email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul fiscal in cazul unei microintreprinderi: sinteza principalelor aspecte

microintreprindericota de impozitarevenituri microintreprinderiinregistrare fiscalacota impozitare
In ceea ce priveste regimul fiscal aplicabil persoanelor juridice platitoare de impozit pe venit - microintreprinderi, sunt amintite mai multe aspecte care tin atat de activitatea din cadrul unei microintreprinderi, cat si de segmentul fiscal.

In cadrul legislativ, microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent o serie de conditii: realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in sectoarele jocurilor de noroc, consultantei si managementului, are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv, a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro, iar capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

De retinut ca toate microintreprinderile platitoare de impozit pe profit au posibilitatea de a alege plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor odata cu inceputul anului fiscal urmator, in cazul in care indeplinesc toate conditiile mentionate anterior la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent si doar daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

In acelasi timp, o persoana juridica romana nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pentru veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal daca in momentul inregistrarii la registrul comertului capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale si in termen de 60 de zile, inclusiv, de la data inregistrarii, angajeaza cel putin o persoana cu contract individual de munca.

Acest sistem de impunere nu se mai aplica in momentul in care oricare dintre aceste conditii nu mai este indeplinita. Microintreprinderile care in cursul unui an fiscal ating venituri mai mari de 100.000 euro vor avea obligatia de a calcula si de a plati impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita veniturilor, fiind incluse aici si veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai putea reveni la acest mod de impozitare in perioada urmatoare. Impozitul pe profit datorat se refera la diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

In ceea ce priveste numarul de angajati, se va avea in vedere numarul de persoane angajate cu contract individual de munca, potrivit dispozitiilor Codului Muncii, indiferent de durata timpului de munca, inscrise in statele de salarii si/sau in registrul general de evidenta a salariatilor. Se precizeaza ca analiza indeplinirii conditiei privind numarul de salariati include si contractele de munca suspendate.

In cazul persoanelor care au singur salariat care demisioneaza in cursul unei luni sau in cazul in care raportul de munca inceteaza ca urmare a pensionarii sau desfacerii contractului individual de munca in urma savarsirii unor acte care, potrivit legii, sunt sanctionate inclusiv prin acest mod, conditia privind numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul lunii urmatoare este angajat un alt salariat.

Microintreprinderile nou-infiintate care au optat pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal si care nu au angajat in termenul de 60 de zile de la data eliberarii certificatului de inregistrare sunt obligate sa plateasca impozit pe profit de la data inregistrarii acestora la registrul comertului. In ceea ce priveste incadrarea in conditia referitoare la nivelul veniturilor realizate in anul precedent, se iau in calcul aceleasi venituri care constituie baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor. In acest caz, cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea aceluiasi exercitiu financiar.

Acest sistem de impunere nu este insa accesibil persoanelor juridice care:

se organizeaza si functioneaza potrivit legilor speciale de organizare si functionare din domeniul bancar (societatile comerciale bancare, casele de schimb valutar, societatile de credit ipotecar, cooperativele de credit etc.);

se organizeaza si functioneaza potrivit legilor speciale de organizare si functionare din domeniul asigurarilor (in cazul societatilor de asigurare-reasigurare), al pietei de capital (precum bursele de valori sau de marfuri, societatile de servicii de investitii financiare, societatile de registru, societatile de depozitare), exceptie facand persoanele juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii (brokerii si agentii de asigurare);

desfasoara activitati in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului, incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management fiind realizata prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor;

au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de salariati.

In ceea ce priveste cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, aceasta este de 3% si se aplica asupra bazei impozabile constituita din veniturile din orice sursa din care se vor scadea, in mod obligatoriu, urmatoarele:

veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
veniturile din subventii de exploatare;
veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Cu privire la facilitatile fiscale, se precizeaza ca microintreprinderile care achizitioneaza case de marcat beneficiaza de deducerea valorii de achizitie a acestora din baza impozabila, potrivit documentului justificativ de achiztie, in trimestrul in care acestea au fost puse in functiune.

Declararea optiunii se refera la momentul in care persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea Declaratiei de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (formular 010) pana la data de 31 ianuarie, inclusiv, a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Toate persoanele juridice infiintate in cursul unui an fiscal prezinta obligativitatea de a inscrie optiunea in cererea de inregistrare la registrul comertului, aceasta fiind definitiva pentru anul fiscal respectiv. In cazul in care, in cursul unui an fiscal, oricare dintre conditiile impuse nu este indeplinita, microintreprinderea se obliga sa pastreze acelasi sistem de impozitare pentru anul fiscal respectiv, fara a mai avea posibilitatea de a beneficia in perioada urmatoare de acest sistem de impozitare chiar daca va indeplini ulterior conditiile legale pentru exercitarea optiunii.
Plata taxelor si a impozitelor aferente se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, iar declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor se depune pana la data de plata a impozitului.

In situatia in care exista o asociere fara personalitate juridica intre o microintreprindere si o persoana fizica, rezidenta sau nerezidenta, microintreprinderea va calcula si va retine impozit prin aplicarea cotei de 3% la veniturile ce revin acesteia din asociere. Impozitul datorat se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
microintreprindericota de impozitarevenituri microintreprinderiinregistrare fiscalacota impozitare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 23 Iunie 2011


Votati articolul "Regimul fiscal in cazul unei microintreprinderi: sinteza principalelor aspecte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X