe bulevardul Mamaia, precum si la Trezoreria Constanta, o parte din angajatii acestei institutii mergand sa se alature colegilor lor de la DJFP Constanta.

Si angajatii Directiei Finantelor Publice Alba protesteaza

Angajatii Directiei Finantelor Publice Alba si ai celor 11 administratii financiare din judet au intrerupt, miercuri, lucrul si s-au adunat in fata institutiilor, protestand fata de diminuarea salariilor.

Protestatarii, angajati ai Directiei Finantelor Publice Alba si ai celor 11 administratii financiare din orasele din judet, s-au adunat in fata sediilor institutiilor, organizand un protest spontan, prin care solicita sa se renunte la reducerea de 25 la suta a salariilor, sa li se plateasca in continuare stimulentele si sa se elimine incompatibilitatile pe care le au functionarii publici.

In toate cele 12 institutii functionarii si-au intrerupt activitatea, chiar si cea cu publicul.

La Alba Iulia, aproximativ o suta de functionari au protestat in fata Directiei Finantelor Publice Alba, unii dintre ei avand fluiere si sirene, manifestandu-se zgomotos si blocand accesul in institutie.

Protest spontan al angajatilor din Finante, si la Iasi

Angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi au intrerupt activitatea, in jurul orei 14.00, aproximativ 200 de salariati fiind adunati in holul de la parterul institutiei.

"S-a intrerupt si la noi activitatea. Acum se aduna oamenii. Sunt deja 200 de salariati in holul de la parterul institutii. Nu am putut iesi afara, din cauza sarbatorilor Iasiului, langa cladirea institutiei fiind organizate mai multe actiuni. Se scandeaza «Hotii», sunt aceleasi lozinci auzite si la Bucuresti. E un gest de solidaritate cu colegii nostri de la Ministerul Finantelor. Si noi suntem in aceeasi situatie cu colegii din Capitala", a declarat Maria Taran, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finatelor Publice din Iasi.

Ea a spus ca oamenii sunt extrem de suparati si revoltati, din cauza deciziei de a nu mai primi stimulentele financiare.

SI ASTAZI SUNT BLOCATE FINANTELE DIN 10 JUDETE.
CITESTE DETALII AICI



Activitatea la Finantele Publice Buzau, blocata de un protest spontan

Activitatea in Directia Generala a Finantelor Publice Buzau este blocata, miercuri, dupa ce angajatii institutiei au declansat un protest spontan, actiuni similare fiind organizate in toate administratiile financiare din judet.

Potrivit liderului de sindicat al finantistilor buzoieni, Adrian Radu, peste o suta de angajati ai Directiei de Finante Buzau au aderat, miercuri, la protestul spontan, din cauza reducerilor salariale si a saraciei in care sunt condamnati sa traiasca.

Protest spontan si la Directia Finantelor Cluj

Peste 200 de angajati ai Directiei Finantelor Publice Cluj au declansat, miercuri, un protest spontan si au intrerupt lucrul, adunandu-se in curtea institutiei.

Liderul sindicatului Sed Lex Cluj, Ilie Rostogol, a declarat ca protestul este unul de solidaritate cu angajatii de la Ministerul Finantelor de la Bucuresti.

 

Si la Brasov angajatii Finantelor Publice au iesit in fata institutiei

Aproximativ 300 de angajati din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Brasov au iesit in fata institutiei, miercuri, in jurul orei 14.00, fiind nemultumiti de masurile luate de Ministerul Finantelor privind diminuarile salariale.

Protestul este unul pasnic, iar oamenii nu scandeaza. Potrivit liderului de sindicat al Sindicatului Finante Publice Fedlex din DGFP Brasov, Stefan Nicolae, protestul este unul spontan, angajatii brasoveni alaturandu-se colegilor lor din Bucuresti.

Protest spontan al angajatilor din DGFP Suceava, cei din Botosani sustin protestele

O parte dintre angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice Suceava au intrerupt activitatea, in jurul orei 14.30, peste 60 de salariati fiind adunati in holul de la intrarea in institutie, iar sindicatul DGFP Botosani anunta ca sustine protestele din MFP.

Salariatii protesteaza in liniste si intentioneaza sa iasa in fata institutiei.

Si sindicatul salariatilor din DGFP Botosani sustine revendicarile initiate de angajati din Ministerul Finantelor Publice si ANAF.

