Referitor la protestul transportatorilor, ANAF a facut cateva precizari despre prevederile legale in vigoare.
"Avand in vedere protestul transportatorilor si declaratiile reprezentantilor acestora, preluate in mass media, precizam urmatoarele: in data de 24 martie 2021 a avut loc, la sediul Ministerului Finantelor, o intalnire intre asociatiile patronale ale transportatorilor cu domnul ministru Alexandru Nazare si conducerea ANAF, subiectul acesteia fiind problematica privind tratamentul fiscal al diurnelor acordate in cazul detasarilor transnationale, problematica generata de reincadrarea acestora ca venituri de natura salariala, cu consecinta stabilirii de sume suplimentare privind impozitul pe venit si contributii sociale, in cadrul unor inspectii fiscale efectuate de organele de control fiscal din cadrul ANAF", potrivit unui comunicat al institutiei.
In comunicat se mai precizeaza ca, prin Ordinul comun al Ministerului Finantelor si Ministerului Muncii si Protectiei Sociale nr. 535/ 428/06.05.2021, a fost constituit grupul de lucru comun si al problematicii generate de reincadrarea diurnelor/indemnizatiilor de detasare/delegare ca venit de natura salariala, propuneri care sa vizeze atat perioadele anterioare cat si modul de abordare in viitor, propunerile formulate putand viza inclusiv modificari legislative.
"In virtutea rolului activ, pe parcursul celor cinci intalniri ale grupului de lucru, Ministerul Finantelor si ANAF au luat act de solicitarile asociatiilor profesionale din domeniul transportului rutier de marfuri, acestea fiind analizate in prezent, in mod obiectiv, din dorinta de a consolida o relatie corecta intre mediul de afaceri si organele fiscale. In exercitarea atributiilor si atingerea obiectivelor strategice, ANAF respecta prevederile legale in vigoare si actioneaza, permanent, cu buna credinta, respectand drepturile contribuabilului in fiecare procedura de administrare a creantelor fiscale", se mai arata in comunicatul ANAF.
Protestul soferilor de TIR a constat in circularea cu viteza redusa, vineri dupa-amiaza, pe cele mai importante artere din tara. Actiunea este un efect al controalelor ANAF, care considera ca diurna soferilor de camioane de la firmele romanesti trebuie impozitata.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari SAF-T Ghid de raportare corecta Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
„Dupa ce a fost lasata pe cont propriu de ani de zile si a dus greul economiei pe timpul pandemiei, industria transporturilor este hartuita de autoritatile de control fiscale, care au decis reincadrarea diurnelor acordate soferilor ca venituri de natura salariala si impozitarea acestora cu impozit pe venit si contributii sociale. Controalele se efectueaza, in cele mai multe cazuri, pe ultimii cinci ani, astfel ca valoarea deciziilor de impunere rezultate se ridica la cateva milioane de euro la firmele cu parcuri in jur de 100 de camioane, depasind cu mult