Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Ai restante la credit? Banca apeleaza la "detectorul de restantieri"

Data actualizarii: 27 Iunie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
detector restantieriplata raterau-platnicimobile marketing

Sistemele de depistare a potentialilor restantieri la banci sunt din ce in ce mai eficiente. Firmele de consultanta ofera bancilor sisteme de analiza care ajuta la depistarea celor care pot ramane in urma cu plata ratelor la credit.

Astfel, clientii primesc un sms de la banca prin care li se reaminteste ca au de achitat rata lunara la credit chiar daca mai au o saptamana pana la scadenta. Bancile au apelat insa la aceste metode deoarece a crescut numarul celor care acumuleaza restante.

La sfarsitul lunii aprilie a anului in curs, 721.000 de romani aveau intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor, cu o valoare totala de 6,23 miliarde de lei. Conform datelor furnizate de Biroul de Credit, peste 70% din aceasta suma reprezinta restantele mai mari de 90 de zile sau creditele neperformante.

Pentru a avea mai mult control asupra acestor situatii si pentru a duce la o scadere a numarului de rau-platnici, bancile au apelat la acest sistem care, in baza unor simulari, depisteaza clientii care pot deveni restantieri. Primul pas in cadrul acestui sistem este avertizarea trimisa clientului prin intermediul unui sms, metoda folosita de institutiile de credit si pentru informarea cu privire la oferte si promotii. In prima jumatate a acestui an au fost expediate aproximativ 22 de milioane de astfel de mesaje, reprezentand jumatate din totalul mesajelor text trimise in cadrul pietei de "mobile marketing".

In cazul in care clientul nu plateste la timp, se trece la actionarea in instanta, executarea silita fiind ultima etapa a acestui proces. In acelasi timp insa, cheltuielile de judecata se ridica uneori pana la 28,9% din valoarea datoriei acumulate de catre client, astfel incat bancile nu pun pe primul loc actionarea in instanta a rau-platnicilor.

In prezent sunt inregistrate restante de 6,23 miliarde de lei in cazul intarzierilor mai mari de 30 de zile si 4,37 miliarde de lei in cazul restantelor de peste 90 de zile. Aceasta suma este cu 48% mai mare decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, aceasta crestere semnificativa fiind si motivul principal pentru care bancile apeleaza in prezent la "detectorul de restantieri".





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X