Sindicatul din DGFP Botosani a intocmit o scrisoare prin care sustin actiunea spontana a angajatilor din MFP.

Liderul sindical Andrei Paramanov arata in scrisoare ca liderii vor merge luni la Bucuresti urmand sa stabileasca daca se va intra in greva daca nu li se solutioneaza revendicarile.

Si la Directia Judeteana de Finante Publice Hunedoara angajatii au intrerupt lucrul

Peste 500 de angajati ai Directiei Judetene de Finante Publice Hunedoara si-au intrerupt, miercuri, activitatea, acestia cerand acordarea drepturilor salariale care nu le-au mai fost date in ultimele doua luni.

Peste o suta de angajati ai Administratiei Financiare din Deva protesteaza in fata institutiei, in timp ce colegii lor de la administratiile din judet au incetat lucrul si au iesit pe holurile institutiilor, protestul lor fiind unul spontan.

Angajati ai Administratiei Finantelor Publice Arad au declansat un protest spontan

Aproximativ 60 de angajati ai Administratiei Finantelor Publice Arad au declansat, miercuri, un protest spontan, oprind lucrul pentru 30 de minute.

Angajatii s-au adunat, la ora 15.00, in holul institutiei, oprind programul cu publicul si celelalte activitati.

Liderul sindical Ionica Trifa a declarat ca angajatii au dorit in acest fel sa se solidarizeze cu angajatii din celelalte administratii financiare din tara, sustinand toate revendicarile formulate la nivel national.

Greva spontana si la Directia Finantelor Publice Satu Mare

Aproximativ 250 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Satu Mare au declansat, miercuri dupa-amiaza, un protest spontan, iesind in fata institutiei in semn de solidaritate cu colegii lor din Bucuresti si din alte orase.

Angajatii de la DGFP Satu Mare au iesit in fata institutiei in jurul orei 15.00, protestul fiind programat sa dureze aproximativ jumatate de ora.

Liderul sindicatului din cadrul DGFP Satu Mare, Darius Filip, a declarat ca in acelasi timp au declansat un protest spontan si angajatii administratiilor financiare din orasele Carei, Negresti Oas si Tasnad.

Protest spontan si la Directia Finantelor Publice Prahova

Angajatii DGFP Prahova au iesit in strada, miercuri, in jurul orei 14,15, in semn de solidaritate cu colegii lor din Ministerul Finantelor Publice. Angajatii DGFP Prahova nu scandeaza, ci doar stau pe trotuarul din fata sediului institutiei.

Liderul de sindicat din cadrul DGFP Prahova, Aurel Fanica, a afirmat ca nu si-a mai putut convinge colegii sa ramana in birouri, ca in acesta perioada strangea semnaturi pentru declansarea grevei generale pe termen nelimitat si ca peste 80 la suta dintre angajatii directiei au semnat in favoarea declansarii actiunii de protest.

Protest spontan si al angajatilor Directiei Finantelor Publice Mures

Aproximativ o suta de angajati de la toate compartimentele Directiei Finantelor Publice Mures - de la Trezorerie, Administrarea Veniturilor si Control - au iesit pe scarile institutiei si in fata cladirii, protestul fiind unul spontan.

Potrivit directorului Directiei Finantelor Publice Mures, Denes Iren, protestatarii l-au anuntat ca se solidarizeaza cu actiunea colegilor lor din Ministerul de Finante si au aceleasi revendicari.

Sute de angajati de la Finante din Galati, Giurgiu si Pitesti s-au raliat protestului spontan

Sute de angajati ai Directiilor de Finante Galati, Giurgiu si Pitesti au oprit lucrul, miercuri dupa-amiaza, si s-au raliat protestului spontan declansat de majoritatea angajatii din sistem, unii dintre acestia iesind in fata sediilor institutiilor.

Cei aproximativ 200 de salariati de la Directiei Generale a Finantelor Publice Galati au declansat, miercuri, dupa ora 14:00, un protest spontan, oprind lucrul., o parte dintre acestia iesind in afara sediului institutiei.

Protestatarii sunt nemultumiti ca au primit salariile pentru luna trecuta diminuate si fara sporuri si sustin ca vor relua lucrul atunci cand se va reveni asupra deciziei care a dus la diminuarea veniturilor lor.

Participatii la actiunea spontana nu scandeaza lozinci, iar protestul se desfasoara fara incidente.

SI ASTAZI SUNT BLOCATE FINANTELE DIN 10 JUDETE.
CITESTE DETALII AICI

Angajati ai Directiei de Finante Dambovita protesteaza in fata institutiei

Peste o suta de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Dambovita au iesit, miercuri, in fata institutiei, raliindu-se protestului spontan declansat de majoritatea colegilor lor din tara.

Protestatarii scandeaza "Jos guvernul", "Jos hotii" si "Vrem salarii decente".

"Este o actiune spontana, aparuta dupa ce am vazut nemultumirile colegilor nostri din Bucuresti. Este o solidarizare cu acestia. Cu asemenea salarii nu se poate trai, iar daca nu se vor respecta obligatiile legale vom organiza si alte actiuni de protest", a declarat Maria Raduica, liderul Sed Lex Dambovita.

Protest spontan si la Directia de Finante Bacau

Cei aproximativ 300 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau au intrerupt lucrul, miercuri dupa-amiaza, solidarizandu-se cu angajatii din sistem.

Oamenii protesteaza pe holurile institutiei, nemultumiti de salariile mici.

Liderul de sindicat Iulian Cerbu a spus ca cel mai mic salariu in institutie a fost de 350 de lei, iar cel mai mare de 1.300 de lei.

Toti cei peste 300 de angajati ai Directiei Finantelor Bihor au oprit lucrul

Toti cei peste 300 de angajati ai Directiei Finantelor Publice Bihor si-au incetat activitatea, miercuri dupa-amiaza, protestand fata de faptul ca Ministerul Finantelor nu le-a platit de doua luni sporurile cuvenite.

Protestul a inceput in jurul orei 14.00, cand angajatii au iesit din birouri si au coborat in holul de la parter al institutiei.

Si angajatii Directiei de Finante Publice Harghita au declansat un protest spotan

Cei aproximativ 500 de sindicalisti din cadrul Directiei de Finante Publice Harghita au declansat, miercuri, un protest spontan, solidarizandu-se cu actiunea declansata de cei de la ministerul de resort.

La ora 15.45, angajatii din Harghita au incetat lucrul si au iesit in fata sediilor finantelor publice, protestand fata de taierile salariale drastice.

Ministrul Finantelor a discutat cu Boc despre situatia angajatilor

Premierul a avut o discutie cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, pe tema protestelor declansate de angajatii din institutie, dupa care s-a adresat tuturor ministrilor, in sedinta de guvern, cerandu-le sa respecte regulile stabilite de Executiv la acordarea stimulentelor salariale.

"Premierul s-a adresat tuturor ministrilor spunandu-le ca trebuie sa inteleaga foarte clar ca stimulentele se acorda doar pe criterii de performanta, atunci cand angajatul isi depaseste sarcinile de serviciu stabilite prin fisa postului, si nu in mod automat", au relatat sursele participante la sedinta de guvern.

Ministrul Finantelor s-a intors la minister in jurul orei 18.30, pentru a discuta cu protestatarii, fiind huiduit de catre angajatii care il asteptau in fata biroului.

Liderul "Sed Lex", Vasile Marica, ii organizeaza pe protestatari

Liderul "Sed Lex" Vasile Marica a sosit, miercuri seara, la Ministerul de Finante, pentru a discuta cu ministrul Gheorghe Ialomitianu in numele functionarilor pe care-i reprezinta si pentru a-i organiza pe protestatarii care si-au manifestat intentia de a ramane peste noapte in sediul institutiei.

Marica a sosit la minister putin inainte de ora 19.00 si i-a indemnat pe protestatari sa se organizeze, promitandu-le sprijin logistic in cazul in care doresc sa ramana peste noapte in cladire, in fata biroului ministrului de finante Gheorghe Ialomitianu.

Liderul sindical al functionarilor publici a intrat apoi, pentru cateva minute, in biroul ministrului, pentru a discuta cu acesta despre acordarea stimulentelor a caror intarziere a cauzat protestul spontan al angajatilor institutiei.

"Inauntru, ministrul spune ca nu vrea sa acorde aceste stimulente, chiar daca sta in pixul lui. (...) Noi va sprijinim. Ministrul nu vrea sa semneze, mi-a spus ca se dau stimulente clientelar", a anuntat Marica dupa intrevederea cu Ialomiteanu care a durat mai putin de cinci minute.

Marica a tinut apoi sa aminteasca si faptul ca banii de stimulente "s-au format conform legii si sunt din venituri suplimentare atrase la buget: din contrabanda, din evaziune", precizand din nou ca sumele exista dar ca ministrul, la indemnul premierului si al presedintelui, nu vrea sa cedeze, de teama ca un pas inapoi ar genera proteste si in randul altor categorii afectate de masurile de austeritate luate de Cabinet.

Contestat de cativa dintre protestatari, Marica le-a propus nemultumitilor sa le devina lider ad-hoc si chiar sa demisioneze din functia de la sindicat, pentru a nu se interpreta ca manifestatia este orchestrata sindical.

"Este forma de manifestare a voastra pe care noi o asteptam", a spus Marica.

El i-a intrebat apoi pe angajatii aflati pe holurile Ministerului de Finante daca doresc sa ramana acolo si in cursul noptii, acestia raspunzand, in majoritate, afirmativ. Liderul sindical i-a indemnat apoi sa se organizeze, pe motiv ca "orice turma trebuie sa aiba un cap", dand garantii ca se va ocupa ca acestia sa primeasca apa, mancare si ceai.

"Noi ne ocupam sa aducem apa minerala, mancare si ceai", a spus Marica, fara a preciza care este sursa de aprovizionare.

Marica i-a anuntat pe angajatii Ministerului de Finante adunati pe holurile institutiei ca in discutiile cu ministrul Ialomitianu a intervenit "un blocaj", astfel ca a trimis dupa apa si mancare pentru cei care nu vor pleca.

"Ministrul nu vrea sa semneze. Spune ca nu are puteri, ca... A intervenit un blocaj in discutii. Eu va rog sa nu plecati si va anunt ca am trimis deja dupa apa si sandwich-uri", i-a anuntat Marica pe protestatarii care il astepau sa iasa de la o noua runda de discutii cu ministrul de resort.


Ialomitianu a fugit


Intr-un final, Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a iesit din ministerul de resort, el reusind sa urce in masina, escortat de aproximativ zece civili, cativa dintre ei fiind ofiteri ai Jandarmeriei, in timp ce angajatii au ramas sa protesteze pe holurile institutiei.

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a revenit la sediul ministerului de resort, in noaptea de miercuri spre joi, in jurul orei 0.15, pentru a discuta cu angajatii care au ramas sa protesteze pe holurile institutiei.

Ialomitianu s-a intors

Ialomitianu a revenit dupa aproximativ doua ore de la parasirea sediului institutiei.

La intrarea in cladirea Ministerului de Finante, Ialomitianu a spus ca s-a intors sa discute cu oamenii si ca vor primi stimulente doar cei care vor combate evaziunea fiscala.

"Am venit sa continuam negocierile. Nu fug de negocieri pe principii de echitate si de legalitate", a spus Ialomitianu.

Ministrul a reluat ideea ca cine are performanta va fi bine platit.

"Vreau sa vad rezultatele, ca avem obligatia sa reducem evaziunea fiscala", a adaugat ministrul.

Fara stimulente

Liderul "Sed Lex", Vasile Marica, care a fost prezent la discutiile de la Ministerul de Finante cu Gheorghe Ialomitianu, a iesit dupa mai mult de o ora de la negocieri si le-a spus angajatilor care au ramas pe holurile institutiei ca nu s-a decis nimic.

"Ministrul s-a intors dar nu are nicio propunere, noi incercam sa-i spunem ca pana la legea salarizarii ar trebui sa acorde acesti bani care nu reprezinta o suma mare. Este vorba de 4,5 - 5 milioane de lei (vechi - n.r.) in medie pe individ. Incercam sa-i spunem ministrului ca in prezent sunt situatii critice in care oamenii au sase milioane de lei (vechi - n.r.) salariu si datorii de zece milioane la banca si vrem sa-l convingem sa deblocheze situatia pana la aparita legii salarizarii", a sustinut Marica.

SI ASTAZI SUNT BLOCATE FINANTELE DIN 10 JUDETE.
CITESTE DETALII AICI



Intrebat de ce ministrul refuza sa dea in continuare stimulentele care proveneau nu de la bugetul de stat, ci de la un fond de colectare a amenzilor, Marica a raspuns ca Ialomitianu a precizat ca nu se colecteaza 34%, ci doar 31%, astfel ca acesti bani nu mai pot fi dati.

>>Pentru a afla cele mai noi informatii descarcati programul Alerter de Aici<<






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X